Bizonytalan férfiak anyaszerepben - Terézanyu írása

Terézanyu női jogok férfi Rácz Zsuzsa feminizmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ezzel a rohadt feminizmussal sikerült elérni azt, hogy nem elég, hogy a nő végez minden házimunkát, hanem még meggebedhet a munkahelyén is nyolc-kilenc órában" - fakadt ki az egyik kedves barátnőm nőnapon, akinek négy gyermeke van. Terézanyu írása.






feminizmus,
Móra FerencPankának Feminizmus
"Így négyszemközt megmondhatom neked, kislányom, hogy én azt hiszem, ha akarod, ha nem, te magad is feminista vagy. Nagymama még csak elemi iskolába járt, anya már a képzőt is elvégezte, neked már érettségid van. Hát ez a feminizmus, édes gyermekem."


Nehéz a női sors? A ismerkedésnél se egyszerű a feladatunk! Nézd meg hebrencs szinglink botlásait!




a nőknek a munkaerőpiacon és a háztartásban egyaránt helyt kell állniuk,

Hazánkban azonban a nőjogi kezdeményezések hagyományosan a politikai manipuláció eszközei: egyrészt a nők és férfiak egyenlősége fontos szólama volt a szocializmusnak, ami csak azt az egyenlőséget jelentette, hogy dolgozhattak a nők, de minimum két műszakban, otthon és a munkahelyükön is - egyebekben nem változott a munkamegosztás, máig sem. Egy 2009-es adat szerint a nők harmincötször annyi házimunkát végeznek, mint a férfiak, és ezzel papíron - szintén a felmérés szerint - a többségük még csak nem is elégedetlen.

Thinkstock
Thinkstock

A csökkenő születésszám és a felbomló házasságok magas aránya ugyanakkor mégiscsak azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A feminizmus nem többet és nem is kevesebbet akar - hazánkban még csak nem is erőszakosan -, hogy a nők és férfiak egyenlő eséllyel élhessenek. Vagyis ha ezt a házimunkák megosztására vetítjük, akkor a férfiaknak ugyanúgy, mint a nőknek, joguk van főzni, gyerekeket etetni, pelenkázni, mosni, zoknit pároztatni, port törölni.

Van valami jó témád, amit megvitatnál másokkal? Indíts fórumot most, és nyerj könyvutalványokat!





feleségük

pici baba vagy egy kisgyerek




Thinkstock
Thinkstock

A férfiak tehát többnyire - érthetően - nem érzik jól magukat ebben a helyzetben, hiszen a munkájuknak nincs olyan mérhető eredménye, amitől jól és hasznosnak érzik magukat.

A svédeknél és a norvégoknál " Új generáció"-nak nevezik azokat a fiatal párokat, ahol a felek tudatosan törekszenek a család menedzselésével járó feladatok megosztására (bocs, hogy folyton a skandinávokkal jövök, de ők a "bezzeggyerekek" ez ügyben), az állam tanfolyamokkal és adókedvezményekkel is támogatja az apák szerepvállalását az otthoni feladatokban.

Fórum: Elegem van a házitündérkedésből! Nektek nem?










Thinkstock
Thinkstock

A svédek és a norvégok azért változtattak, mert felismerték: ha az a rengeteg nő, akinek a taníttatására vagyonokat költött az állam, nem tér vissza a munakerőpiacra, akkor a gazdaság megnézheti magát néhány éven belül.

Ez a helyzet most egész Európára érvényes - ránk is. Mint ismeretes, az 1973 és 1978 között született magyar nők egyharmada nem szült még gyermeket.

Szociológusok szerint ennek az egyik magyarázata az, hogy nem akarják tovább vinni a szüleiktől látott mintát: anya nyolc órában dolgozik, majd otthon folytatja, látástól vakulásig, és ugyan apa is dolgozik, de otthon vár a vacsora, tévé, internet.

Köszönik, ők ugyan nem feministák, de ebből nem kérnek.


Tippünk: www.terezanyu.hu
Itt barátkozhatsz Terézanyuval!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Hol vannak a nők? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110310-racz-zsuzsa-hol-vannak-a-nok-terezanyu-irasa.htmlNappal anya, éjjel partiarc? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110303-racz-zsuzsa-lehetek-partyarc-a-gyerek-mellett-terezanyu-velemenye.htmlCsináld magad házasság - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110217-racz-zsuzsa-csinald-magad-hazassag-terezanyu-irasa.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.