Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Ebben a fogásban az a nagyszerű, hogy akkor készíted el, amikor van rá időd, majd lefagyaszthatod, és a fridzsiderből akkor veszed elő, amikor kell! Ilyen a saját készítésű gyorskaja.

Forrás: Lázás Chef

Hozzávalók 4 személyre:

a derelyéhez:

1 kg burgonya
40 dkg finomliszt
1 tojás sárgája
10 dkg libazsír
1 mokkáskanál só
10 dkg darált dió
15 dkg zsemlemorzsa
3 l főzővíz
5 evőkanál étolaj a morzsa és dió pirításához

a töltelékhez:

20 dkg apróra vágott sült hús
15 dkg vargánya-, róka- és csiperkegomba
1 evőkanál finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só

Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, majd még forrón meghámozzuk - vigyázzunk, nehogy megégessük közben a kezünket. Krumplinyomón átnyomjuk, és kiterítve gyorsan kihűtjük, hogy minél több nedvesség távozzon a burgonyából, ettől lesz jó ugyanis a tésztánk. A kihűlt burgonyát keverőtálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojás sárgáját, a libazsírt és a sót. Tésztát gyúrunk belőle, és 10 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon lepirítjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az apróra vágott sült húst és az apróra vágott gombafejeket. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal és zúzott fokhagymával. 10 perc pirítás után félrehúzzuk, majd a gombás-húsos töltelékről - kicsit megnyomkodva - a felesleges levet leöntjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kisujjnyi vastag tésztát húzunk, majd nagy méretű pogácsa vagy kis méretű fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Minden kört gondolatban elfelezünk és az egyik oldalára helyezzük a húsos tölteléket (kb. 1 púpozott teáskanálnyit). A tészta üres felét ráhajtjuk a töltelékre és villával a szélét alaposan összenyomjuk. Az így elkészült derelyéket főzésig hűtőbe rakjuk. Edényben vizet forralunk a tészta főzéséhez, egy serpenyőben pedig kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsa, darált dió keverékünket. A betöltött tésztákat forró, lobogó vízbe helyezzük, majd miután feljöttek a felszínre leszűrjük, és megforgatjuk a pirított morzsában. Forrón tálaljuk.

Extra tippünk:
1. Az elkészített, betöltött, de még ki nem főzött  batyukat le is fagyaszthatjuk, így egyszerre többet érdemes készíteni. 
2. A gombás-húsos töltelékbe tehetünk reszelt sajtot is.