Sokan úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Én is ezeket az elveket vallom, éppen ezért igyekszem egészséges és változatos finomságokat készíteni a családomnak. Szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni, így körbenéztem a világ más tájain, hogyan is kezdik a napot az emberek. Van, ahol teljesen hétköznapi, míg másutt egészen szokatlan és érdekes ételek kerülnek az asztalra. Na lássuk, hogyan reggeliznek a különböző országokban!

Először is maradjunk Európában, ahol talán a leghíresebb reggelik egyike az angoloké.

Kolbász, bacon, tojás, gomba, bab, toast kenyér és egy kis paradicsom. Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor egy kis black puddinggal, azaz fekete pudinggal is készíthetjük. Ez a puding lényegében vérből és belsőségekből készült egyveleg, kolbászformába töltve, amit az angol férfiak fogyasztanak előszeretettel.

Úgy tartják, aki vért reggelizik, erős és egészséges ember marad.

Angol reggeli: black puding, bacon, tojás, gomba, bab, toast kenyér és egy kis paradicsomForrás: Shutterstock

Én a fekete puding nélküli verziót szoktam elkészíteni Edvinnek, hisz nagy rajongója a laktató és változatos reggelinek.

Az olaszoknál egy forró, gőzölgő cappucinóval és egy friss, puha cornettóval indítják a napot.

A cornetto, egy kinézetre a croissant-hoz hasonló péksütemény, ám íze és állaga is teljesen más. Könnyedebb és lágyabb, mint a francia változat. Általában csokoládékrémmel vagy lekvárral töltik meg.

Olasz reggeli: cornetto és capuccinoForrás: Shutterstock

A legérdekesebb reggelit a hollandok fogyasztják.

Hagelsagot esznek, ami nem más, mint toast kenyér vajjal vagy valami édes krémmel megkenve, ezt pedig édes forgáccsal szórják meg, amit nálunk leginkább süteményekre vagy fánkokra szoktunk tenni, és tortadara néven ismerünk. Elképesztő, ugye? Én még nem kóstoltam, de egyszer biztosan ráveszem magam, legalább egy falat erejéig.

Holland reggeli: hagelsagForrás: Shutterstock

Az oroszok leginkább kásával vagy szirnyikivel, azaz orosz túrólepénnyel kezdik a napot.

Mindkettőre bőségesen kerül lekvár és gyümölcs, az utóbbit pedig édes tejföllel leöntve is előszeretettel fogyasztják. Nálunk sokszor kerül az asztalra orosz reggeli, nekem a kedvenceim közé tartozik.

Orosz reggeli: szirnyikiForrás: Shutterstock

A legtöbb ázsiai országban, Malajziában, Vietnamban vagy Koreában a reggelik szerves része a rizs és a szójaszósz.

Különféle köretekkel, hússal, tojással és zöldségekkel készítik el, így egy laktató, de könnyen emészthető fogással indítják a napot. Kínában youtiao kerül az asztalra, ami a fánk kínai megfelelője. Ezt édes szójatejes szószba mártogatják. Talán a legkülönlegesebb számomra a szingapúriak reggelije, akik az úgynevezett congee-t fogyasztják leggyakrabban. Ez egy sós zabkása, amit tintahallal, sertéssel vagy éppen tojással ízesítenek.

Szingapúri reggeli: congeeForrás: Shutterstock

A világ távolabbi részein, Új-Zélandon és Ausztráliában a Vegemite hatalmas népszerűségnek örvend.

Ez a krém só, különféle vitaminok és zöldségek hozzáadásával készül. Állati származékot nem tartalmaz, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. Vajas kenyérre kenik, az íze leginkább a szójaszószra vagy a szardellapasztára emlékeztet. Felnőttek és gyerekek nagy kedvence ez a furcsa ízű finomság.

Ausztrál reggeli: vegemiteForrás: Shutterstock

Az USA-ban a bacon, tojás és amerikai palacsinta szentháromság képezi a reggelik fő részét.

Laktató, zsíros ételeket esznek leginkább ilyenkor, de persze ott a másik tábor, aki a müzlire és a tejre esküszik. Ahány ház, annyi szokás. Ti mit esztek legszívesebben reggelire?

Amerikai reggeli: bacon, tojás, amerikai palacsintaForrás: Shutterstock