verbális zaklatás párkapcsolat bántalmazás Lakatos Levente
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A minap belefutottam egy nagyon kellemetlen szituációba. Egy kihangosított telefonhívásnak köszönhetően fültanúja lehettem, hogyan kommunikál az egyik nőismerősömmel a párja.

Vitahelyzetbe keveredtek, álláspontom szerint is a nőnek volt igaza, de ezt a fickó sehogy nem akarta elismerni, ösztönösen magyarázkodásba és kiskapukeresésbe kezdett. Nyájasan összehordott hetet-havat, majd amikor rádöbbent, hogy a nő egy szavát sem hiszi, a stílusa száznyolcvan fokos fordulatot vett, és a legvéresszájúbb anyázásra váltott. Felemlegetett régi sérelmeket, hangot kaptak addig lappangó problémák, és a szitokáradatba belevegyült jó néhány mondvacsinált, egymásnak szögesen ellentmondó vád. A nő minden volt, csak tisztességes nem. Ő pedig ezt némán hallgatta. Tűrte. Várta, hogy vége legyen.

Ő pedig ezt némán hallgatta. Tűrte. Várta, hogy vége legyen. Forrás: Thinkstock

Értettem, hogy a tehetetlen düh csapódott ki ilyenformán a pasasból, de ez nem magyarázat arra a "műsorra", amit hallottam. A hívás végén megkérdeztem az ismerősömtől, hogy tulajdonképpen miért is tűri el ezt a stílust?! Miért engedi a férfinak, hogy úgy beszéljen vele, mint egy darab szarral? Mert az, ha az elhangzottakon ő nincsen mélységesen felháborodva, arról árulkodik, hogy nem szokatlan a fülének ez a minősíthetetlen stílus. Ergo hasonló beszélgetés korábban is megesett. A választ megelőzően hosszan elmerengett, aztán a vállát megrántva azt felelete: Csak ideges volt.

Megmagyarázni a megmagyarázhatatlant

És íme a probléma forrása! Még ott vöröslöttek a nő arcán a fickó verbális pofonjai, ő a kérdésemet megkerülve máris mentegetni kezdte. Pedig az ok tulajdonképpen másodlagos, a következmény a lényeges.

Ne legyen kétség afelől, hogy ha egyszer eltűrjük valakinek – függetlenül a viszony minőségétől –, hogy úgy beszéljen velünk, mint egy darab szarral, ő azt kisebb-nagyobb szünetekkel újra megteszi majd.

Ne legyen kétség afelől, hogy ha egyszer eltűrjük valakinek, hogy úgy beszéljen velünk, mint egy darab szarral, ő azt újra megteszi majd Forrás: Thinkstock

Mert hagyjuk, hogy megtegye. És sajnos kevés olyan bölcs ember él a földön, aki nem él vissza a lehetőségeivel. Ráadásul a hallgatással puhított vitahelyzetek könnyen eltorzítják a valóságot, a mocskolódó tévesen azt tapasztalhatja, hogy a legapróbb nézeteltérésre is a nyers beszéd a megoldás. Hiszen a másik nem szól vissza, sőt még hajlik is. Az más kérdés, hogy csak a béke kedvéért teszi. A félreértések vígjátéka. Pontosabban tragikomédiája.

Őrizd a tekintélyedet!

Ha valaki hagyja, hogy szemétként bánjanak vele, miért csodálkozik, ha kritikus helyzetekben összegyűrik, megtapossák és elhajítják? Mit is vár? Hogy a másik majd egy szép napon magától belátja, hogy mekkora seggfej volt, és az összes bűnéért utólag vezekel? Ugyan már! UGYAN MÁR!

Mit kellene csinálni? Pofán törölni a pasast? Nem hiszem, hogy eredményes volna. Véleményem szerint a következő egyszerű mondatocska a kulcs: "Ezt velem nem csinálod meg". És persze az, hogy ha ennek elhangzására nem változik a helyzet, tehát a verbális erőszaktevő nem kap észbe, hátat kell fordítani a neki. Legalább addig, amíg be nem látja, hogy seggfej volt. Esetleg bocsánatot nem kér. Aztán, ha a belátás után újra beleszalad a bunkózásba, ismét megálljt kell neki parancsolni, és ezt addig ismételni, míg le nem szárad a jelleméről a vadhajtás. Hangsúlyozom:

Azzal ugyanis, ha az első sikeres ellenállást követő "támadásnál" engedtek, még fényesebb diadalként megélve igáz le a másik. Igaz ez – a teljesség igénye nélkül – munkahelyre, barátságra és szerelemre egyaránt, de maradjunk a bejegyzés apropójánál: a párkapcsolatnál.

Egy egyszerű mondatocska a kulcs: "Ezt velem nem csinálod meg" Forrás: Thinkstock

Tudom, ha szeretünk valakit, keservesen nehéz vele elutasítóan viselkedni, könnyebb az elfogadandó hibái közé sorolni a néha-néha undorító viselkedését. A gond az, hogy azt a bizonyos "hibát" éppen a sértett tűrése táplálja és növeszti. A szótlan megalkuvás hamisságba terel, ami hosszú távon egészen egyszerűen nem vezethet jóra. Főleg, ha a hazugságot a magánytól való rettegés szítja. Sokan félnek attól, hogy a feleselés miatt elhagyja a párjuk. Pedig az ilyen alakoknál a legjobb, ami történhet, hogy elmennek... De úgysem fognak!

