Ma van a Fehér bot világnapja: Egyetemisták fejlesztettek ki egy gyengénlátókat segítő eszközt

Forrás: Redlemon -
Jakub János színésznő Menyhárt Hunor Attila Cseh László gyengénlátó Péterfy Bori Fábián Anita Aurora készülék vak Szabó Győző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A látók számára egyszerűnek tűnő hétköznapi tevékenységek, mint a porszívózás vagy a mikrohullámú sütő használata nap mint nap hatalmas kihívás elé állítja a vakokat és gyengénlátókat. Ma, a Fehér bot világnapján közismert emberek kipróbálták, hogyan boldogulnának, ha elvesztenék a szemük világát. 

Ismert emberek egy kis időre belekóstoltak a vakok hétköznapjaiba, és az ott tapasztaltak nem dobták fel őket, de örömmel üdvözölték a segítségüket szolgáló új találmányt. Cseh Laci úszó, Fábián Anita, a Jóban Rosszban színésznője, Szabó Győző színművész és Péterfy Bori énekesnő a háztartási munkákkal próbálkoztak meg bekötött szemmel. Fábián Anita azonnal megégette magát a vízforralóból felszálló forró gőzzel.

Jakub János és Menyhárt Hunor Attila feltalálók Péterfy Borival Forrás: Redlemon

„Teljesen kiléptem a komfortzónámból abban a pillanatban, ahogy felhúztam a szemkötőt és elsötétült minden. Hiába volt annyi segítségem, hogy előtte láthattam pár pillanatig a konyha berendezését, nem úgy sikerült a művelet, ahogy szerettem volna, és megcsapott a vízforralóból kiáramló forró gőz. Szűkebbnek éreztem a teret" – mesélte el tapasztalatait a színésznő, aki kipróbálhatta, hogy a vakok számára két egyetemista által kifejlesztett eszköz mennyiben fogja segíteni a hétköznapokat.

Forrás:Redlemon


Az Auróra névre keresztelt, ultrahanggal működő készülék által ötszörösére nő a biztonsággal bejárható terület, ugyanis a távolságot rezgéssé alakítja.
„ Az autók tolatóradarjához hasonló, de nem hang, hanem rezgéssel jelző készülék a fejre és a felsőtestre veszélyes tárgyakat, akadályokat jelzi. Régen egy filmben egy baleset folytán megvakult fiút játszottam. Sokat jártam a vakok intézetébe, volt egy Józsi nevű fiú, akivel sokat beszélgettem a problémáiról. Biztos vagyok benne, hogy nagy segítség lesz nekik ez a készülék!" - lelkesedett Szabó Győző a huszonéves fiatalok találmányától, amiről már a Reuters hírügynökség is beszámolt.

Forrás: REdlemon

„Hobbiként fejlesztettük ki a készüléket a szabadidőnkben, szinte az alvás és az egyetem rovására. A heti 40 órát biztos túlléptük a tervezéssel. A Láthatatlan kiállításon dolgozó gyengénlátók segítettek megfogalmazni, hogy mi lenne az a készülék, ami segíthetné az életüket. A barátommal, Jakub Jánossal összedugtuk a fejünket és megszületett ez a készülék. Indítottunk egy közösségi finanszírozást, amin csak 300 dollár gyűlt össze a kitűzött 5000 dollár helyett, ezt persze mind a fejlesztésre fordítottuk. Indultunk a BME innovációs versenyén, ahol bejutottunk a második fordulóba. Szeretnénk olyan helyen végezni, amely anyagi támogatással is jár, és akkor be tudjuk fejezni a fejlesztést. A kész prototípussal tudunk majd befektetőt keresni és elkezdődhet a gyártás. Ez a hobbink, de elárulom, hogy én aludni is szeretek, viszont most inkább a fejlesztésre szánom az időmet" - mondta Menyhárt Hunor Attila feltaláló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.