depresszió internet Steiner Kristóf közösségi oldalak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lekerültél a barátnőd  "top friends" listájáról? Bosszant, hogy a pasid karácsonyi fotóit többen kommentelték, mint a tiédet? A kolléganőd nem "tag"-elt a céges csapatépítőn készült képeken? Ha a virtuális világodat folyton másokéhoz hasonlítgatod, rideg valóságra ébredhetsz egy napon...

iStockPhoto
iStockPhoto

Az internetfüggőségem épp olyan ártatlanul kezdődött, mint Britney karrierje: hetente párszor felnéztem a Facebookra, és válaszoltam a beérkező mailekre. Amikor azonban felfedeztem, hogy a rendszer mindössze egy csillaggal díjazta a "heti aktivitást", vérszemet kaptam. Órákat töltöttem azzal, hogy mások lapjait böngészve kiderítsem, hogyan szerkeszthetném úgy a profilomat, hogy úgy tűnjön: szociális érzékemnél csak a profilképem nagyobb. Lazításképpen a theskinnywebsite túl girhes vagy kikerekedett hírességeit osztottam, és ha igazán ki akartam kapcsolódni, ültettem egy kis kukoricát, vagy leszüreteltem az epret virtuális farmomon...

Csatolt fájl: magány

Persze nem én vagyok az egyetlen, aki belegabalyodott a világhálóba. Egy friss kutatás szerint ugyanis a rendszeres netezők 77%-a ismerte el, hogy bizonytalansággal és irigységgel tölti el mások üzenőfalának tüzetes vizsgálata. Ami azonban még ennél is sokkolóbb, hogy a háló rabjainak egyötöde rendszeresen érez bűntudatot és vallja magát depressziósnak, amiért túl sok időt tölt a számítógép előtt.

iStockPhoto
iStockPhoto

A rendszerhiba akkor válik végzetessé, ha nem vagy olyan erős, mint Lilly Allen, aki egy ponton felismerte: kedvenc portáljain lógva hamar megtelik az agya spamekkel, és úgy döntött, örökre szárnyára bocsátja a Twitter kismadarát. Igaz, nem nagyon volt más választása, az énekesnő pasija ugyanis megelégelte, hogy Lilly vacsora, mozi, sőt szex közben is oda-odapillant Blackberryjére.

Az internet megváltoztatta a kapcsolataidat?



Ki néz rád a monitorról?






iStockPhoto
iStockPhoto

Net-rehab

Emlékszel Julia Roberts és Jude Law románcára a Közelebb című filmben? A pasi kedvenc szórakozása az volt, hogy az webvilágban szexéhes nőnek adja ki magát, míg nagyon is valós viszonya Natalie Portmannel romokban hevert. Az internet nem csupán új kapcsolatokat, de új személyiségeket is szülhet: itt bárki újrateremtheti magát olyanná, amilyen az életben sohasem lehet. Azért persze nem kell máris sci-fibe illő jövőképtől tartanod: nem arról van szó, hogy a Facebook, a Twitter és a MySpace triumvirátusa világuralomra tör, és a gépek átveszik a hatalmat az emberek felett. Csupán arról, hogy meg kell tanulnod arra használni a közösségi portálokat, amire eredetileg tervezték őket: a következő személyes találkozóig tartó kapcsolattartásra hús-vér barátaiddal. Az otthoni "net-rehab" első lépéseként iktass be heti két "technológiamentes" estét, amikor nemcsak a laptopodat, de még a tévét sem kapcsolod be, és a "friend"-ek Facebook falain való kutakodás helyett olvasd el Michael Berg A Titok című könyvét. Mire végzel vele, rájössz majd: ha a barátaiddal újra felfedezed az érintés, a szavak, a közös élmények varázsát, sokkal jobban lájkolod a való világot a virtuálisnál.

Ha órák óta ülsz a gép előtt, pedig már rég végeztél a munkáddal...
...a munkaidő végén állítsd be a telefonod ébresztőre: 15 percet adj magadnak, és ha pittyeg az óra, búcsúzz el a géptől.

Ha a barátaiddal csak online kapcsolatot ápolsz...
...három napra jegeld a Facebook profilodat, hogy érezd: mennyire szükséged van a közelségükre.

Amikor nem vagy netközelben, azon agyalsz, mi történhet a Facebookon nélküled...
...ülj le, és írj néhány levelet a barátaidnak, amelyeket sosem kell elküldened. Arra szolgálnak, hogy kiírd magadból a fruszrációt és szabadjára engedd a grafomán énedet.

Ha sápadt vagy és karikás a szemed, mert folyton a gép előtt ülsz...
...told az íróasztalod az ablakhoz közel, és iktass be egy félórás sétát minden nap, munkába menet, vagy hazafelé jövet.

Ha totál depressziós vagy a netfüggőséged miatt, és úgy érzed, a világháló csak elfecsérli a drága idődet...
...vedd észre, mennyi hasznos dolgot tanulhatsz az interneten. Látogasd rendszeresen a független hírportálokat, olvass a globális felmelegedés okairól és veszélyeiről, tudd meg, hogyan válhatsz tudatos fogyasztóvá, vagy regisztrálj egy online kabbala kurzusra, ahol jobban megismerheted önmagad.


Steiner Kristóf és a Jojo-effektus - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Uqw9SMNRB5SREhb9


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!





Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.