sztárszerző Müller Péter szeretet gyermek pszichológia gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Élj az állatkert igazgatójának bölcsességével!"

Mindenki hozott magával egy természetet és egy sorsot is. Amíg ezt nem tudod, nem ismered még a saját gyerekeidet sem. A lélektan ezzel nemigen foglalkozik. Nem tudja, mit cipel egy ember magával: milyen jellemet és élettervet, egy, még a genetikus kódok születésénél is mélyebb és régebbi világból.

Ha megkérdezel egy bölcset, azt mondja, hogy az ember a lényének kb. 70-80 százalékát hozta magával. A múltunk időtlen. S mivel nem látunk oda, nem ismerjük egymást, a saját gyermekeinket és önmagunkat sem. Ezért lett örök parancs: "Ismerd meg önmagadat!" - mert biztos, hogy nem ismered.

Nem tudod, honnan jöttél, és hová mész. Így aztán azt sem tudod megítélni pontosan, hogy hol vagy most.

Élj az állatkertigazgató bölcsességével! És kérdezd meg a tükrödtől: "Milyen állat vagyok?" A kérdés mögött ott rejlik a többi kérdésed is:
"Mire neveljem magam?"
"Mit hozzak ki magamból?"
"Mi az, ami tőlem így is szép, és mi az, ami nagyon csúnya?"
"Hogyan legyek az, akivé lennem kell?"
"Merre menjek?"
"Kell ez nekem?"
"Vagy nem kell?"

Ugyanez vonatkozik a többi emberre, a gyerekeidre is. Hogyan tudod nevelni őket, ha fogalmad sincs, mivé kell lenniük? Ha nyulat szültél, légy boldog, hogy nyúl, és ne várd tőle, hogy bátran farkasszemet nézzen a veszéllyel.

Tudod, mi ennek a dédanyai mondásnak a titka? Hogy az állatkert igazgatója szereti az állatokat! A szeretet pedig azt jelenti, hogy azt szeretem benned, aki vagy.

Tippünk: Itt is barátkozhatsz Müller Péterrel!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!

Heti útravaló Müller Pétertől - 72. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130506-muller-peter-heti-utravaloja-72-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 71. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130425-muller-peter-heti-utravalo-71-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 70. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130422-muller-peter-heti-utravalo-70-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 69. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130410-muller-peter-heti-utravalo-69-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 68. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130408-muller-peter-heti-utravalo-68-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 67. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130329-muller-peter-heti-utravalo-67-resz.htmlHeti útravaló Müller Pétertől - 66. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130322-muller-peter-heti-utravalo-66-resz.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.