Aki jártas a gasztronómiában, vagy valahogyan kapcsolódik annak szakmai oldalához, az biztosan nyomon követte az idén februárban megrendezésre került Bocuse d'Or magyar döntőjét. Én is ellátogattam a szakmai zsűri tagjának, és egyben kedves barátomnak, Sárközi Ákos séfnek a meghívására.

Rengeteg embert mozgatott meg az esemény, ami nem csoda, hiszen az előzményeket tekintve az idei versenyzőknek nem volt egyszerű feladatuk, hogy megmutassák tehetségüket az európai győztes Széll Tamás és a világbajnoki negyedik helyezett magyar csapat kimagasló eredményei után. Elek Richárd, Veres István, Volenter István, Haraszti Zsolt, Garai Ádám, Pohner Ádám és segédjeik hús-, és vegetáriánus ételeit többek között Henrik Norström (2001-ben Lyonban megrendezett Bocuse d'Or 2. helyezettje), valamint a zsűri elnöke Enrico Crippa oldalán Széll Tamás és Hamvas Zoltán is értékelte.

Rengeteg embert mozgatott meg a Bocuse d’Or idén isForrás: bocusedorhungary.hu

A hústál alapanyagainak előre meghatározott elemei a borjúszűz, a csülök és a velő voltak, a vegetáriánus vonalhoz pedig rizottó rizst, gorgonzola sajtot és fürjtojást, plusz bónuszként pedig borsót és metélőhagymát kellett felhasználniuk a versenyzőknek az ételkompozíciók elkészítéséhez kicsivel több, mint 5 óra leforgása alatt.

Ezek az összetevők már önmagukban is izgalmasak, de a végeredményként tálalt ételek lenyűgözőek voltak és biztos vagyok benne, hogy a zsűri nagyon nehezen tudott dönteni.

A hústál alapanyagainak előre meghatározott elemei a borjúszűz, a csülök és a velő voltakForrás: Terei-Vigh Krisztina

Végül Pohner Ádám szarvasgombával és velővel töltött borjúszüze győzedelmeskedett. Köretként is nagyon eredetit alkotott. Velő paprikaszószban, marinált zöldségekkel, borsóval és petrezselyemmel tálalva, de szerepet kapott a libamáj, körte, zellerkrém és a „túrós csusza" is. Vegetáriánus fogása fürjtojásból készített egg royale volt, gombával. Igazán érdekes alkotást mutatott a tányéron a különböző textúrák (csicsókachips, mandulazselé, spárga-gorgonzola veluté) ötvözésével. A kötelező alapanyagok közül a rizottót karfiollal képzelte el, a zöldborsót pedig gorgonzola szószban.

Második helyen a fehérvári séf, Volenter István végzett, aki nagyon kreatív és technikailag kifogástalan ételeket tálalt mind a vegetáriánus, mind pedig a hústál témában.

Széll Tamás lesz a zsűri elnöke az európai válogatónForrás: Marton Adrienn

Fantasztikus élmény volt, hogy ott lehettem ezen a különleges napon, és izgatottan várom a torinói eseményeket, ahol mint kiderült, Széll Tamás lesz a zsűri elnöke az európai válogatón.