Diszkótragédia és drogpánik - Terézanyu írása

drog West Balkán tragédia diszkó kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész országot megrázta annak a három fiatal lánynak a halála, akik szórakozni mentek egy budapesti klubba, de onnan soha többé nem térhettek haza. A felfoghatatlan és értelmetlen tragédia azóta sem hagyja nyugodni a közvéleményt. Vajon mit tehetünk azért, hogy ez többé ne történhessen meg? Rácz Zsuzsa erre keresi a választ heti jegyzetében. 
Anya szomorú

"Valószínűleg ez is gátolta abban őket, hogy reálisan fel tudják mérni a rájuk leselkedő veszélyt"-

baráti körünk
Kábítószeretet). Úristen, mit csináljak, hogy az én lányom/ fiam ne legyen drogos?

Szerinted ki a felelős a hétvégi WB tragédiáért?





nem jutottam volna ki élve



"A kamaszok - mondja dr. Szemelyácz János, az INDIT közalapítvány vezetője, addiktológus - mindig is a határaikat próbálgatva szórakoznak, vagyis kísérletezgetnek a szerekkel, legyen az alkohol vagy drog. A legtöbb kamasz kapcsolatba kerül a tudatmódosító szerekkel, kíváncsiságtól hajtva kipróbálja, majd a legtöbben kinövik."



Tetszik vagy sem, a bulizással együtt jár a szerfogyasztás. Elég a legújabb veszélyes divatra, a teljesen legális ún. binge-drinkingre gondolnunk (nagy mennyiségű tömény alkohol ledöntése nagyon rövid idő alatt), ráadásul Szemelyácz doktor szerint a mai kamaszok számára szinte ez az egyetlen közösségteremtő élmény: a közös módosult tudatállapot ugyanis közös élményhez vezet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hazánkban - ahogyan mindenhol máshol is a világon - minden illegális szerhez bárki könnyedén hozzájuthat. Sőt: a legtöbb illegális szer hasonló állapotot előidéző legális változatához is hozzá lehet jutni. Például a "kati" nevű drogot (mefedron) idén január elsején betiltották hazánkban, azonban egyetlen molekulányi változtatás elegendő ahhoz, hogy a szer újra legális legyen, vagyis olyan ez, mint egy százfejű sárkány: egy fejet levágunk, rögtön új nő a helyére.

Én azt mondom a hozzám forduló szülőknek, hogy illúzió azt hinni, meg tudják óvni/el tudják tiltani kamasz gyerekeiket a tudatmódosító szerek kipróbálásától. Ezzel csak szembenézni lehet, nem pedig áltatni magunkat. A kérdést démonizálni felelőtlenség. De az, hogy a gyerekeink minél előbb megtanuljanak vigyázni magukra, felelősséget vállalni magukért, és biztonságosan szórakozhassanak a mi felelősségünk, felnőtteké. (Különösen szép kihívás ez egy olyan országban, ahol minden tizedik ember alkoholproblémával küzd.)


Tippünk:
Trendi zene olcsón - A diszkótragédia igazi oka?



Hogyan lehet ezért tenni?

"A túlzsúfoltság elkerülése a szórakozóhelyeken, ami a belépő és a kilépő vendégek folyamatos számlálása, illetve sorszámozott jegyek által oldható meg - a működési engedélyben foglaltak betartásaként."

BulisegélyKék Pont Alapítvány



Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szegeden a helyi Drogcentrum februárban indítja el partiszerviz szolgálatát szintén a legnagyobb szórakozóhelyekkel együttműködve. A programban részt vesznek a szervezet szociális munkásai, kortárs segítők, mentősök, a szórakozóhelyek tulajdonosai és dolgozói: mindannyian megtanulták, miképpen támogathatják a szórakozni vágyó fiatalokat abban, hogy ezt biztonságosan tegyék. A Drogcentrum vezetője, Arany Zoltán szerint a program sikere a város kollektív felelősségének tudatosításában rejlik.

Én is ebben látom a kiutat: a civil szervezetek, a szülők, a gyerekek, az iskolák, vagyis a közösségi együttműködésben.

Múlt vasárnap este ezt mondta nekem a lányom: Ha nagy leszek, mindenhova egyedül megyek - jelentőségteljes szünetet tartott, majd hozzátette: De te mindenhova velem jöhetsz - jó?

Összepuszilgattam, és közben arra gondoltam, mennyire jó, hogy még csak hároméves. Még van időm megszokni a gondolatot, hogy egyszer majd nélkülem fog menni - szórakozni is.

És hogy soha nem fogok tudni elaludni, míg haza nem ért, akárcsak a saját anyám annak idején.

Mert haza fog érni.

Többé nem történhet ilyen tragédia.

Tippünk: www.terezanyu.hu
Itt barátkozhatsz Terézanyuval!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.