Évtizedek óta nem látta senki a királyi családról készült intim dokumentumfilmet: a királynő betiltotta

2018.08.25. 14:16

Évtizedekkel ezelőtt készült egy intim dokumentumfilm a királyi családról, amit azóta nem láthatott senki. A királynő ugyanis betiltotta: ezért. 

A BBC egyik nagy producere, Richard Cawston másfél éven keresztül követte a királyi család minden mozdulatát, ezekből a felvételekből készült el a valaha volt legintimebb dokumentumfilm az előkelőségek életéről. Bemutatott mindent, amit csak a bennfentesek láthattak a királyi családból, azt, ahogyan a hétköznapi életüket élik.

A királyi családról készült dokumentumfilmet betiltotta a királynőForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ben A. Pruchnie

A készítők féltek is megmutatni a királynőnek a két órás végeredményt. „Mindannyian idegesek voltunk, fogalmunk sem volt arról, mit fog szólni hozzá" – árulta el Michael Bradsell, az alkotók egyike. Végül a királynő csak a film hosszával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, és habár egyszer levetítették, többször nem adott a dokumentumfilm sugárzására engedélyt. Az 1960-as években láthatták az emberek, azóta azonban senki. A szakértők szerint valószínűleg azért tiltották meg a további bemutatást, mert ez megnyitná a kaput a bulvárnak. „Rájöttek arra, ha túl gyakran csinálnak ilyesmit, az olcsóvá teszi őket, és megszűnik az őket körülvevő varázslat" – véli Robert Lacey, a Netflix történelmi tanácsadója.

II. Erzsébet brit királynőkirálynődokumentumfilmtiltás