A ház szeme: a virágos ablak

Forrás: Thinkstock -
virág ablak Bálint György növény muskátli örökzöld Bálint gazda petúnia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háznak – éppen úgy, mint az embernek - vannak testrészei: az alapzat megfelel a lábnak, a falazat a törzsnek, a tetőzet a fejnek és az ablak a szemnek. Az ember két szemének, amely lát és láttat. Látja, ami a lakásban és az utcán történik, és láttatja a közelítő vendéggel vagy ügyintézővel, hogy milyen jellegű lakáshoz, családhoz igyekszik. A virágos ablak pedig gondozottságot és bizalmat sugall.

Most kezdődik az ablakok virágosításának a fő szezonja, noha ezt a kellemes feladatot az évnek bármelyik részében el lehet kezdeni. A leggyakoribb az, hogy az erre a célra kialakított ablakpárkányra rögzítjük a virágokat tartó ablakládát, mert egy vétlenül leeső virágosláda nem tartozik a kellemes meglepetések közé!

Forrás: Thinkstock

A humor innen sem hiányozhat

Valamikor a virágosládák deszkából, bádogból, betonból készültek, de manapság a legjobbnak és a legcélszerűbbnek a különböző hosszúságú műanyag ládákat tartjuk. Ezek könnyűek, tartósak és viszonylag hosszú életűek, a növények számára megfelelő termőhelyet nyújtanak. Ha valakinek a ládák agyagbarna színe nem felel meg, akkor befestheti; jártam már olyan lakásban, ahol az ötletes családfő minden láda oldalára odapingálta a szoba használójának a nevét.

A föld a lelke mindennek

A virágosládákat, tápanyaggal jól ellátott kerti földdel kell megtölteni. Óvakodjunk az útszéli szántóföldekről beszerezni a földet, mert ez gyakran gyomirtó szerrel kezelt, amitől az érzékeny, virágzó növények elpusztulnak. A láda méretei viszonylag kicsinyek ahhoz képest, hogy a belé ültetett növények őszig mennyi tápanyagot használnak el, ezért a nyári hónapokban a talajt kéthetenként ajánlatos megöntözni tápoldatos vízzel. A ládához alátét is tartozik, amely megakadályozza, hogy a túlzott öntözés vize illetéktelen helyre csepegjen.

Az igazi primadonnák

A virágosládába ültetett növények primadonnája ősidők óta a bokros vagy a lecsüngő szárú muskátli; jogosan, mert az egészséges muskátlitövek tavasztól késő őszig, folyamatosan nyitják dekoratív és színekben gazdag virágaikat. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik a gumós begónia, amely a kevésbé napos, árnyékos ablakokban is gazdagon virágzik. Gazdag választékot kínálnak az egynyári virágok,mint például a petúnia, a bársonyvirág, az oroszlánszáj, a lobélia, a szalvia, a verbéna, amelyeket a magasságuk, a színük, de különösen a napfényigényük alapján kell összeválogatnunk.

Forrás: Thinkstock

Amit mindenképpen kerülj el

Lágyszárú, évelő növényeket az ablakládába nem ajánlatos ültetni, mert ezek többnyire az évnek csak egy rövid szakaszában virágzanak, és máskor legfeljebb a tarka leveleikkel vagy különleges terméseikkel hívják fel magukra a figyelmet.

Aki különösen kedveli az örökzöldeket, az választhat a törpe változatok közül, ami azzal az előnnyel jár, hogy télen is vidámítja a környezetet.

Szépet a hasznossal

A virágos növények közé becsempészhetünk egy-két zöldségpalántát is. Egy törpe paradicsom, egy-két paprika, néhány szál vörös- vagy fokhagyma, egy tő metélőhagyma vagy levélpetrezselyem még a háziasszony váratlan gondjait is csökkenteni képes anélkül, hogy ez a virágos ablak eleganciáját rontaná!

Így gondozd őket

A virágláda gondozása nem okoz nagyobb fáradságot. A talaját időnként fel kell lazítani, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és az öntözővíz a gyökerek közelébe szivároghasson. Ha a talaj felszíne száraz (ami nyáron naponta megtörténik), akkor kora reggel vagy az esti szürkületben öntözni kell. Tűző napsütésben ne öntözzünk, mert a víz azon nyomban elpárolog, és a lombozatot is megperzseli a helyett, hogy a növények gyökereihez jutna.

A tápanyagok kiegészítésére hetente egyszer szükséges tápoldattal megöntözni a növényeket. Időnként az elnyílt virágokat és a száraz hajtásokat vágjuk le. Menthetetlenül előfordul, hogy egy-egy kedvelt növényünk elpusztul, ezeknek a hiányát azonban még a nyár folyamán is pótolhatjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.