A tavaszi szezonban magyarok aludtak először 7000 méter felett az Everesten

Forrás: Faster Promotion -
EVEREST EXPEDÍCIÓ 2017 Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaszi szezonban magyarok aludtak először 7000 méter felett az Everesten.Rendkívül eredményes második akklimatizációs kört teljesített Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

A Mount Everest lábánál töltött első hét alatt a hegymászók Török Edina alaptábor-vezetővel együtt berendezkedtek, felállították a konyha-, zuhanyzó- és lakósátraikat, valamint beüzemelték kommunikációs eszközeiket. Az első akklimatizációs körben, a hírhedt Khumbu-jégesésen történő átkelés után egy éjszakát töltöttek az első magassági táborban (6000 m), majd a rendkívül erős, orkánerejű széllökések miatt visszafordulásra kényszerültek hatezer méterről, viszont a második hegyi menet során az időjárás kegyes volt a hegymászókhoz.

A 6400 méteren lévő kettes táborban érte őket az inspiráció, hogy ebben a körben –
bár a szervezet számára egyszerre két felsőbb tábor magasságát megszokni nagy megterhelés – feljebb menjenek.

Mivel április 21-én a serpák még nem építették ki a hármas táborig a köteleket, ebben a szituációban a csapat diplomáciai érzékére is szükség volt, de Edinának köszönhetően Dávid és Szilárd megkapta a jogot és lehetőséget, hogy mindenki előtt, első párosként éjszakázhassanak 7000 méteren. Április 22-én nehéz zsákokkal felszerelkezve a kéken csillogó, járatlan és meredek utakon keresztül, küzdve az erős napsugárzással, majd késő délutántól az erős hideggel, kemény menetben elérték a hármas tábort. „Az első pár kötéllel nincs baj, meredek a terep, de nyugodtan, egyenletesen haladunk. Aztán meglátom a kékesen, ellenségesen csillogó jeget. Ameddig a szem ellát, páncélként vonja be az ellenséges közeg a felfelé vezető lejtőt. (...) Kibillent a zsák, csúszom, megpördülök, a mászógép állítja meg lendületemet. (...) Összeszedem magam, és rúgok, és káromkodom, és kapaszkodom, és ... kicsúszom, újból és újból. Nincs kegyelem, nincs kiszállás. A jég rengeteget kivesz belőlem" – részletezte Dávid a 7050 méterig vezető utat, de a munkának ekkor még nem volt vége, hiszen heroikus munkával még ki kellett ásniuk a sátruknak egy megfelelő platformot.

Forrás: Faster Promotion

„Fagynak a meggyötört lábujjaim és persze a kézujjaimért is aggódom. Munkához látunk, de a hó kemény. Szil a nap hőse, nála a lapát, ő mar bele a fagyott lejtőbe újból és újból, hogy vízszintes platformot varázsoljon kicsiny sátrunk számára" – folytatta beszámolóját Dávid.

Másnap a harmadik táboruk deponálása után innen ereszkedtek le jó tempóban egészen az alaptáborig. „A Hallgatás völgyében önfeledten és kényelmesen lépked az ember lefelé, csak a gleccserhasadékokat átívelő létrákon és a meredek falú, egymást követő mély vályúkba beereszkedve és kimászva kellett nagyon odafigyelni. Az egyes tábor helyét elhagyva pedig jön a hullámvasút: a jégesés szokásos izgalmai! Most ráadásul végig szakadt a hó, alig láttunk valamit, de persze így is tudtuk, hol kell jobban iparkodni, hol jelent az omlásveszély bármikor jelentkező, időzített bomba érzetét keltő veszedelmet! Rutinosan keltünk át az omladéklabirintus folyosóin és csarnokain! Kora délután már az alaptáborban szárítkoztunk! Kemény menet volt! Elégedettek vagyunk!" – írta le a visszautat Szilárd.

Az eredményes második akklimatizációs körnek köszönhetően nemcsak sikerült a hegymászóknak komoly időtartalékra szert tenniük, hanem a szervezetüknek is meghatározó pluszt jelentett. Dávidnak és Szilárdnak a csúcsmászás előtt még egy hegyi menetre lesz szüksége, amely tulajdonképpen egy alacsonyabb nyolcezres csúcs megmászásához is hasonlítható, hiszen a céljuk, hogy 8000 méteren, a Déli-nyeregben éjszakázzanak. Az akklimatizáció folyamata nagyjából május közepéig tart majd, és leghamarabb akkor kerülhet sor a csúcsmászásra is.

Exek az édenben: Norbi romantikus történetehttp://www.life.hu/sztarok/20170428-exek-az-edenben-norbi-romantikus-tortenete.htmlAz Exek az édenben kamerái előtt beszélt arról, hogyan jöttek össze a szülei. TV + SztárokOrigoExek az édenben: Kiesett Diahttp://www.life.hu/sztarok/20170428-exek-az-edenben-kiesett-dia.htmlNorbi exének felbukkanásával már sejteni lehetett, hogy Dia nem sokáig marad a luxushotelben Balin. Addig-addig hisztizett, hogy a többiek hazaküldték. TV + SztárokOrigoÚjra szerelmes Pokorny Liahttp://www.life.hu/sztarok/20170426-ujra-szerelmes-pokorny-lia-szineszno.htmlAz eastwicki boszorkányok premierje utáni partin jelent meg együtt párjával Pokorny Lia. TV + Sztárok--Sarka Katának sem fontos már a váláshttp://www.life.hu/sztarok/20170422-sarka-katanak-sem-fontos-mar-a-valas-hajdu-petertol.htmlTöbbször nekifutottak már a válópernek, mégis házasok még. A legutóbb például Hajdú Péter nem ment el a bíróságra. Most azt beszélik, Kata sem sürgeti a válást. TV + Sztárok--Pumped Gabo tanulni szeretnehttp://www.life.hu/sztarok/20170425-pumped-gabo-tanulni-szeretne-erettsegi-elott-all.htmlVéletlenül fedezte fel magának a média, ma reality forog vele. Pumped Gabo egy pillanat alatt ismert ember lett, amit persze ő egy kicsit sem bán. TV + Sztárok--Sarka Kata szexi fotót posztolthttp://www.life.hu/sztarok/20170425-sarka-kata-szexi-fotot-posztolt-a-facebookra.htmlSarka Kata irtó dögös képet töltött fel magáról a Facebookra. A fotót több mint 2000-en lájkolták, persze ez nem jelenti azt, hogy osztatlan tetszést aratott. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.