Lázár Chef receptjei gyorskaja gasztro sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Ebben a fogásban az a nagyszerű, hogy akkor készíted el, amikor van rá időd, majd lefagyaszthatod, és a fridzsiderből akkor veszed elő, amikor kell! Ilyen a saját készítésű gyorskaja.

Forrás: Lázás Chef

Hozzávalók 4 személyre:

a derelyéhez:

1 kg burgonya
40 dkg finomliszt
1 tojás sárgája
10 dkg libazsír
1 mokkáskanál só
10 dkg darált dió
15 dkg zsemlemorzsa
3 l főzővíz
5 evőkanál étolaj a morzsa és dió pirításához

a töltelékhez:

20 dkg apróra vágott sült hús
15 dkg vargánya-, róka- és csiperkegomba
1 evőkanál finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só

Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, majd még forrón meghámozzuk - vigyázzunk, nehogy megégessük közben a kezünket. Krumplinyomón átnyomjuk, és kiterítve gyorsan kihűtjük, hogy minél több nedvesség távozzon a burgonyából, ettől lesz jó ugyanis a tésztánk. A kihűlt burgonyát keverőtálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojás sárgáját, a libazsírt és a sót. Tésztát gyúrunk belőle, és 10 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon lepirítjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az apróra vágott sült húst és az apróra vágott gombafejeket. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal és zúzott fokhagymával. 10 perc pirítás után félrehúzzuk, majd a gombás-húsos töltelékről - kicsit megnyomkodva - a felesleges levet leöntjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kisujjnyi vastag tésztát húzunk, majd nagy méretű pogácsa vagy kis méretű fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Minden kört gondolatban elfelezünk és az egyik oldalára helyezzük a húsos tölteléket (kb. 1 púpozott teáskanálnyit). A tészta üres felét ráhajtjuk a töltelékre és villával a szélét alaposan összenyomjuk. Az így elkészült derelyéket főzésig hűtőbe rakjuk. Edényben vizet forralunk a tészta főzéséhez, egy serpenyőben pedig kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsa, darált dió keverékünket. A betöltött tésztákat forró, lobogó vízbe helyezzük, majd miután feljöttek a felszínre leszűrjük, és megforgatjuk a pirított morzsában. Forrón tálaljuk.

Extra tippünk:

1. Az elkészített, betöltött, de még ki nem főzött  batyukat le is fagyaszthatjuk, így egyszerre többet érdemes készíteni. 
2. A gombás-húsos töltelékbe tehetünk reszelt sajtot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.