orosz konyha Moszkva főzés gasztronómia pirog borscs kaviár Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz konyha a kásától a kaviárig igen változatos és bőséges fogásokat tartalmaz. Lázár Chef, A séf legyen veled műsorvezetője a napokban Moszkvában járt, főzött és maga is kóstolt...

Az orosz fővárosban megrendezett Arany Ősz 2013 élelmiszer-ipari kiállításon, a korábbi párizsi és Monte-Carlo-i megjelenésekhez hasonlóan, Magyarország képviseletében kiváló minőségű magyar termékekkel, látványkonyhával és kóstolókkal vártuk az érdeklődőket. Még az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev is ellátogatott a standunkra az ünnepélyes megnyitó után. Nagyon ízlett neki a flambírozott libamáj, ami előtt étvágygerjesztőként cseresznyepálinkával kínáltuk, majd a fogáshoz tokaji bort ajánlottunk. Ezen termékekkel hatalmas sikert arattunk a kiállításon.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakmai program mellett maradt egy kis időnk arra is, hogy kollégáimmal ellátogassunk az orosz főváros nevezetességeihez, így például a Kreml épületegyütteséhez, de utaztunk a híres moszkvai metrón is: az állomások kialakítása valóban különleges, és természetesen ízelítőt kaptunk az orosz konyha specialitásaiból is.

Az egyes országok gasztronómiájának fejlődését befolyásolja a földrajzi adottság, az éghajlat és a történelem, nincs ez másképpen az orosz konyha esetében sem. A cárok idején egyébként komoly hatással volt rá a francia konyhaművészet, viszont például a hideg előételek, vegyes ízelítők először az oroszoknál terjedtek el, és csak később karolták fel és tökéletesítették a franciák. A zakuszki változatos étvágygerjesztő, harapásnyi finomság, hozzávalóinak csak a fantázia szabhat határt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tápláló, meleg leves a borscs

A magyarhoz hasonlóan az orosz konyha kínálatában is sokféle tápláló, meleg leves található, a legnépszerűbb talán a borscs, amelyet céklából, káposztából, zöldségekből és húsból készítenek - ahány ház, annyi szokás alapon, így az elkészítésében komoly eltérések vannak. Oroszország igen gazdag halállománnyal rendelkezik. Hallevük az uhá, amely a mi hagyományos halászlevünkkel ellentétben paprika hozzáadása nélkül készül. Az orosz konyha igazi különlegessége a tisztított és enyhén vagy erősen sózott halikra, a kaviár.

A tésztaételeik közül az egyik személyes kedvencem a pelmeni, vagyis a tésztában kifőzött húsgombóc, amely hasonlít az olasz tortellinihez. A kelt tésztából készülő pirogot nemcsak sós töltelékkel, hanem édes változatában is érdemes megkóstolni. A magyar palacsintának, az amerikai pancake-nek az orosz oladi illetve blini a megfelelője, amely készülhet sós és édes variációban is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Lázár Chef személyes kedvence, a pelmeni

A legismertebb orosz húsos fogások közé a Stroganoff-bélszín és a fűszeres vajjal töltött kijevi csirke tartozik, amelyek itthon is ismert és kedvelt fogások, számtalan hazai étterem étlapján megtalálhatók. Italkultúrájuk tekintetében az angolokhoz hasonlóan nagy teafogyasztók, nemzeti italuk a vodka és a kvasz - ez utóbbit gyerekek is fogyaszthatják.

Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon.

Lázár és Melinda nagy tisztelője Lajos Mari és Hemző Károly gasztronómiai munkásságának, de ők fordított párosként dolgoznak: Lázár készíti és tálalja, Melinda pedig fotózza az ételeket.



Lázár Chef kedvenc receptjei a Life.hu-nhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131025-kovacssiklosi-lazar-a-lifehu-sztarszerzojekent-recepteket-es-tippeket-ad-hetvegenkent.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.