Mary Zsuzsi énekesnőt 4 év börtönre ítélték a nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint

disszidálás börtön Mary Zsuzsi bíróság énekesnő ítélet Németország Dobos Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő iratot hozott nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Kiderül belőle, hogy Mary Zsuzsi énekesnőt és volt férjét, Dobos Attila zeneszerzőt négy év börtönre ítélték, amiért disszidáltak. A férfi most elmondta, mi is történt valójában.

„Dr. Dobos Attila zeneszerző, fogorvos és felesége, Mary Zsuzsa táncdalénekesnő 1970-es turistaútját követően az NSZK-ban maradt. Hazatérés megtagadása miatt 4-4 év szabadságvesztésre ítélték őket” – áll az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának irataiban, amelyet most nyilvánosságra hoztak.

A Blikk cikkében azt írja, a szocializmusban az útleveles disszidálás politikai bűncselekménynek számított, és a népszerű énekesnővel sem tettek kivételt. „Zsuzsit nem foglalkoztatta, hogy távollétében többéves börtönt szabtak ki rá. Egyszerűen tudomást se vett róla” – mondta a lapnak dr. Dobos Attila, az énekesnő volt férje, fogorvos, zeneszerző.

Mary Zsuzsi 2011-ben lett öngyilkos Forrás: MTI/Mészáros János

Elárulta: ő akart disszidálni, de az nem igaz, hogy a felesége kizárólag miatta indult volna útnak. „Világot akart látni, és úgy gondolta, Németországban ott folytatódhat a pályája, ahol Magyarországon abbamaradt” – fogalmazott dr. Dobos Attila.

Mary Zsuzsi már állapotos volt, amikor disszidáltak, de mire a lányuk megszületett, ő már Klapka György kedvese volt. „Csak a gyámhatóság segítségével tudtam elérni, hogy Angéla visszakerüljön hozzám” – mondta Dobos Attila. Ő 1985-ben tért haza, mert rettenetes honvágy kínozta. A cikk szerint Mary Zsuzsi csak 20 évvel ezelőtt tért haza, akkor már elvált asszonyként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.