10 érdekesség a fagylaltról, amiket biztosan nem tudtál

Forrás: Shutterstock -
érdekesség privát séf fagylalt gasztronómia fagyi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerintem a fagyi az egyik olyan édesség, amit szinte mindenki kivétel nélkül imád. Ahogy elérkezik a jó idő, az összes fagyizó tele lesz a hűsítő finomságra vágyó emberekkel. Összegyűjtöttem pár érdekes tényt erről az imádott édességről.

1. Állítólag az első fagylaltot a hetedik században találták fel Kínában, ahol Tang királynak volt egy „jégember” nevezetű csoportja, akik hideg desszertet készítettek bivalytejből, lisztből és kámforból.

2. Sokan levegőt adnak a fagyihoz, hogy könnyebb legyen és javuljon a textúrája. A hozzáadott levegő mennyisége meghatározza a fagylalt minőségét. Minél több a levegő, annál olcsóbb a fagyi és minőségre sem lesz olyan, mint az igazi kézműves társai.

Forrás: Giphy

3. Számos furcsa íz létezik a világban, de némelyik már túlságosan is bizarrnak nevezhető. A krokodiltojás, az anyatej, a szalonna, a nyers lóhús (igen, jól olvastad), a zselés hal vagy a polip versenyezhetne a legrosszabb íz címért.

Bashashi Ice, azaz nyers lóhús ízű fagylalt Forrás: japancentre.com

4. Úgy tartják, hogy a római császár, Néró nagyon kedvelte az ízesített jeget. A rabszolgáival rendszeresen havat hozatott és megkérte a szakácsát, hogy különböző ízekkel fűszerezze.

5. Ha azt gondoltad, hogy a vaníliát előbb találták fel, mint a csokoládét, akkor tévedsz. Általában azt feltételezzük, hogy a vaníliafagylalt volt először, mert ez az íz sok másiknak az alapja, de nem így történt. A csokoládéfagyi előbb volt és azóta is ez a legkedveltebb íz a palettán.

Mai napig a csokoládéból készült fagylalt a legkedveltebb íz Forrás: Marton Adrienn

6. Olaszországban több mint 19 000 fagylaltozó létezik, amelyek több mint 69 000 embert foglalkoztatnak. Legtöbbjük kis, családi tulajdonban lévő vállalkozás.

7. A II. világháború alatt az amerikai katonáknak fagyit szolgáltak fel, hogy megőrizzék a lelkesedésüket. A háború végét is ugyanúgy ezzel a finomsággal ünnepelték.

8. A fagylalttölcsérek véletlenül készültek, amikor egy eladó kifogyott a fagylaltos poharakból és egy gofriárushoz fordult segítségért, aki elkészítette neki az első tölcséreket.

A fagylalttölcsér létezése egy gofriárusnak köszönhető Forrás: Shutterstock

9. Az új-zélandiak nagyon szeretik a fagylaltot, évente átlagosan 22 liternyit fogyasztanak, így ezzel ők a legtöbb fagyit evő ország a világon.

10. Van egy hawaii gyümölcs, amely pontosan olyan ízű, mint a vaníliafagylalt, az úgynevezett inga feuillei, amit a helyiek jégkrémének is neveznek. Az évelő fákon, meleg éghajlaton nő, és a hawaiiak természetesen imádják.

Édes élet Toszkánában: Hamarosan jön a 2. évadhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190328-edes-elet-toszkanaban-masodik-evad-promo.htmlTavaly az a megtiszteltetés ért, hogy a LifeTv-n én lehettem az Édes élet Toszkánában című műsor háziasszonya. Ez egy tíz epizódból álló, utazással és gasztronómiával kapcsolatos műsor, ahol a két igazi, nagy szerelmem, az olasz kultúra felfedezése és a főzés állt a főszerepben. Álmodni sem mertem volna, de olyannyira sikeres volt az első évad, hogy idén újra felkértek és szeptemberben ismét bejárhattam a csodás Toszkána mesés tájait. Privát séfOrigoA húsvéti hagyományok történetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190328-husveti-hagyomanyok-tortenete-erdekessegek-recept.htmlA húsvét a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe, amelyhez világszerte számos hagyomány, népszokás kapcsolódik. Ezek közül sok nem is magához a valláshoz köthető, hanem a falusi közösségekhez, ahol sokféle mókás tradíció maradt fent mind a mai napig. Ezek közül összegyűjtöttem néhányat. Privát séfOrigoMarton Adri: Tuba tanyai kalandozásokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190328-marton-adri-es-csaladja-a-tuba-tanyan-jartak.htmlEdvinnel pár hónappal ezelőtt egy fotózáson vettünk részt, Budapesttől 3 órányira, egy meseszép tanyán. Nem csodálkoztam, hogy erre a helyre esett a magazin választása, hiszen a helyszín egy igazi gyöngyszem a Hortobágyi-puszta szélén. Most a gyermekeinkkel tértünk vissza, és természetesen nem bántuk meg. Privát séfOrigoÍme, Marton Adrienn szépségrituáléja nőnap alkalmábólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190301-marton-adrienn-szepsegritualeja-nonap-alkalmabol.htmlA női szépség, a fiatalság megőrzésének titka régóta foglalkoztatja az embereket. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, amelyhez különféle, olykor szokatlan praktikákkal próbáltak közelebb kerülni. Nőnap alkalmából egy összeállítást hoztam nektek ezekből. Privát séfOrigo8 érdekes étkezési szokás a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190130-erdekes-etkezesi-szokasok-a-nagyvilagbol.htmlMinden országnak megvannak a saját kis különlegességei, és ez az ételek terén sincsen másként. Összegyűjtöttem 8 érdekességet a különféle országok étkezési szokásaival kapcsolatban. Privát séfOrigoBizarr ételek a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190130-bizarr-etelek-a-nagyvilagbol-marton-adrienn-szerint.htmlA világ sokszínű hely, ahol a kultúrák, az emberek és persze az ételek változatossága kontinensenként is szembeötlő. Az extrém, meghökkentő fogások sok országban megtalálhatóak, így készítettem nektek egy szubjektív listát arról, hogy számomra melyek ezek közül a legérdekesebbek. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.