sztárszerzők Kropkó Péter zsírégetés mozgás edzés kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Profin szeretnél nekikezdeni a sportolásnak, de nem tudod, hogy miért fontos edzés közben mérni a pulzusod, és milyen eszközzel célszerű azt végezni? Olvasónk kérdésére Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője és szakértője adta meg a választ. 

"Kedves Péter!

28 éves nő vagyok, eddig nem mozogtam rendszeresen, de most szeretném elkezdeni a sportolást. Hallottam arról, hogy érdemes figyelni a pulzust az edzés alatt, de nem tudom, hogy ez mit is jelent pontosan. Érdekelne, hogy miért van szükség erre. Tudna segíteni abban is, hogyan és milyen eszközzel tegyem mindezt?

Ü
dvözlettel: Réka"




Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

Örülök az elköteleződésednek, és minden nehezebben induló napon jusson eszedbe, miért döntöttél a rendszeres sportmozgás mellett, mert az elhatározásnál már csak a mozgás hossza lehet fontosabb. Minél tovább sportolsz, a rendszeres mozgás annál inkább az életed részévé fog válni. Fontos, hogy megszeresd, amit csinálsz, azért, hogy az egész életed jobbra forduljon.

A pulzusmérő óra pontos adatokkal szolgál a szervezet igénybevételéről testedzés közben. Ha helyes arányban terheled az izmaidat, akkor a maximumot tudod nyújtani, és csökkentheted a sérülések esélyét. Ha a megfelelő arányban sportolsz - lassú/gyors, rövid/hosszú edzések -, akkor jól fogsz haladni, de a szervezet részéről tárgyilagos adatokat majdnem kizárólag csak a pulzusmérő óra adhat számodra.

Ne győzd le magad, hanem működj együtt a szervezeteddel. Ebben a feladatban segít a pulzusmérés. A tested terhelhetőségének értéke az ébredési, vagy minimum pulzus (0%) és a maximális pulzus (100%) között van. A terhelés határait lehet tapasztalati úton, de komolyabb esetben célszerűbb teszttel meghatározni. Minél edzetlenebb vagy, annál kisebb az ún. sportterhelhetőségi sáv, és ez (súlyosabb) betegségek esetén vagy a kor előrehaladtával szűkülhet és szűkül is.

Létezik a sport szempontjából egy terhelési/sport zóna, ami kisebb, mint a minimum és maximum közötti rész - kb. 50% és 100% között található. Ezért van az, hogy bármennyire fárasztó három óra házimunka, megmozdítja ugyan a pulzust, de nem éri el azt a küszöböt, hogy reagáljon rá a szervezet. Márpedig akkor válhatsz igazán jó sportolóvá, ha az edzésterhelésre megfelelő válasz érkezik a szervezet részéről. A sportzónán belül is meghatározhatunk edzészónákat. A hosszabb edzéseket alacsonyabb pulzuson hajtsd végre, a rövidebb edzéseket, amelyek intenzívebbek, magasabb pulzussal célszerű végezni. Alapozásnál alacsonyabb, versenyek felé közeledve többször magasabb pulzussal érdemes dolgozni.

A pulzusmérés azért is célszerű verseny közben, mert az utólagos vizsgálatoknál is fontos lehet. Egy tapasztalt sportolónak tisztában kell lennie egyéb zavaró környezeti tényezőkkel is, mint pl. a hőmérséklet vagy a kiszáradás.

Sikeres sportolást kívánok!

Sporttársad,

Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.