Mindig is bámulatba ejtettek a szakácsok, séfek, talán emiatt is tettem le a voksomat a főzés mellett. Tavasszal volt szerencsém egy Michelin-csillagos séf menüsorát megkóstolnom, és kicsit jobban megismerni a titulus mögötti embert és életét.

Februárban meghívást kaptam a Pödör Black Table Fashion Dinner-re, ahol egy divatbemutatóval egybekötött vacsoraest keretein belül kis hazánkba érkezett a három Michelin-csillagos séf, Thomas Bühner, aki a világ 20. legjobb éttermének, a La Vie-nek a tulajdonosa is egyben. A német származású séf mellett híres magyar mesterszakácsok, Wolf András és Fekete Antonio is közreműködtek abban, hogy ez az este felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtson számunkra. A rendezvény színvonalához méltóan a vacsorát a Boscolo Budapest hotelben tartották.

Thomas Bühner, a világ 20. legjobb éttermének, a La Vie-nek a tulajdonosaForrás: Marton Adrienn

Az est folyamán egy hétfogásos vacsorát kóstolhattam végig, minden egyes étele igazi különlegesség volt. Például bevezetőnek egy libamájjal indítottak, Coca-Cola-zselével megfűszerezve. Olyannyira szokatlan és extravagáns volt a párosítás, hogy eleinte ódzkodtam is tőle, hogy megkóstoljam, de az íze minden képzeletet felülmúlt! 

Mindegyik fogás egy teljesen új világba röpített, így a rendezvény végeztével annyi érzés és gondolat kavargott bennem, hogy elhatároztam, megkeresem a séfet, és elmondom neki, mennyire lenyűgözött a tehetsége és a kreativitása. 

Mindegyik fogás egy teljesen új világba röpítettForrás: designfood.hu

Legnagyobb megdöbbenésemre egy végtelenül kedves és földön járó emberhez volt szerencsém, aki szerényen, már-már zavarba jőve fogadta dicsőítő véleményemet. Szóba elegyedtünk, így derült ki hogyan is lett belőle a világ egyik legjobb séfje. Bühner pályája kezdetén, míg ikertestvére az asztalosmesterséget választotta, addig neki a munkaügyi hivatal alkalmassági tesztje segített a választásban: ők a szakács, a pék vagy a mezőgazdász szakmát javasolták neki. Bühner végül a szakácsmesterség mellett döntött, és már akkor kijelentette szüleinek: 

„Ha már szakács leszek, akkor kiváló leszek a szakmámban.” 

Nos ez az alapelv olyannyira jól sikerült, hogy jelenleg is pusztán 115 olyan étterem van világszerte, mely elnyerte a tulajdonképpen megnyerhető három Michelin-csillagot. Ebből kiindulva mindenkinek, aki még keresi a számára legmegfelelőbb hivatást, szívből ajánlom a munkaügyi hivatal alkalmassági tesztjét, hiszen mint ahogy a példa is mutatja, soha nem tudhatjuk... 

Az est folyamán egy hétfogásos vacsorát kóstolhattam végigForrás: designfood.hu

Azóta is nagyon jó kapcsolatban maradtam Thomas Bühnerrel, és figyelemmel kísérem a szakmai életét, ahogyan ő is az enyémet. Már meghívást is kaptam az éttermébe, de az utazás még várat magára. Ha eljutunk oda a családdal, biztosan beszámolok majd róla nektek...