zserbószelet recept hal Bódi Margó süllő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy döntöttél, hogy karácsonykor halas finomsággal és zserbóval leped meg a szeretteidet? Lesd el Bódi Margó süllő- és zserbókészítési fortélyait.

Süllő roston, egészben

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 db tisztított, 80 dkg-os süllő
- só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A halat a gerincénél beirdaljuk, sózzuk, és pihentetés után bő, forró olajban, zsemlemorzsában forgatva ropogósra sütjük.
Ügyeljünk a formázásra, hogy a hal felvegye a kifli alakot. Száját nyitva tartva süssük. Petrezselymes-vajas burgonyával tálaljuk, szájában citrommal díszítjük.

Margó zserbó

Hozzávalók:

a tésztához:

- 1 kg liszt
- 2-3 dkg élesztő
- 2 doboz tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 1/2 kocka Ráma margarin
- pici só
- 1 dl tej
- 2 tojás

a töltelékhez:

- 1/2 kg darált dió
- 20 dkg egész dióbél
- 1 üveg meggylekvár
- 1 dl rum
- 5 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag fahéj
- 1 citrom héja lereszelve
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 csomag mazsola (ízlés szerint)

a tetejére:

- 2 tábla tortabevonó

Elkészítés:

Elsőként a tölteléket készítem el. Egy tálba beleteszem a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom lereszelt héját, a kristálycukrot és összekeverem. Félreteszem. Közben beáztatom az egész diót rumba, kevés cukorral, fahéjjal és a mazsolával. Hagyom állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítem a tésztát. A lisztet egy kevés sóval, a margarinnal, a sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal, a cukorral jól összemorzsolom. Az élesztőt kevés tejen megfuttatom, majd ráöntöm a masszára. Beleteszem a tejfölt, a tojássárgáját és egy lágy, könnyű tésztát gyúrok belőle. Ráteszem a lisztezett deszkára, és három egyenlő részre osztom. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom pihenni.

Amíg a tészták pihennek, a két deci tejet felforralom, majd beleöntöm a rumos-fahéjas diót, amit előzőleg beáztattam. Öt-hat percig hagyom összefőni, majd leveszem a tűzről, és egy maréknyi darált dióval besűrítem.

Egy tepsit kikenek, az egyik tésztát sodrófával vékonyra kinyújtom, és a tepsi aljára helyezem. Megkenem lekvárral, majd a darált dióval egyenletesen megszórom, hogy egy centi magasságú tölteléket kapjak. A besűrített rumos-fahéjas dióval megszórom, majd a következő tésztát is kinyújtom. Ráterítem a töltelék tetejére, ismét megkenem lekvárral, megszórom a darált dióval, majd a rumos-fahéjas-diós töltelékkel, s miután a harmadik tésztát is kinyújtottam, az egészet befedem vele. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütöm.

A tortabevonókat gőz fölött felolvasztom fél deciliter tejjel, és rákenem a sütemény tetejére. Ha kihűlt, felszeletelem.

Ízlés szerint kókuszreszelékkel megszórom.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Bódi Margó: Aszalt szilvás csirkemellhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20101217-bodi-margo-aszaltszilvas-csirkemell.htmlBódi Margó: Sült csirke salátaágyonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20101210-bodi-margo-sult-csirke-salataagyon.htmlBódi Margó receptjei: Balázs vadashttp://www.life.hu/sztarszerzok/20101203-bodi-margo-receptjei-balasz-vadas.htmlBódi Margó: Panettone - adventi kuglófhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101126-panettone-adventi-kuglof.htmlBódi Margó: Szabolcsi töltött káposztahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101126-szabolcsi-toltott-kaposzta.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.