fokhagyma lasagne sztárszerző sütőtök Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n. 

Ha már túl vagy a sütőtökleveseken, és a pürére is nemet mondanak a családtagjaid, de még mindig van feldolgozni való sütőtököd, készíts nekik sütőtökös lasagne-t !

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 6 személyre:

250 g lasagne-tészta
15 dkg reszelt parmezánsajt

a sütőtökpüréhez:

1 nagyobb méretű sütőtök
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4 dkg cukor
1 kiskanál oregánó
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál só
kevés olaj a hagyma karamellizálásához

a besamelhez:

15 dkg reszelt mozzarellasajt
3 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál só

Elkészítés:

Hosszában félbevágjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a magokat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a magok helyére, a mélyedésekbe helyezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket. A felezett sütőtököt lefele fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, odafigyelve arra, hogy a fokhagymagerezdek a sütőtök belsejében maradjanak. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg puha lesz - ez kb. 45 perc. Ezalatt karikákra vágjuk a vöröshagymát, és karamellizáljuk. Miután megsült a tök, a héját eltávolítjuk, egy nagyobb tálban pépesítjük, majd hozzáadjuk a karamellizált vöröshagymát és az oregánót.

A besamel elkészítéséhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és megpirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a frissen reszelt szerecsendiót. A puding állagú krémhez hozzáadjuk a reszelt mozzarellasajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad.

A kivajazott sütőedény aljára először egy vékony besamel rétegetkenünk, erre rakjuk a lasagne-lapocskákat és a sütőtökpüré egy részét. Az újabb besamelréteget megszórjuk reszelt parmezánnal, ráhelyezzük az újabb sor lasagne-lapot és tökpürét, és így rétegezzük tovább… Az utolsó réteg sütőtökpüré tetejére parmezánsajtot szórunk. 180 fokos sütőben, fóliával letakarva, 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még további 10-15 percig sütjük, hogy a teteje szép, aranybarna színt kapjon. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc


Extra tippünk:

Lepirított, apró kockákra vágott bacont is adhatunk hozzá.

Lázár Chef: Hogyan dobjuk fel a paradicsomlevest?http://www.life.hu/sztarszerzok/20131122-lazar-chef-sztarszakacs-a-paradicsomleves-elkeszitesehez-ad-tippeket-es-kulonleges-receptet.htmlLázár Chef modern sült oldalasahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131108-lazar-chef-bemutatja-hogyan-lehet-modernizalni-a-sult-oldalas-receptjet.htmlLázár Chef finomított bolognai tésztája http://www.life.hu/sztarszerzok/20131130-lazar-chef-sztarszakacs-a-bolognai-teszta-receptjevel-elkeszitheted-a-tokeletes-ettermi-szinvonalu.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.