Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vihar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel érkezett

Lakóházakra és középületekre dőlt fák, kitört villanyoszlopok és leszakadt vezetékek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére csütörtök kora délután lecsapó vihar miatt - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel.

Dudás Szilvia elmondta, a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Forrás: Shutterstock


Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz - ismertette. Hozzátette, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.
Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább harminc milliméter eső esett. Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére, Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz, Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól, Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.
Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.
A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen. A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.