Lázár Chef, A séf legyen veled műsorvezetője a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként pár éve Amerikában élte, azaz félte át családjával Halloweent, az év legkísértetiesebb éjszakáját, és most a Life.hu sztárszerzőjeként mesél élményeiről és megmutatja leghátborzongatóbb ételét is...

Október 31-e, a Mindenszentek előestje, az év legmágikusabb éjszakája, a boszorkányok, kísértetek, szellemek ünnepe. Magyarországon a Halloweennak nincsenek komoly gyökerei, ez nem is csoda, hiszen Könyves Kálmán - korát messze megelőzően - már az 1100-as években törvénybe foglalta: boszorkányok márpedig nincsenek. A Halloween a pogány kelta szokásokból merítkező ünnep, amelynek megtartása az angolszász országokban vált hagyománnyá, és ezáltal terjedt el szerte a világon. Manapság sokan a Valentin-naphoz hasonlóan csak a kereskedők napjának tartják, ugyanakkor vidám hangulata és a jelmezes mulatság miatt mégiscsak befogadható ünnep, ezért nálunk is terjed.

Forrás: Lázár Chef

Amerikában az október a Halloween-i készülődés jegyében telik, a gyerekek az iskolákban, óvodákban jelmezeket készítenek, a szülők pedig kemény munkával, időt és energiát nem kímélve, kívül-belül ijesztően félelmetessé varázsolják otthonukat, de minimum kifaragnak egy-két sütőtököt.
 
Apropó, sütőtök. A sütőtökből számtalan ízletes, ráadásul aránylag olcsó fogás készíthető. Főzéshez a hosszúkás, kanadai tököt használjuk, amelynek színe mindent elárul: minél sárgább a húsa, annál érettebb, tehát édesebb. Fagymentes, hűvös helyen, nyersen sokáig eltartható, így nem is kell egyszerre elkészítenünk az egészet. Levesként, főétel köreteként, és desszertként elkészítve is nagyon finom. Kifejezetten népszerű ivólé formájában is, amióta Harry Potter és barátai sütőtöklevet ittak Voldemorttal vívott kalandjaik során. A kanadai tök ugyanakkor kevésbé alkalmas arra, hogy megfaragjuk, így faragáshoz, Jack O'Lantern töklámpás készítéséhez válasszunk inkább nagyobb, kerek tököt, amelynek viszont csak a magját érdemes fogyasztani, megsütve kiváló ropogtatni való.
 
Október 31-én este aztán a család apraja-nagyja beöltözik, a gyerekek nagy zsivajt csapva fel-le rohangálnak és édességért, cukorkáért kopogtatnak a házak ajtaján, "Trick or treat" felkiáltással - így ha el akarjuk kerülni, hogy megtréfáljanak, akkor bizony érdemes édességgel készülnünk. A saját készítésű sütemények kínálása mára háttérbe szorult, a boltokban kapható, előre csomagolt édességekkel cserélték le a legtöbb helyen.

Forrás: Lázár Chef

Feleségemmel, Melindával az első, igazi amerikai Halloween-partinkat nem igazán tudtuk élvezni. Házigazdáink a Halloween igazi megszállottjai voltak, így természetesen nem a szervezéssel volt a probléma, sőt. Az a maga nemében tökéletesre sikerült: annyira féltünk, és sokszor annyira váratlanul megijedtünk, hogy azt sem tudtuk, hogy hol vagyunk. Vendéglátóink évről-évre meghívták a barátaikat, hogy a maguk szórakoztatására halálra rémisszék őket az újabb és újabb trükkökkel és jelmezekkel - ez utóbbiak olyan élethűek voltak, hogy konkrétan a frász törte ki az embert, de már a házukba való bejutás is horrorfilmbe illett. A kert és a bejárat sejtelmesen kivilágítva fogadott minket. Ahogy közeledtünk, a kerti úton teljesen váratlanul, vérfagyasztó sikoly kíséretében előugrott egy életnagyságú csontváz. Egy pillanatra megállt az ütő bennem, Melinda nagyot sikított, s én úgy dobtam el mindent, ami a kezemben volt, ahogy kell.  A félelmetes jelmezekkel és kiegészítőkkel csak a meghökkentő módon megtálalt fogásokkal tudtuk felvenni a versenyt. A Halloween remek alkalmat biztosít arra is, hogy a konyhában eleresztve a fantáziánkat, az egyes fogásokat meglepő módon tálaljuk...

A májkrém sírhely elkészítése:

1. Bontsunk ki 4 darab kisebb májkonzervet, majd halmozzuk a májkrémet a tál közepére.
2. Vízbemártott késsel formázzuk meg.
3. Kenjük körbe majonézzel.
4. Szórjuk meg darált mákkal.
5. A feliratot és a szegélyt szintén majonézből készíthetjük el. 

 

Forrás: Lázár Chef

Lázár Chef: Az oroszok már a spájzban vannakhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131026-lazar-chef-a-lifehu-sztarszerzoje-bemutatja-az-orosz-konyha-specialitasait.html Lázár Chef kedvenc receptjei a Life.hu-nhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131025-kovacssiklosi-lazar-a-lifehu-sztarszerzojekent-recepteket-es-tippeket-ad-hetvegenkent.html