néphagyomány Szent Miklós ajándékozás télapó Mikulás eredet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Honnan ered az elnevezés, mikor került be az ajándékozás a magyar hagyományok közé, mióta gyártanak csoki Mikulásokat. Íme a Télapó-kisokos.

Este jön a Mikulás. Minden gyerek - és gyermeklelkű felnőtt - izgatottan várja a fehér szakállút, de vajon mindent tudtok róla? A Life.hu összegyűjtött néhány érdekességet a puttonyosról a wikipedia segítségével.

Forrás: AFP

Magyarországon Miklós-napon 1900 előtt a fiatalok házról-házra jártak ijeszteni: hosszú láncaikat csörgették és meg is verték vele a járókelőket, ilyenkor az emberek a házakból sem mentek ki szívesen.

A Mikulás szó cseh származású, maga az ajándékozás pedig osztrák hatásra alakult ki nálunk. Az ajándékok eredetileg az ősz termései voltak: alma, dió, gesztenye. A Télapó elnevezés pedig az 1950-es évek óta terjedt el nagyobb körben. A "Tél apó" kifejezést így, különírva, Arany János már 1850-ben ismerte és használta Téli vers című művében.

A modern magyar néphagyomány, miszerint december 5-én éjjel, december 6-a hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket és kisebb ajándékot ad nekik, egy évszázadra tekint vissza. Míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig most a Mikulás a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák.

Magyarországon 1934-ben kezdtek el csoki Mikulásokat gyártani.

Tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást.

Ausztráliában a Mikulás kengurun érkezik, szánját 8 fehér kenguru húzza. Az orosz Télapó trojkán közlekedik, vékony testalkatú, és gyakran hímzett, kék ruhában ábrázolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.