Juszt László: "Frei Tamásnak szakma-szerte ismertek voltak kisebb-nagyobb hazugságai"

2015.11.18. 15:40

Kiverte a biztosítékot Juszt Lászlónál, amiket Frei Tamás Friderikusz műsorában mondott, így egy Facebook-bejegyzésben reagált is az elhangzottakra. Frei Tamást többek között kényszeres hazudozónak nevezte, aki  véleménye szerint az egész országot átverte a tudósításaival.

„Aki elhiszi, hogy egy bérgyilkos, aki 1 millió dollárért öl, az utána odaáll egy tévéműsor kamerája elé és ezt 600 dollárért el is mondja, az ne olvassa tovább ezt az írást!…” – kezdte Facebook-bejegyzését Juszt László.

fFotó: Polyák Attila/Origo

Friderikusz műsorából kiderült, hogy Frei Tamás nagy sikerrel adott riportsorozatát „entertainment riport”-nak nevezi. Ez azt jelenti, hogy nem valódi dokumentumfilmről van szó, hanem a valós és a szórakoztató elemek keverednek benne. Juszt László szerint ezt azonban nem közölte akkoriban a közönséggel. „Szakma-szerte ismertek voltak különböző kisebb-nagyobb hazugságai, vagy ahogyan ő fogalmazza entertainment elemei.” - írta.

Juszt László bejegyzése szerint ezek egyike, mely a leginkább feldühítette őt, a bérgyilkosos sztori volt. Ebben az interjúban hangzott el Frei Tamásnak az a híres kérdése, hogy mennyiért ölné meg a magyar miniszterelnököt, mire a férfi közölte közölte, hogy 1 millió dollárért. Juszt azonban állítása szerint nagyon gyorsan utánajárt annak, hogy Frei nem is egy valódi bérgyilkost interjúztatott, hanem egy statisztát, akit Juszt meg is talált. 

„Felhívtam egy moszkvai gyártásvezető kollegát, aki 24 óra alatt megtalálta azt a statisztát, aki eljátszotta a bérgyilkost. Kimentem, s elkészítettem a riportot, amelyben elmondta, hogy egy autókereskedésben dolgozik, s mellékesen statisztál filmekben. Erre a szerepre is így szerződtették 600 dollárért” – folytatja a sztorit Juszt, aki azt állítja, Frei Tamás megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzon erről, de már nagyon megbánta, hogy hallgatott a kérésére.

Forrás: MTI/Földi Imre

„Hazafelé jöttem, amikor a repülőgép kapitánya behívott a pilótafülkébe, s a következő üzenetet adta át: Azt kéri a Frei úr az Ön feleségén keresztül, hogy ne beszéljen a Ferihegyen Önre váró újságírókkal, mielőtt vele nem találkozik. Így tettem. Hiba volt. A Hélia szálló előtt találkoztunk. /Friderikusznak most azt állította, hogy soha nem beszéltünk!/ Könyörgött, hogy ne adjam le a riportot, mert tönkre teszem a pályáját. Én azt mondtam: ebből csak úgy tud jól kijönni, ha ő mondja el, hogy hazudott. Ha megteszi, akkor nem adom le a riportot. Ez volt a második hiba, amit elkövettem. Mert azonnal teleordította a magyar sajtót, hogy én megzsaroltam.” - tette hozzá Juszt.

A szakmai kérdések után Frei Tamás magánéletének botrányos részleteiről is beszámolt a tévés: „Nos nem sokkal a történetet követően hallottam a szakmában, hogy kirúgta a feleségét a gyerekekkel együtt, akik albérletbe kényszerültek. A felesége - akiről most lesajnálva beszélt, akit ő túlnőtt - egyébként tehetséges kollegina, ott állt a két gyerekkel és munka nélkül. Soha nem ismertem, személyesen nem találkoztunk - de ekkor a feleségem noszogatására felhívtam - s munkát ajánlottam a TV ügyvédje című akkor futó műsorban. Sírva köszönte, majd azt mondta: Nem vállalhatok nálad munkát, mert Tamás megöl. A többiről - ha akar - beszéljen ő. Utólag persze tudom, mit hibáztam - bedőltem miként majdnem mindenki - egy kényszeres hazudozónak."

Juszt László abban mindenesetre egyetértett Friderikusz Sándorral, hogy Frei Tamás a regényírásban találta meg igazán önmagát: „A regényírásban szabadon szárnyalhat a fantázia. Nem köti a valóság. Valóban igaza lehet, csak közben nagymértékben hozzájárult egy másik, a riporteri szakma hiteltelenítéséhez.”

Friderikusz SándorJuszt LászlóFrei Tamásbérgyilkoshazugság