Titokzatos információk tudója volt II. Erzsébet édesapja

Forrás: MTI/EPA/Brit Védelmi Minisztérium -
Erzsébet királynő család titok koronázás történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet olyan újdonságokat tudott meg az édesapjáról, amelyeket még soha nem hallott. 

Idén lesz 65 éve, hogy Erzsébet királynő a trónon van, ennek tiszteletére a BBC egy különleges dokumentumműsorral készült, The Coronation – A koronázás címmel. Ebből pedig olyan információk kerültek napvilágra, amelyek még a királynő számára is újak voltak.

Mint azt tudjuk, Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták, és a ceremónián viselt értékes fejdíszt azóta sem látta. A protokoll szerint ugyanis a koronát csak egyszer helyezik minden uralkodó fejére, ezt követően a londoni Tower erődjének kincstárában őrzik.

Különleges dolgot tudott meg az édesapjáról II.Erzsébet Forrás: MTI/EPA/Brit Védelmi Minisztérium

A műsorban azonban Erzsébet újból a kezébe vehette a súlyos ékszert, ami 2,3 kilogrammot nyom, és 440 ékkő díszíti. Erzsébet azt is megtudta, hogy a koronázási ékszereket régen a London nyugati határában fekvő Windsorban rejtegették. Egész pontosan a kastély egyik 18 méter mély pincéjében, nehogy Hitler kezébe kerüljenek egy esetleges náci invázió során.

A titkos lejáratot mindössze néhány ember ismerte, többek között Erzsébet édesapja, VI. György. De a királynő számára mindez eddig ismeretlen volt - írta meg az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.