bosszú tévés külföld megtorlás regény politika könyv Frei Tamás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tart a negatív reakcióktól Frei Tamás, akinek előző könyve fiktív szereplőiben többen is magukra ismertek. A politikai elit háborújáról szóló új regényében sokak szerint több, fiktívnek kikiáltott szereplő is beazonosítható (a kutyaeledel-gyártásból milliomossá vált férfi például), a tévésből lett regényírónak mégsincsenek álmatlan éjszakái.

Ősztől Dublinban fogja ideje nagy részét tölteni Frei Tamás, aki lényegesen több időt tölt külföldön, mint itthon. Az egykori tévés, aki az elmúlt években Nizza és Amerika között mozgott, úgy fogalmaz, hogy csak tágabb keretek közt él, és nem 93 ezer négyzetkilométerbe bezárva gyűjt impulzusokat a regényeihez.

"Nyugodtabban tudok írni külföldön, mert a távolban nem találnak meg az itthoni problémák. Szerencsére nem okoz nehézséget, ha más nyelven kell megszólalnom, annak pedig kifejezetten örülök, hogy külföldön nem is ismernek fel, mert ezt sohasem szerettem. Zavar, ha elmegyek egy étterembe és látom, hogy mellettem sugdolóznak. Én ebben nem lubickolok, nem merítek ebből energiát, engem ez leszív. De a külföldi tartózkodásomban benne van az is, hogy Magyarország az elmúlt 10 évben elég rossz hangulatú ország lett. Nem mindenki pesszimista itthon, de elég sokan sajnos igen. Erre akkor jön rá az ember, amikor több időt tölt egy jobb légkörű helyen" - kezdett bele Frei, aki szívesen jön haza és nem fél attól, hogy fikciókat tartalmazó könyvének akár következményei is lehetnek.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Szomorú lenne, ha ebből bármi bajom lenne, de majd kiderül. A nyugati világot az különbözteti meg a keletitől, hogy nem kell a dolgokat ennyire komolyan venni. Én a másik oldalt is látom. Külföldről hazaérkezve könnyebb észrevenni a jót. Budapest belvárosában például egy csomó fiatal csinál jó dolgot, azok, akik pár évet eltöltöttek külföldön, akik magukba szívták azt a horizontot, azt a kreativitást, ami ott van, és nem kötnek kompromisszumot. Én nagyon hiszek a külföldről jövő friss lendületben, én magam is ezt képviselem. Magyarország belülről felfrissülni már nehezen fog, ugyanazok a figurák vannak itt már 25 éve. Mondhatják magukról, hogy megújítják a dolgokat, de aligha fogják. Szerintem nem a politikán múlik, hogy ez a kávé, amit idetettem az asztalodra, az most neked ízlik vagy sem. Túl sok a nyavalygás, túl sok a kifogáskeresés, a másra mutogatás, miközben sokak esetében csak lustaságról van szó, és felkészületlenségről. Az osztrákok nem azért élnek jobban, mint a magyarok, mert ők szerencsés csillagzat alatt születtek. Szorgalmasabbak, felkészültebbek és jobban dolgozik ott a többség. Itthon a Svábhegyen a 100 milliós villák előtt nem nyírják le a füvet, Ausztriában a kis faluban is ápolt a pázsit. Ez nem miniszterelnök-függő, ez attitűd, ez hozzáállás. Ezt csak pozitív lendülettel, munkával és szorgalommal lehet áttörni. Ebben az országban tudatosabban kell jól érezned magadat, Magyarország nem hozza olyan könnyen szembe a jót, meg kell keresni. Tudatosabban kell barátokat, ismerősöket válogatni, helyszíneket, ahol az idődet töltöd, hogy ne hasson az, ami leránthat" - osztotta meg velünk gondolatait Frei Tamás, aki távolról is figyeli az alkalmazottait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.