A cukkini az egyik kedvenc zöldségem. Turmixokba, tésztahelyettesítőként, töltve, krémlevesként vagy akár desszertekben is imádom. Sós és édes ételekben egyaránt felhasználható, mert sem jellegzetes szaga, sem jellegzetes íze nincs. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, 1 csésze reszelt cukkiniben mindösszesen 19 kalória van, így diétázóknak különösen ajánlom.

Elméletileg zöldség, de gyakorlatilag sokan a gyümölcsökhöz sorolják, mert virága is van. Ez utóbbit rántva, sütve, vagy főzve is el lehet készíteni. Viszonylag magas a káliumtartalma, ebből eredően pedig jót tesz a szívnek. Nemcsak a zöld színű, hanem a sárga cukkini is eléggé elterjedt, leginkább Amerikában. Amikor Los Angelesben éltünk, és kint tanultam, rendszeresen eljártunk a helyi piacra, a Farmer's Marketbe alapanyag-beszerzésre. 

Forrás: Marton Adrienn

Lenyűgöző élmény volt minden egyes vásárlás. 

Ott tényleg minden kapható volt zöldségek, gyümölcsök, lekvárok, magvak, ameddig a szem ellát. Mindent egyesével végigkóstoltam, megszaglásztam, megérintettem. Ha nem kellett volna időre visszamennünk főzni, én biztosan órákon át kóstolgattam és válogattam volna a finomabbnál finomabb és szebbnél szebb hozzávalókból. Itt találkoztam először a sárga cukkinivel is, ahogyan a lila és sárga karfiolokkal is. A színüknek köszönhetően sokkal kreatívabb fogások készíthetők belőlük, gyönyörű tálalások születtek ezekből a zöldségből a főzőóráimon, amíg a New School of Cooking intézménybe jártam. Mindig úgy választottam alapanyagot a főzésekhez, hogy a végén egy különleges tálalás születhessen az ételekből. Az órák után fél, olykor akár egy órát is a fotózással, díszítéssel töltöttem. Egy extravagáns, színes zöldség jó kiindulópont, ha ételstylingról van szó. Szerencsére mostanság itthon is találkoztam már a színes változatokkal, így ha lehetőségem adódik, mindig vásárolok belőlük. Ízben, felhasználásban teljesen ugyanazok, mint a zöld társaik, meghökkentő színük miatt azonban sokkal több lehetőség rejlik bennük, főleg ha a gyermekeinket vagy vacsoravendégeinket szeretnénk lenyűgözni.