Sztárok, akik szekta tagjai voltak: Winona Rydertől Michelle Pfeifferig

Joaquin Phoenix Leah Remini Michelle Pfeiffer Winona Ryder Glenn Close
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok sztárnak van tapasztalata a különböző szektákkal. Egyesek gyerekkorukban nevelkedtek furcsa közösségekben, mások felnőttként léptek be egy-egy gyülekezetbe, de egyikük sem profitált belőle túl sokat. Ők szerencsések, mert ki tudtak kerülni a szekta bűvköréből: Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, de még Joaquin Phoenix is volt tagja valamilyen egyesületnek. 

Winona Ryder

Winona Ryder Forrás: AFP/Larry Busacca

A színésznőt ma már sokan irigylik, de a gyerekkora egyáltalán nem volt kellemes. A családja ugyanis egy furcsa közösség tagja volt: az Élő Fény Szivárvány Családnak. A szervezet tagjai nomádok, nudisták és hippik voltak. Winona és családja hét másik családdal élt együtt egy farmon, spártai körülmények között. Minden modern technikát nélkülöztek: nem volt áram, és a televíziót sem engedélyezték. Édesanyja azonban megmutatott Winonának néhány filmet, ez ébresztette fel a színészet iránti szenvedélyét. Természetesen ő már nem tagja a közösségnek, és valószínűleg nem is hiányzik neki.


Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer Forrás: AFP/Pierre Andrieu

A színésznő már felnőttként lépett be egy közösségbe, méghozzá a fényevők közé. Ők azok, akik azt hiszik, hogy az emberek képesek elérni a növények állapotát, és kizárólag fotoszintézissel táplálkozni. A színésznőt végül férje mentette ki ebből a közegből, saját bevallása szerint addig észre sem vette, hogy egyfajta szekta tagja, pedig állandóan fizetnie kellett. Azóta természetesen vissza se nézett.

Glenn Close

Glenn Close Forrás: AFP/Jason Merritt

A jól ismert színésznő gyerekkora tele volt paranccsal és büntetéssel, soha nem csinálhatta azt, amit szeretett volna mégpedig azért, mert egy szektában nőtt fel. Glenn Close édesapja csatlakozott Moral Re-Armament nevű vallási közösségbe, és az egész családját Svájcba költöztette. A kultuszt Frank Buchman alapította, és Glenn Close a poklok poklát élte át ott. Gyakorlatilag semmit nem szabadott, és minden bűnösnek ítélt vágyukért büntetést kaptak. Glenn húszéves is elmúlt mire elhagyta a közösséget, pszichológiailag hatalmas traumákat okozott neki a szekta, ám azt is bevallotta, tettetni, hogy ő is hisz a közösség értékrendjében segített neki jó színésznővé válni.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix Forrás: AFP

Már gyerekként elkezdte a színészkedést Joaquin Phoenix, akkor viszont még senki nem sejtette, hogy nem volt fényes és örömteli élete. Szüleik csatlakoztak ugyanis az Isten gyermekei elnevezésű szektához, aki nem sok jót tartogatott a gyerekek számára. A közösséget sok mindennel vádolták, a többi között azzal, hogy támogatta a gyerekek molesztálását, túlzottan szexuális környezetet teremtett, és a férjeket is arra bíztatta, hogy osszák meg a feleségüket másokkal. Szerencsére Joaquin szülei előbb-utóbb kiváltak a szervezetből, mert kiábrándultak belőle, de az a pár év sem lehetett könnyű.

Leah Remini

Leah Remini Forrás: AFP/2017 Getty Images/Neilson Barnard

A Férjek gyöngye című sorozatból lehet a leginkább ismerős a színésznő, na meg arról, hogy kitálalt a szcientológiai egyházról. Leah ebben az "egyházban" nőtt fel, és kitálalt mindenről, amit ott tapasztalt, miután sikerült kiválnia, de ez sem ment könnyen. Fenyegették és zsarolták a színésznőt, aki könyvet és dokumentumfilmet is készített arról, ami ott folyik. A gyerekeket folyamatosan dolgoztatják, megölik a lelket, a kreativitást. Persze miután híres lett, vele is másként bántak, de ennek ellenére örül, hogy ki tudott lépni a szektából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.