Angela Merkel híresség kereszténydemokrata német NDK kancellár NSZK
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet szeretni, kritizálni, vagy szimplán semlegesnek lenni iránta, egy azonban biztos: olyan pozícióban van, ami bőven az üvegplafon felett van hat emelettel. Mi csak elképzelni tudjuk, milyen felelősséggel járhat Angela Merkelnek lenni.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!


Vezető képességeivel már fiatalon kitűnt társai közül

Angela Merkel 1954. július 17-én született Angela Dorothea Kasner néven Hamburgban. Édesanyja latin-angol szakos tanárnőként dolgozott, édesapja teológiát tanult, majd evangélikus lelkészként szolgált Hamburgtól jó messzire, keletre, Templinben. A háromgyerekes család tehát vidéken, az NDK területén élt. Angela volt a legidősebb a gyerekek közül, így neki kellett jó példát mutatnia öccsének, Marcusnak és húgának, Irénnek, amit az iskolai teljesítményét elnézve maximálisan meg is tett: színötös volt általános és középiskolásként is. Iskolai szorgalma és éles esze mellett aktív társadalmi életet is élt: lelkes úttörő volt, a helyi KISZ tagja, sőt a Szabad Német Ifjúsági mozgalomban is részt vett. Már fiatalon jól látszottak kiváló vezetői képességei: jól tudott a társaira hatni, gyorsan és határozottan hozott döntéseket és keményen betartatta azok végrehajtását. Vannak ilyen típusú emberek - azt hiszem, erre születni kell. Középiskolai tanulmányi után a lipcsei egyetemre vezetett az útja, ahol fizikát tanult 1973-78 között, majd diplomázott, természetesen kitűnően teljesített, ahogy mindig.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A fiatal Angela Merkel egy matematikaversenyen (1971) és a CDU elnökeként (2002)

Tényleg ő meztelenkedik a képen?

Ezzel pedig el is érkeztünk azokhoz az évekhez, amikor a napokban felröppent nudista fotója feltételezhetően készülhetett. Persze, ha egyáltalán ő van a képen. Erősen kétlem, de nézzük meg, mit mondanak a szakértők. Egy spanyol napilap a technikát hívta segítségül, elemezték a képen látható meztelen fürdőző lány testét és arcát, illetve a biztosan Angela Merkelről készült fiatalkori, ruhás képeket és az derült ki, hogy ha a test arányait nézzük, akkor nagyon nagy az egyezés a két hölgy között, de az arc már nem stimmel száz százalékosan, csak megtévesztően hasonló. Szóval elképzelhető, hogy a képen csak egy ismeretlen nő látható, aki nagyon hasonlít rá. Angela Merkel egyébként egyelőre nem mondott semmit az üggyel kapcsolatban. Én pedig két észrevételt tennék hozzá a történethez: akárki is van a fotón, nagyon jó az alakja. A másik pedig, hogy kétszer gondolja meg minden fiatal, mit tesz lázadó, bohém éveiben, mert egyszer még lehet belőle kancellár, aztán azonnal visszaköszön a múlt.

Két házasság, gyermek nélkül

Bulvárpercek vége, térjünk vissza a tényekhez. Angela három évig járt együtt egyetemi csoporttársával, Ulrich Merkellel, akivel 1977-ben házasságot kötött. A fiatal pár nem volt túlzottan elengedve anyagilag, egy mindössze tíz négyzetméteres kis szobában laktak a többi hallgatóval együtt egy kollégiumban. A diploma megszerzése után Angela az Akadémia Fizika-Kémia Intézetben kezdett el dolgozni, amit nagyon szeretett. Különös belegondolni, hogy milyen lehet valahol boldogan dolgozni, aztán hazamenni a férjünkhöz, aki szeret minket, és ez így megy nap mint nap, egészen addig, amíg egyszer azt mondjuk, hogy elég volt. Felborítunk mindent, aztán pár év múlva országunk első asszonyává lépünk elő. Ilyenkor mondhatjuk, hogy az élet igazolta Angela Merkel döntését?

