Bódi Margó receptjei: Karfiolos csirkeleves

karfiol fogás leves recept Bódi Margó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csirkéből sokféleképpen lehet levest főzni, de karfiollal megbolondítva igazi finomság kerülhet hétvégén az asztalra. Ha a kicsiknek is szeretnél örömet okozni, akkor ezúttal ne süteményt süss: a vitamindús fogás mellé most szilvalekváros derelyét ajánlunk Bódi Margó receptjei közül.

Karfiolos csirkeleves

Hozzávalók:

1 egész csirke (aprólékból is készíthetjük)
1 közepes méretű karfiol
2 sárgarépa
1 gyökér
1 csokor petrezselyem
1 zöld hegyespaprika
2 száraz paprika díszítésnek
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 babérlevél
1 dl olaj
5 csirkeleveskocka
só ízlés szerint
5 közepes méretű burgonya
1 evőkanál liszt
1 dl tej

Elkészítés:

A zöldségeket karikákra, a vöröshagymát apró kockákra vágom, majd beleteszem egy fazékba és egy fél deci olajon megdinsztelem őket.

Három liter vizet öntök rá, beleteszek öt darab leveskockát és két babérlevelet.

Mikor félig megfőttek a zöldségek, hozzáadom a leveshez az összedarabolt csirkét. Hagyom egyet rottyanni, majd hozzáadom a megmosott, meghámozott, kockára vágott burgonyát, a zöldpaprikát, a rózsáira szedett karfiolt, és lassú tűzön puhára főzöm.

Egy serpenyőben fél deci olajon két gerezd kockára vágott fokhagymából és lisztből zsemleszínű rántást készítek, lehúzom a tűzről.

A tejfölt a tejjel simára keverem, és hozzáadom a rántáshoz, majd ismét jól elkeverem. Beleöntöm a levesbe, és összefőzöm az egészet.

Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítem.


Tippünk: Van kedvenc recepted? Oszd meg másokkal is!

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók:

1 kg liszt
kevés só
4 tojás
1 kg gríz
1 üveg szilvalekvár
fahéj
vaníliás cukor
porcukor
egy maréknyi kristálycukor
1 dl olaj

Elkészítés:

A grízt egy deci olajon barnára pirítom, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, pici sót, egy kis fahéjat, kristálycukrot, vaníliás cukrot adok hozzá, majd lefedem, és sűrűre főzöm.

A lisztet a négy tojással és egy kevés vízzel, sóval összekeverem, és a szokásosnál kissé puhább tésztát gyúrok, hogy a derelye összeragadjon.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán vastagra kinyújtom, kis kockákra vágom, a közepébe beleteszem a lekvárt, a széleit pedig ráhajtom, rányomkodom.

Sós, forró, lobogó vízben kifőzöm. Leszűröm, egy tálba helyezem, és kevés forró olajjal meglocsolom.

Ráöntöm a már elkészült grízt, nem kavarom, inkább csak összerázogatom, nehogy kiszakadjon a derelye.

Megszórom a tetejét porcukorral - ízlés szerint.

Tippünk: Van kedvenc recepted? Oszd meg másokkal is!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Bódi Margó receptje: Töltött paprikahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110211-bodi-margo-receptje-toltott-paprika.htmlBódi Margó receptjei: rakott krumplihttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110204-bodi-margo-receptjei-rakott-krumpli.htmlBódi Margó receptjei: toroskáposztahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110128-bodi-margo-receptjei-toros-kaposzta-pogacsa-bodag.htmlBódi Margó receptjei: krumpligombóc baconba tekervehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110120-bodi-margo-receptjei-krumpligomboc-baconba-tekerve.htmlBódi Margó receptjei: ludaskásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110114-bodi-margo-receptjei-ludas-kasa.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.