Feldmár András üzent Sárosdi Lillának: együttérzését fejezte ki

2017.10.31. 08:24

Feldmár András videóban üzent Sárosdi Lillának. Támogatását fejezte ki felé, valamint tiszteletét. Szerinte bátorság kellett ahhoz, hogy kiálljon és megossza történetét.

Feldmár András egy videóban mondta el véleményét a magyarországi molesztálási botrányról. Sárosdi Lillának üzent, de nemcsak a konkrét eseményről fejtette ki álláspontját, hanem az egész jelenségről. Szerinte fontos, hogy beszéljünk erről, mert az talán megfékezné az elkövetőket, ha tudnák, nem marad titokban a tettük.

Feldmár András tiszteletét fejezte ki Sárosdi Lilla feléFotó: Polyák Attila - Origo

Csak bátorítani tudom, és köszönettel fogadom Lilla kijelentését, bátorság kellett hozzá. A szégyen lángjain keresztül egy tűzfal átlépése kellett hozzá. Soha nem értettem meg, ma sem nagyon, hogy miért mindig az áldozat szégyelli magát, nem az üldöző, a ragadozó? Már az ókori görögök között is Lucretiát megerőszakolja a férje testvére, míg a férje csatában van. Mire a férje hazajön, addigra Lucretia már öngyilkos lett, mert szégyellte magát. Miért nem az szégyelli magát, aki megerőszakol valakit? Ezeknek a lényege, hogy egy ember nem vesz egy másikat komolyan. Szerintem valahogy egy olyan kultúrát kellene teremtenünk, ahol nulla tolerancia van a rábeszélésre, az erőszak minden formában elítélendő, bárkik között. Tehát aki nemet mond, azt komolyan kell venni. Ne legyünk naivak, valahogy olyan állatok vagyunk - és mióta a történelem létezik, tudjuk, hogy nem szabad naivnak lenni -, hogy a hatalmas szeret uralkodni azok fölött, akiket le tud győzni. Van egy ilyen szadista elem bennünk, hogy élvezzük azt, amikor valaki felett uralkodunk, akinek parancsolunk. Nagyon tisztán kellene látni, hogy bármilyen engedékenység, teljesítési kényszer, az nem beleegyezés. Nem értem, miért akarna valaki szexelni valaki mással, ha mind a ketten nem lelkesen ezt akarják. Miért akarnék valakit használni ahelyett, hogy lelkesen részt vennék valakivel valamiben, ami egy örömteli élmény, mindkettőnknek. A félelem nem ugyanaz, mint az öröm vagy a vágy. Úgyhogy ez egy komplikált dolog, már évezredek óta nagy probléma, hogy mit tesz a jó, ha találkozik a rosszal. Én csak arra tudok gondolni, hogy a rossz kétszer is fog gondolkozni, mielőtt bánt valakit, hogyha az áldozat fel van készülve arra, hogy megvédi magát. Tehát egy gyengébb, bánthatóbb, sérthetőbb embernek szerintem meg kell tanulni, hogy hogyan harcoljon önmagáért, hogyan mondjon nemet hatékonyan, hogy kieressze a hangját. Hogy azt mondja, ha még egy lépést teszel felém, eltöröm a karodat. Én pszichoterápia helyett inkább már az elemi iskolában valamilyen harci művészetet tanítanék mindenkinek. Főleg a lányoknak, főleg azoknak, akik gyakran az erősebbek áldozatai. Sárosdi Lilla, remélem bátorítasz mindenkit, hogy erről lehessen beszélni, mert ha azok, akik bántani akarják a gyengébbeket rájönnek arra, hogy ezt nem lehet titokban tartani, akkor talán megfékezik azt, ami mindegyikünkben egy ösztön, de mégis, ha valakit szeretek, akkor nem bántom" - mondta Feldmár András.

Sárosdi LillaFeldmár Andrásmetoovideo