Szörnyű megpróbáltatásokon ment át Udvaros Dorottya édesanyja

Fotó: Polyák Attila - Origo -
édesanya kommunizmus börtön Udvaros Dorottya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Udvaros Dorottya eddigi pályafutásáról, valamint édesanyja életéről és megpróbáltatásairól is őszintén mesélt a Sláger FM műsorában.

Elképesztő megpróbáltatásokon ment keresztül Udvaros Dorottya édesanyja, Dévay Kamilla. A színésznő őszintén mesélt mindarról, amit édesanyja a kommunizmus alatt átélt.

"Nehéz volt nézni, ahogy édesanyám küszködik ezzel a teherrel, amelyet a három év börtön, majd a három év internálás miatt kellett elszenvednie. Három év börtönre ítéltek egy fiatalt, indok nélkül. Számolta a napokat, tudta mikor szabadul, tudta, hogy jön érte az édesanyja és a húga. Várták őt egy kapunál, de azt mondták, egy másik kapuhoz kell menni. Ő integetett, hogy menjenek át a másik kapuhoz. Ám ott egy rabtársával együtt egy rabomobilba szállították és mire a nagynéném és a nagymamám odaértek, már csak az autót látták távolodni, aminek a hátsó ablakán édesanyám integetett" - emlékezett vissza a Dévay Kamilla által átélt megpróbáltatásokra a színésznő, aki elárulta, édesanyja soha nem tudta feldolgozni a börtön és az internálótábor borzalmait.

"Mindezek után azzal is meg kellett birkóznia, hogy szabadulását követően mellőzték, pedig Szabó Istvántól Makk Károlyig többen szerettek volna vele forgatni. Nem engedték, csak egyszer, nagy nehezen. Nem kapott semmilyen díjat, hiába terjesztették fel többször rá. 1972-ben rehabilitálták, de akkor már késő volt."

Udvaros Dorottya őszintén vallott édesanyjáról Fotó: Polyák Attila - Origo

Udvaros Dorottya elárulta azt is, nagyon sokat jelentett számára, hogy édesanyjával egy színpadon állhatott.

"A Janika című darabban együtt játszhattunk, számomra ez volt 'A' darab. Nagy szériát játszottunk, de sajnos ő ezt már nem játszhatta végig. Lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő volt már neki. A mai napig rengetegszer érzem azt, hogy valami, ami velem történik, az miatta történik. Ilyen volt a Nyugalom címszerepe, amelyben a színésznőt - csakúgy mint egykor édesanyámat - leparancsolják a színpadról. Azt éreztem, hogy miatta kell ezt el eljátszanom, ő ezt látja, tudja. Meg kellett neki adnom, mert ezzel tartozunk neki, nemcsak én, mindannyian" - mondta Udvaros Dorottya a vasárnap 20:00-tól hallható beszélgetésben a 103.9 Sláger FM-en.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.