Bródy János szerint Demjén Rózsinak igaza van a nyugdíjakkal kapcsolatban

Fotó: Hirling Bálint - Origo -
Demjén Rózsi nyugdíj Bródy János
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig telik valamire abból az összegből, amit nyugdíjként kapnak a zenészek, ezért fakadt ki Demjén Rózsi. Bródy János - aki évekig volt Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke - szerint jogos a felháborodása.

Ahogy arról korábban a Life.hu is beszámolt, Demjén Rózsi elárulta, milyen a kevés nyugdíj jár az egykori nagy zenészeknek. Elmondta, hogy szerinte azért kapnak ilyen kis összeget, mert eltűntek a szükséges kimutatások.

Demjén Ferenc szerint eltűntek a kimutatások Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Az államszocializmus korszakában központilag szabályozták a fellépti díjakat, és

tisztán emlékszem, hogy az ORI minden fellépésem után levonta a nyugdíjjárulékot"

- nyilatkozta a zenész. Ez azt jelenti, hogy hiába fizette rendszeresen a járulékot, ő nem kap belőle semmit. Eltűntek a kimutatások, így azok az évek is. Bár Demjén leszögezte, hogy neki szerencsére vannak tartalékai, azokat sajnálja, akik már nem tudnak dolgozni sem, hogy kiegészítsék a 48 ezer forint körüli összeget. Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője szerint azonban Rózsi tévesen fogalmaz, ugyanis ORI és az Interkoncert nem vont le járulékokat.

"A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait"

- mondta Hegedűs László. Bródy János szerint - aki évekig volt Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke - teljesen jogos Demjén Rózsi felháborodása, ugyanis valóban eltűntek a kimutatások.

Bródy János leszögezte, igaza van Demjén Rózsinak Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Rózsi felháborodása érthető. Valóban eltűntek a kimutatások,

és az sem a zenészek hibája, hogy annak idején senki sem tájékoztatta őket arról, hogy ha itt kapitalizmus lesz, akkor alig lesz nyugdíjuk. Az igaz, hogy az ORI és az Interkoncert nem jelentett munkaviszonyt, de az alkalomszerű alkalmazások után levontak tőlük valamit" - mondta Bródy. "Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett „kmk", azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni.

Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete.

Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva" - tette hozzá a Blikknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.