"Apa, neked van kukacod?" - Terézanyu írása

kiskorú molesztálás Európai Unió bántalmazás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Unió legutóbbi felmérése szerint minden ötödik európai gyermeket ér szexuális erőszak valamilyen formában. Vajon idejében felismerhető-e a visszaélés, és mit lehet tenni a kiskorúak biztonságáért? Rácz Zsuzsa heti jegyzete.

"- Apa, neked van kukacod?
- Van.
- És cuncid van?
- Az nincs.
- De ott van a kukacod alatt, nem?
- Nem, a fiúknak nincsen.
- Elfogyott?!"











Thinkstock
Thinkstock

Az ijesztő tény - mely szerint minden ötödik gyermek áldozat - csak a jéghegy csúcsa, hiszen a gyermekek többsége nem tudja megfogalmazni, mi történt vele. De ha meg is tudná fogalmazni, hogy valami rossz dolgon ment keresztül, a szégyen, a bűntudat és a félelem megakadályozza abban, hogy ezt bárkinek is el merje mondani. Mivel a szexuális visszaélések, erőszak elkövetői az esetek többségében családtagok, egy kisgyerek számára teljesen feldolgozhatatlan és megfogalmazhatatlan az, hogy olyan ember, akiben ő feltétlenül megbízik, bántja.

De az is visszaélés lehet, ami nem bántás: soha nem felejtem el, amikor egyszer meglátogatott minket egy távoli nagybácsi, aki rém kedves volt ugyan a lányommal, ám amikor látta, hogy a gyerek éppen filccel firkál a falra, viccesen (?!) megjegyezte: "Rossz kislány, hadd fenekeljelek el" - és már nyúlt volna utána, hogy a térdére fektesse. Anyatigrisként ugrottam, nehogy hozzáérjen ez az alak: soha többé nem tehette be hozzánk a lábát, mert ilyet nem mondunk, nem teszünk - még viccből sem.

Tipp! A legtrendibb szandálok nyárra! Nézd meg képgalériánkat!




Thinkstock
Thinkstock

Az ilyen jópofaságnak álcázott, "kedves játékok" esetében a gyerek teljesen összezavarodik, hiszen ha jó érzés is társul egy egyébként tiltott és tabunak számító dologhoz, akkor még cinkosnak is érezheti magát. Arról nem is beszélve, hogy az elkövető szép szóval vagy súlyos fenyegetéssel, de mindig a "közös titok" megtartására kötelezi a gyereket. Ezért nem derül fény a visszaélések többségére, viszont az áldozat egy életen át cipelni fogja a titok terhét, meghatározza a szexualitáshoz való viszonyát, aláássa a felnőttekbe és persze a saját magába vetett hitét is - tönkreteheti az egész életét.

Tipp! Nézd meg a legújabb fürdőruha kollekciót! Katt ide!


"De hiszen én csak megszeretgetlek" -

Thinkstock
Thinkstock

A szégyen és a bűntudat érzése ilyen mélységben ássa alá a gyermekként erőszakot, visszaélést elszenvedettek önbizalmát: nem mernek beszélni róla, mert félnek - joggal -, hogy nem hisznek nekik, hogy elítéli őket a környezetük. "Hiszen olyan rendes ember az apád, hogy mondhatsz ilyet rá!" - hangzik sokszor a mondat családi berkekben.

A gyerekek kiszolgáltatottsága határtalan, közös felelősségünk megvédeni őket!

Tippünk: Ide fordulj segítségért!

Segítséget kérni itt lehet: http://www.eszteralapitvany.hu/




Kés alá vágyó női testek - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110602-racz-zsuzsa-kes-ala-vagyo-noi-testek-terezanyu-irasa.htmlSzétszórta magját a szexterminátor - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110526-racz-zsuzsa-szetszorta-magjat-a-szexterminator-terezanyu-irasa.htmlSzexuális zaklatás - A főnöknek mindent szabad?! - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110519-racz-zsuzsa-szexualis-zaklatas-a-fonoknek-mindent-szabad-.htmlAbortusz - Ki dönt helyetted? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110512-racz-zsuzsa-abortusz-ki-dont-helyetted-terezanyu-irasa.htmlJégvirág anyák napjára - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110501-racz-zsuzsa-jegvirag-anyak-napjara-terezanyu-irasa.htmlMeleg vagyok, na és? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110429-racz-zsuzsa-meleg-nok-es-ferfiak-egy-csalad-vagyunk.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.