Ítéletidő: több megyében harmadfokúra emelték a figyelmeztetést

időjárás hófúvás figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés a hófúvás miatt.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, míg Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint délutántól vált át egyre többfelé havazásba az eső, a viharos szél pedig többfelé magas hótorlaszokat emelhet. Kiemelték: szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére a sok eső, míg Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós ónos eső veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és több megyében elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Emellett országszerte havazásra és erős szélre is figyelmeztetnek.

A tájékoztatás szerint szombaton és részben vasárnap - talán az ország északnyugati csücskét leszámítva - mindenütt újabb jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 milliméter, északnyugaton 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén pedig 25-40 milliméternyi eső hullhat területi átlagban. Este délkeleten néhol zivatar is kialakulhat - tették hozzá.
Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméternyi hó várható. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 centiméternél is több hó hullhat. Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északi felén kell felkészülni. Erős hófúvásra lehet számítani szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként óránként 70 kilométer körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Kiemelték továbbá, hogy a késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet.

Vasárnap a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 centimétert meghaladó hó hullhat.
Emellett vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 kilométer körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.