Több mint 20 évig nőként tartották nyilván az LMP főpolgármester-jelöltjét

Forrás: Life.hu/Margitay Klára -
Csárdi Antal főpolgármester-jelölt LMP politikus nyilvántartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu A politikus is ember sorozatában politikusok mindennapjait, politikától távoli, emberi arcát mutatjuk be - politikamentesen. Ismerjétek meg Csárdi Antalt, az LMP főpolgármester-jelöltjét!

Nem szűkölködik meglepő fordulatokban Csárdi Antal élete, aki a Nagycsarnok zöldséges standja mögül került a politikába. De nem ez a legmeglepőbb a 38 éves férfi életében. A lehető leghihetetlenebb módon úszta meg a katonaságot. Nőként volt nyilvántartva!

Forrás: Life.hu/Margitay Klára

"Életem első szavazására készültem, nagyon vártuk már a kopogtató cédulákat. Végre megérkezett az egész családé, és Csárdi Anna névre is érkezett egy. Hirtelen nem is tudtuk, hogy kinek szól a levél, de miután leellenőriztük az adatokat, a születési dátumot, rádöbbentünk, hogy én lennék Anna. Nőként vagyok nyilvántartva! Édesanyámnak pár nap múlva leesett a tantusz: hát ezért nem kaptam én katonai behívót, nőket nem szoktak besorozni. Kétségtelen, hogy azt észleltem, a körülöttem lévő ifjoncokat már mind besorozták, de én nem voltam elkeseredve, hogy engem még nem szólított a kötelesség. Otthon jókat szórakoztunk a népességnyilvántartó bakiján, de nem léptünk semmit addig, amíg le nem járt a sorkötelességem. A többi iratomnál ez az elírás nem okozott galibát" – emlékezett vissza Antal, akinek fura helyzetén gyakran jót szórakoznak párttársai. Az LMP-ben a jelöltek közt 1/3-nak nőnek kell lenni, ő pedig választhat, hogy melyik csoportban akar indulni.
De nem ez az egyetlen érdekesség az életében. Családjában felbukkant már egy befolyásos politikus, szépapja, Kamermayer Károly Budapest első polgármestere volt.

Forrás: Life.hu/Margitay Klára

Kamermayer Károly munkássága

1873-ban, az egyesített Budapest megszületésekor a népszerű várospolitikust nagy többséggel választották meg polgármesternek. Az ő kezében volt a város gyakorlati vezetése, míg az inkább reprezentatív és ellenőrző szereppel létrehozott főpolgármesteri tisztségre Ráth Károlyt választották.
További három terminust is kitöltött pozíciójában, 23 éven át állt a főváros élén.
Nevéhez fűződik a város új, korszerűbb közigazgatásának kiépítése, a hivatalok, ügyosztályok munkájának beindítása, az új kerületi elöljáróságok megszervezése. Ugyanakkor odafigyelt az infrastrukturális fejlesztésekre is: korszerűsíttette a városi közúthálózatot, s polgármestersége alatt szépen fejlődött a város víz- és csatornahálózata is. Az egyik legnagyobb beruházás, ami a nevéhez fűződik, a központi vásárcsarnok, azaz a mai Fővám téri nagycsarnok megépítése.
1897-ben Abbáziában hunyt el, hamvai a Kerepesi úti temetőben, díszes síremlék alatt nyugszanak.

"Tudtuk, hogy van a családban egy híres ember, de itt meg is állt a történet addig, amíg nem jelölt az LMP főpolgármesternek. A nővérem említette, amikor önkormányzati képviselővé váltam, hogy egyszer leszek még én is főpolgármester, de akkor még elütöttük ezt a témát egy félmosollyal. A főpolgármesteri jelölésem után csodálkozva hívott fel az egyik politikustársam, most tudta meg az újságokból, hogy Kamermayer leszármazott vagyok. Számomra a szépapám munkássága a családi legendárium része. Nekem már csak annyi emlékem van róla, hogy az édesanyám gyerekkoromban mesélte, az ő édesapja még összejárt a Kamermayer leszármazottakkal" – fejtette ki a politikus, akinek családja nem őrizget generációk óta régi fényképeket, iratokat és emlékeket az egykori polgármesterről, akinek 1942-ben a belvárosban szobrot emeltek.

Forrás: Life.hu/Margitay Klára

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.