Bódi Margó receptjei: Balázs vadas

recept gasztronómia Bódi Margó vadas sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bódi Margó most a mennyei Balázs vadas és egy isteni sütemény, a habos diós elkészítésének rejtelmeibe avat be téged!

Balázs vadas

Hozzávalók:

2 kg őzcomb (ha nincsen őz, lehet bárány vagy marha is)
5 fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
3 babérlevél
1/2 evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
2 dl olaj
1 dl száraz fehérbor
só, bors, vegeta
1 evőkanál erőspaprikakrém
4 evőkanál mustár
2 db pörköltkocka

Krumpligombóc:

1 kg burgonya
1/2 kg liszt
2 tojássárgája

5 dkg Ráma margarin

Elkészítés:

A szeletekre vágott húst megsózom, megborsozom, egy pici olajat öntök rá, adok hozzá erőspaprikakrémet, mustárt, vegetát és pirospaprikát. Egy üvegtálban félreteszem, és tíz percig pácolom.

A hagymát kockára vágom, olajon kissé megpirítom, felengedem körülbelül egy liter vízzel, beleteszem a babérlevelet, a borsot, a pörköltkockákat, és addig főzöm, amíg a hagyma szét nem fő.

Egy kávéskanál pirospaprikával fokhagymás rántást készítek. Beleöntöm az előző hagymás lébe, és adok hozzá egy evőkanál ecetet. Sűrűre főzöm, félrerakom.

Előveszem a bepácolt húsokat, szép sorban tepsibe rakom, és 180 fokos előmelegített sütőben megsütöm. Amikor háromnegyedig megpirult, meglocsolom borral, és még egy negyed órát tovább sütöm.

A megsült húsokat kiszedem, belerakom az elkészített mártásba, majd összeforgatom.

A burgonyákat meghámozom, kockára vágom, puhára főzöm sós vízben, összetöröm. A tört krumplit gyúródeszkára teszem, hagyom kihűlni, hozzáadom a fél kilogramm lisztet, a tojássárgáját és a margarint. Jól összegyúrom, gombócokat készítek belőle, amit sós, lobogó vízben kifőzök. Leszűröm, és a vadassal tálalom.

Habos diós

Hozzávalók:

2 kocka Ráma margarin
1/4 kg cukor
6 tojás
4 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl
3/4 kg liszt
1/4 kg porcukor
3 dl tej
20 dkg darált dió
egy kevés kakaópor


Elkészítés:

Egy Ráma margarint a cukorral, a sütőporral és a tojások sárgájával habosra keverek. Beleteszem a lisztet, a tejfölt, összegyúrom, így szép sárga tésztát kapok.

Lisztezett gyúródeszkára helyezem a tésztát, majd három egyenlő részre osztom, és hagyom egy kicsit pihenni.

Ezalatt a négy evőkanál lisztet három evőkanál cukorral és három deci tejjel összekeverem, felteszem a tűzhelyre melegedni, míg sűrű, lisztes masszát nem kapok. Félreteszem hűlni.

A hat tojásfehérjéből és a porcukorból sűrű habot keverek, közben kinyújtom az egyik tésztalapot két centisre, behelyezem a kivajazott tepsibe, lekenem a habbal, megszórom dióval, és 180 fokos előmelegített sütőben megsütöm.
Mindhárom tésztalappal hasonlóan járok el.

A másik Ráma margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral elkeverem, hozzáadom a lisztes-tejes kihűlt masszát, s mikor kihűltek a tésztalapok is, egyenként bekenem őket, és egymás tetejére helyezem sorban.

A tetejét cukrozott kakaóporral hintem meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.