Forrás: AFP
Forrás: AFP

1989-ben egy nyári egyetemen Lengyelországban és napjainkban férje, Joachim Sauer oldalán

Történt ugyanis, hogy egy szép napon Angela összecsomagolt és kilépett a házasságból - 1982-ben váltak el -, de férje nevét meglepő módon a mai napig viseli. A férj persze értetlenül állt a döntés előtt, s bár nem nagyon beszél a miértekről, annyit tudni róla, hogy újraházasodott, jóban van volt feleségével, és örül a sikereinek. A különös házasság után Angela Merkel szinte rögtön megismerte élete párját, Joachim Sauer vegyészprofesszort, akihez jó pár év jegyesség után, 1998 decemberében ment feleségül és a mai napig boldogan élnek - annak ellenére, hogy a férjét láthatóan zavarja felesége mellett jelenleg rá ruházott státusza. A berlini Humboldt Egyetem tanszékvezető tanára legszívesebben a kutatásaival és az iskolával foglalkozik, és nehezen viseli a felesége miatt rá irányuló figyelmet és felhajtást, így csak nagyon ritkán jelennek meg közösen rendezvényeken, estélyeken, és csak különleges alkalmakkor kíséri el nejét külföldi utakra is. Közös gyerekük nincsen.

Kvantumkémiából doktorált politikus

Angela 1986-ban doktorált kvantumkémiából, majd 1990-ben elkezdett politizálni, kezdetben Lothar de Maiziére kormányának helyettes szóvivője volt. Második nekifutásra választhatott: barátai biztatására a zöldpárthoz csatlakozik, vagy édesanyjára hallgat és szociáldemokrata válik belőle. Édesapjának majdnem mindegy volt, annyit kért lányától, hogy kereszténydemokrata ne legyen belőle. Angela pedig döntött: azért is a CDU-hoz, azaz a Kereszténydemokrata Unióhoz csatlakozott, amely hamarjában egyesült nyugati testvérpártjával, így Angela politikai karrierje biztos lábakon állt és hamarjában az égbe is szökkent. Helmut Kohl felfigyelt Angelára és az akkor 34 éves nőt nagy feladattal bízta meg: ő lett az ifjúsági ügyek minisztere, majd 1991-re az egész CDU elnökhelyettese, 1998-ban pedig főtitkára. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy lépcsőfok között jó pár év telt el, de már így is rendkívüli karriert tudhat magáénak Angela - hát még azóta! Amikor Helmut Kohl 1999-ben botrányba keveredett, mert nem tudott elszámolni a párt felé érkező milliós támogatásokkal, Angela jó politikai húzással nyílt levélben szólította fel pártját, hogy határolódjanak el tiszteletbeli elnöküktől. Megtörtént, így 2000-ben Merkel lett a CDU elnöke. Innen pedig már csak egy röpke ugrás volt, hogy a csúcsok csúcsán találja magát. 2005-ben Ő lett a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Szoros politikai küzdelemben ugyan, de keresztülvitte elképzelését: 2005. november 22-én hivatalosan is kancellár, mégpedig az első női kancellár Németország történelmében. Azóta 2009-ben újraválasztották, és jelenleg is ő tölti be ezt a pozíciót.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Politikai döntéseiről, szerepvállalásáról napi szinten hallani, jót, rosszat. Nem is mennék bele, nem ítélek olyan témában, amihez nem értek. Engem Angela Merkel mint sikeres, okos nő érdekel. Izgalmas az út, amit bejárt, és ki tudja, hová tart még. Valami azt súgja, számára semmi sem lehetetlen vagy elérhetetlen. Kitartásból is jelesre vizsgázik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és Most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és Most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Gertrude Stein, akinek minden szava kincset érthttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130402-takacs-nora-gertrude-stein-a-mecenas-elete.htmlRémálommá vált Szoraja hercegnő életehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130326-takacs-nora-szoraja-irani-kiralyne-hercegno-elete.htmlGeorge Sand, a női Casanovahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130320-takacs-nora-george-sand-irono-a-noi-casanova.htmlA nő, akinek a Nobel-díjat köszönhetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130312-takacs-nora-bertha-von-suttner.htmlNeki köszönhetjük a miniszoknyáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130306-takacs-nora-mary-quant-a-miniszoknya-megalkotoja.htmlIndira Gandhi, az évezred asszonyahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130226-indira-ghandi-az-evezred-asszonya.htmlCsodálatos és megható: Helen Keller történetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130219-takacs-nora-helen-keller-siketvak-no-meghato-tortenete.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.