Így tüntesd el az úszógumit!

diéta sztárszerző Kropkó Péter sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlsúlynál az egyik legkellemetlenebb és legmakacsabb probléma az úszógumi, azaz a hason körkörösen elhelyezkedő zsírpárna. A jelenség terjedelmesebb kiadásban a cipőfűzést is akadályozza, de az igazi gondot az okozza, hogy szervezetünk a hason elhelyezkedő zsírtartalékokat bontja le legutoljára. Sajnos sem a diéta, sem a sport nem képes önmagában a probléma orvoslására: a kettő csak együttesen, komplexen alkalmazva hozhat valódi eredményt.

A diéta és a sport együtt viszont nemcsak hogy hatékonyan képes kezelni a problémát, de az élet számos más területén is pozitív járulékos eredményeket hozhat, mint például a jobb testtartás, a gyorsuló anyagcsere, vagy akár a keringési rendszer teljesítményének fokozódása.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Azonban, mielőtt még az edzés és az étkezés témakörére térnénk, beszélnünk kell arról a kevéssé közismert tényről, hogy anyagcsere-feladatait a megfelelően hidratált, azaz az ivóvízzel elégségesen ellátott szervezet képes csak hatékonyan ellátni. Elégtelen folyadékfogyasztás esetén az edzésmunka sem lehet elég eredményes. Fél liter víz 30%-kal növeli meg a test energiaforgalmát 60-90 perc alatt!

Nagyon fontos tisztában lenni azzal is, hogy jóllakottan, teli hassal a szervezet sajnos nem veszi igénybe a tartalékokat, mert elegendő tápanyaghoz jut az aktuálisan bevitt táplálékok révén. Ezért szükséges, hogy bár fokozatosan, de az étkezések időpontjától egyre eltávolodva mozogjunk: így érhetjük el, hogy testünk más tápanyagok híján zsírtartalékaink felhasználásába fogjon. A kalóriaégetés üres gyomorral normál esetben 35-40 perc után bekapcsol, de az edzések rendszeressé válásával ez a "várakozási idő" akár 15-20 percre is lecsökkenhet.

Kérdezhetnénk, hogy egy edzetlen embernek nem esik-e le a vércukorszintje azonnal, ha üres gyomorral fog intenzív testmozgásba. A válasz: de igen. Ezért először minimális edzettségre kell szert tennünk, mielőtt ezt a fajta "diétás mozgást" bevezetnénk az edzésmunkába. Maratoni futóknak, Ironman-triatlonistáknak kifejezetten nem jó éhgyomorra nekiindulni az embert próbáló távnak: nekik verseny közben is enniük kell, és persze inni, minél melegebb van, annál többet! Napi munkabeosztásunk általában a késő délutáni, esti testmozgást teszi lehetővé. Amennyiben a testsúlycsökkentést is szem előtt tartva szeretnénk sportolni, már az esti edzésre készülve úgy kell számolnunk a reggelivel és az ebéddel, hogy a délutáni órákban elég legyen csupán egy könnyű uzsonnát magunkhoz vennünk. Ha megfelelően táplálkozunk napközben, érdemes kihagyni a vacsorát is. Ha este már nem eszünk, akkor a szervezet nem áll le azonnal a zsírégetésről, ez pedig kívánatos, ha testsúlycsökkenést akarunk elérni. De mint mindig mondom, lassan, türelmesen, fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket az elvárásainkhoz.

Következő alkalommal az extrém terhelésnek kitett maratoni futók, Ironman-triatlonisták tápanyag- és folyadékszükségletéről, illetve az edzés közben felmerülő táplálkozási problémákról és azok megoldási lehetőségeiről írok majd.

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter
Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

Ismerd meg Pétert még jobban!
Olvasd el minden cikkét egy helyen és csatlakozz hozzá a Facebookon!



A futás és gyaloglás kapcsolata I.http://www.life.hu/sztarszerzok/20130924-zsiregetes-kaloria-a-futas-es-gyaloglas-kapcsolata-i.htmlProfi zsírégetés futássalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130903-fogyokura-edzes-kaloria-kropko-peter-profi-zsiregetes-futassal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.