Ördög Nóra: Így okozhat feszültséget a pénz

házasság sztárszerzők párkapcsolat válás pénz Ördög Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kihúzzuk a hónap végéig? Te keresel többet, vagy én? És mi történik akkor, ha nő létemre, én tartom el a családot, és te férfiként most épp nem vagy kereső fél? Nehéz kérdések, amelyek miatt családok, stabil párkapcsolatok mehetnek tönkre. Vajon tényleg ennyire meghatározzák az anyagiak a mindennapjainkat? Ördög Nóra erre keresi a választ heti jegyzetében.

Érzelmek és anyagiak. Ezen a héten Szilvi levele inspirált a téma kifejtésére, aki azt a kérdést szegezte nekem, hogy szerintem fontos tényező lehet-e a pénz, ha két ember szereti egymást.

Fotó: Nánási Pál
Fotó: Nánási Pál

Nehéz ügy. Nagyon nehéz. Mert a romantikus Ördög Nóri egyértelműen azt mondja, hogy ha a mondat második fele valóban megállja a helyét, tehát dúl a szerelem, akkor mégis mi az, ami ezen kívül fontos tényező lehet? Semmi! De akkor miért látunk ennyi ellenpéldát a másik oldalon? Arról lenne szó csupán, hogy az anyagiakkal kapcsolatos problémák mindig mindenhova befurakodnak, és akkor miért épp a szerelem lenne a kivétel?

Vagy igenis tudomásul kell vennünk, hogy a pénz a szívügyekben is tényező, vagyis párválasztásnál ösztönösen nemcsak azt vizsgáljuk a másikban, hogy összepasszolunk-e az ágyban, jókat tudunk-e beszélgetni, értjük-e egymás humorát, hanem azt is, hogy a pénztárcáink kompatibilisek-e?

Lehangoló már a felvetés is, de sajnos van realitása. Még mielőtt ezt a szörnyű 21. századi felgyorsult, anyagias világot kezdenénk szidni a dolog miatt, eszembe villan, hogy pár száz évvel ezelőtt nagyjából ez volt az egyetlen szempontja a párválasztásnak: a szülők rendelkeztek a gyerekeik érzelmei fölött az elvárások és az anyagi érdekek mentén. Az őszinte szerelem szinte senkit nem érdekelt - csak az egymás mellé kényszerített, boldogtalan fiatalokat. Ma azért ennél sokkal jobb a helyzet.

Próbáltam végigfuttatni a lehetőségeket, azaz hogy milyen kombinációban okozhat feszültségeket a pénz.

Vegyük elsőként a legideálisabb esetet: a nő is és a férfi is jól keres, egyiküknek sincsenek anyagi gondjai. Ha egy ilyen párt kérdeznénk arról, hogy szerintük van-e összefüggés a boldogság és a pénzügyek között, biztosan nem értenék már a felvetést sem. Persze-persze, zakatolnak tovább a gondolatok a fejemben, hiszen a pénz egészen addig nem okoz gondot, amíg van.

Az tűnik fel, ha nincs, vagy átmenetileg nincs - talán ez utóbbi még rosszabb is. Ugyanakkor minden viszonyítás kérdése, mert láttunk már olyan nagyon boldog párokat is, akik napi szinten küzdenek filléres gondokkal, de mégis imádják egymást, sőt, a közös problémák, a nehézségek csak még jobban összekovácsolják őket. A hosszú ideig tartó nélkülözés és az állandó harc az elemekkel persze felőrölhet még egy jól működő kapcsolatot is, de azért ebben az esetben nem mondhatjuk egyértelműen, hogy a pénz - vagyis annak hiánya - állt két ember közé. Szóval nem arról volt szó, hogy anyagilag nem passzoltak össze.

Olyan helyzetet is keveset látunk, ahol azért bomlik fel egy kapcsolat, mert a férfi jóval tehetősebb, mint a nő. (Hacsak nem családi nyomásra, vagyis a kritikus szülők nem elégedettek fiuk választásával.) Valahogy ezt érezzük a természetes állapotnak: apu pénzt keres, eltartja a családot, anyu gyereket nevel, viszi a háztartást, és az már csak extra bónusz, ha még ő is hozzá tud tenni a családi kasszához.

Az igazán problémás helyzet az lehet, amikor a nő tartja el a párját. Alapvetően erről a dilemmáról szólt Szilvi levele is, mert náluk most épp ez történik, bár az nem derült ki egyértelműen, hogy ez kit zavar jobban. Mivel ez egy dupla csapda, azt hiszem, mindkettejüket: egy férfi büszkesége sem viseli jól hosszú távon, ha csak a nő keres. Átmeneti időszakok persze lehetnek, de valószínűleg nagyon erős belső tartás kell ahhoz, hogy ezt a helyzetet átvészelje egy magára valamit is adó pasi. A nő is ösztönösen a potens férfit keresi, és ezzel a képpel hosszú távon nem fér össze, ha egy kezdetben életerősnek látott hím nem tud gondoskodni a szeretteiről. Persze a kérdés nem ennyire fekete vagy fehér, mert manapság nagyon is életképes az a családmodell is, ahol az apuka marad otthon a gyerekekkel, amíg anyu dolgozik.

Egy a lényeg: nőként fontos, hogy fel tudjak nézni a páromra! Hogy tisztelni tudjam őt azért, amit mond, amit tesz, amit képvisel. Ez lehet akár az is, hogy ő a föld legjobb apukája és nem feltétlenül az, hogy talicskaszám hordja haza a pénzt. De ha nem erről van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a párom nem dolgozik, és én tartom el, akkor is lássam, hogy küzd, akar, keres, ötletei vannak, hogy nem csak egyszerűen ül otthon a kanapén, és várja, hogy becsöngetnek a lehetőségek - mert azok nem fognak.

Azt gondolom, hogy a mai világban minden lehetőségre fel kell készülni: nehéz elhelyezkedni, jól fizető munkát találni, érzelmileg alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, és ügyesen kell kezelni, ha nőként nekünk megy jobban. A párunknak segíteni kell feldolgozni a helyzetet, és fontos, hogy egységben, családban gondolkozzunk. Lehet, hogy a nő tesz bele anyagilag többet, de ha az egészet nézem, akkor ez mindegy is. Nincs olyan, hogy az enyém, vagy a tiéd, olyan van, hogy a miénk.

Ezúttal különösen kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok!

Személyes, angyali történeteidet és témajavaslataidat oszd meg Nórival az angyal@angelsarmy.hu e-mail címen!

Itt ti is elmondhatjátok a véleményeteket!

Ha kíváncsi vagy Ördög Nóra könyvére, itt minden részletet megtudhatsz róla.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.