Mert azoktól a seggfejektől, akik beleszövik magukat az ember életébe, csak kínkeservekkel lehet szabadulni, hiszen az egyik fő ismérvük éppen a visszajárás. Még akkor is visszajárnak, ha azzal fenyegetőznek, hogy a másik soha többet nem látja őket. Visszatérnek, mert kevesen fogadják el nekik, hogy seggfejek legyenek...

"Én ugyan nem játszmázom a kapcsolataimban!" – mondhatjátok mindarra, amit fentebb összehordtam. Erre én azt felelem: akkor az életetek lehető legtöbb területén válogassátok meg az embereket! Ahogy A tiltás gyönyöre című regényemben szerepel a gondolat, a "Boldogságod kulcsa önmagad megbecsülése", amibe bizony az is beletartozik, hogy nem engeded másoknak, hogy megalázzanak. Ha csak nem élvezed... Ha a bántalmazó kapcsolatok kerülnek szóba, hajlamosak vagyunk rögtön a fizikális bántalmazásra asszociálni, pedig a verbális erőszak talán még gyakoribb jelenség. És bizony mindaz, amiről ebben itt írtam, egy bántalmazó kapcsolat kortünetei. Ne hagyd!

Ha a bántalmazó kapcsolatok kerülnek szóba, hajlamosak vagyunk rögtön a fizikális bántalmazásra asszociálni, pedig a verbális erőszak talán még gyakoribb jelenség Forrás: Thinkstock

Van ám másik oldal is...

A hasonló írásaimra érkező kommentek többsége férfipárti – és nőktől érkeznek. Ezért le kell írnom, hogy természetesen sok nőt sem kell félteni, ha undorító beszédstílusról van szó. Sokan ráadásul kihasználják az "úgysem mersz megütni, mert nő vagyok" kártyát, felhergelik a férfiakat, majd kikérik maguknak a válaszul kapott sértéseket. De ez már egy másik bejegyzés témája...

Szex találkozás nélkül, avagy az új mánia: SEXTING (18+)http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20170322-lakatos-levente-a-sextinrol.htmlEgy korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogy a modern randiapplikációk, például a Tinder mennyit alakítottak – pontosabban még mindig alakítanak – a "szerelmi" életünkön. A személyes ismerkedésnél ma már talán többen "válogatnak" az online húspiacon, ebből pedig egyenesen következik az új hóbort: sokan a szexhez sem találkoznak már egymással, megoldják üzenetben, pucér képekkel. Lakatos Levente--Ismerkedés a Tinderenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20170216-ismerkedes-a-szex-a-tinder-segitsegevel.htmlÉrdekes beszélgetésbe keveredtem a minap. Egy negyvenes ismerősöm azt ecsetelte nekem, hogy az egyik új, huszonéves kolléganője 30 nap alatt 30 férfival feküdt le. Nem ítélkezett, csak úgy elmesélte, majd megkérdezte: de honnan a fészkes fenéből lehet ennyi férfit összehalászni? A válasz egyértelmű: a Tinderről. Lakatos LeventeThinkstockA határozott nők kiherélik a férfiakat?http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20170202-lakatos-levente-iro-a-hatarozott-nokrol-es-a-veluk-egyutt-elo-ferfiakrol.html„A férfiak általában nehezen viselik a határozott nőket, inkább odébbállnak, mintsem lefejtsék róluk a páncéljukat.” Lakatos LeventeThinkstockLakatos Levente: "Én is voltam hűtlen, nem tolerálom a hazugságokat"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20170102-lakatos-levente-blogjaban-a-parkapcsolatokrol-szerelemrol-szakitasrol-mesel.html„Az összes hibáddal együtt a mindennapjaim részévé váltál, és remélem, hogy te is a hibáimmal együtt szeretsz.” Lakatos Levente--Lakatos Levente: "A fiatal férfi imádja a tapasztalt nőt az ágyban"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20161214-lakatos-levente-iro-kifejti-a-velemenyet-a-fiatalabb-ferfi-idosebb-no-felallasrol-egy.htmlAkad egy szingli nőismerősöm, aki bár a negyvenes évei elejét tapossa, mégis előszeretettel ismerkedik huszonéves fiúkkal. Mert a kölykös arc, a sportos test és a "bababőr" – úgy összességében a fiatalság – indítja be. Hozzá kell tennem, hogy a vonzalom általában kölcsönös, a nálánál fiatalabb férfiak is keresik a kegyeit, aztán egy idő után mégis angolosan távoznak. Miért történhet így? Pontosabban: miért mindig így történik? Lakatos Levente--Lakatos Levente: "Az anális szex megosztó, a nézőközönség kizárt! Mire izgulnak a nők?"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20150926-lakatos-levente-blogjaban-a-noi-szexfantaziak-utan-kutat.htmlKülönös felmérést készített a népszerű magyar író, Lakatos Levente - a női szexfantáziákat vette górcső alá. Lakatos LeventeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.