Steiner Kristóf: Édes szenvedés

lélek szenvedés fájdalom novella kabbala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fájdalom - legyen fizikai vagy lelki - mindannyiunk tanítója. Bár rettegünk tőle, valójában nem árt nekünk, hanem segít abban, hogy újabb spirituális szintre emelkedjünk. Ne fuss el a szenvedéstől. Keresd a leckét a fájdalomban...

Hajnal van. A langyos eső csendesen szemerkél Tel Avivban, az árnyékom pedig a konyha falán remeg a gyertyafényben. Nyugtalan vagyok. A Kedves már mélyen alszik, holnap - azaz már inkább ma - a belgyógyászati gyakorlat után a sebészeten folytatja friss orvosi praxisát. Amikor pedig este hazaérkezik, és megkérdezi majd tőlem: "Mi történt veled ma?", elmesélem neki, hogy megszállt az ihlet, és rengeteget írtam, készítettem egy nagy üveg eperlekvárt, és jóga közben kificamítottam a csuklómat.

Thinkstock
Thinkstock


Amikor pedig majd visszakérdezek, ő a falnak dőlve mondja majd el, hogy köszönte meg a segítségét könnybelábadt szemmel egy arab asszony, akinek a férje egy hónap után hagyhatta el a kórházat egészségesen, esetleg azt, hogyan halt meg a karjai között egy 106 éves bácsi, az osztály orvosainak és ápolóinak minden igyekezete ellenére. Míg én málnakekvárt főztem, és írtam egy novellát arról, milyen volt tegnap hajnalban cikket írni a konyhában ülve. Ő pedig - az életmentő, az orvos, a halál szemtanúja - megfogja a kezem, a szemembe nézzen, és azt mondja: "Csodálatos vagy." Én pedig csendben nyelem a könnyeimet.

Nektek mitől lesz mindig jó kedvetek? Mi a tippetek?



Vajon hogyan lehetséges, hogy valaki, aki mindennapi munkája során a szenvedés és a fájdalom legrettenetesebb képeivel találkozik, kerekebb lélekkel tér haza a munkából, mint az, aki mindent elkövet, hogy összekapja magát szellemileg? Hogyan lehetséges, hogy nincs az a hársfatea, jógaászana vagy tengerparti séta, amely annyi fénnyel ajándékozna meg, mint az a néhány óra, amit Indiában töltöttem a Teréz Anya Szeretetközpont betegei között, vagy a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika karácsonyi csillagokkal feldíszített kórtermében, a rákos gyerekeknek mesét olvasva?

Thinkstock
Thinkstock



A válasz épp olyan világos számomra, mint a gyertyáim fénye: a nehézségeim minden esetben abból fakadnak, ha áldozatként gondolok önmagamra, és hagyom, hogy elsüllyedjek az önsajnálatban. A kedvesemnek azonban - hivatásából adódóan - nincs is más választása, mint hogy az "ösztönös önsajnálatot" felcserélje felelősségvállalásra és feltétlen törődésre.

A szenvedés a kabbalista bölcselet egyik központi fogalma: az ősi miszticizmus tanai szerint tartós boldogságért gyakran a pillanatnyi szenvedést kell választanunk annak érdekében, hogy hosszú távon végleg megszabadulhassunk a lelki fájdalomtól. Meglepő módon sokszor maga a küszködés hozza a gyógyulást, az élet legkülönfélébb területein: minden érzelmi fájdalom lehetőség arra, hogy kivirágozzon bennünk a fény, és minden ilyen "lélekvirág" erőt ad ahhoz, hogy önsajnálat helyett csillapítsuk a köröttünk élők szenvedését - egy életmentő operációval, egy inspiráló novellával, vagy egy csokor virággal... ki-ki a maga módján.

Thinkstock
Thinkstock



Hiszem, hogy a születésünk pillanatában egyfajta képzeletbeli szerződést írunk alá: vállaljuk a földi lét szenvedéseit, és minden negatív hatással, ami ér bennünket, pozitívabbá válunk: megtisztulunk. Ha visszautasítjuk a szenvedést, ha elmenekülünk előle, hátat fordítunk neki, és azt mondjuk: "Nekem erre nincs erőm, én könnyű, boldog és fájdalommentes életet álmodtam meg magamnak!", a sebek még fájdalmasabbak lesznek. Ha azonban elfogadjuk, mi több, értékeljük a sérüléseinket, sokkal kevésbé sajognak, és gyorsabban hegednek majd be. Mire a gyertyáim végigégnek, a nyugtalanságomnak is nyoma vész majd... és felteszek egy kávét a tűzhelyre a Kedvesnek. Nagy nap a mai. Újabb szenvedés-megtisztulás-boldogság vár ránk.

A Kabbala és a szenvedés című új zsebkönyv szerzője, Yehuda Berg május 19-én Magyarországra látogat. Az elismert kabbalista "A változás ügynöke" című világ körüli turnéja keretein belül látogat Budapestre. Ha szeretnél ott lenni az ingyenes bemutató beszélgetésen, melynek moderátora Steiner Kristóf lesz, jelezd megjelenési szándékod IDE kattintva, vagy látogasd meg a www.kabbalahungary.net oldalt. A helyszínen megvásárolhatod a Kabbala Központ könyveit és a vörös fonalat is, illetve kedvezményesen regisztrálhatsz a Kabbala Központ Magyarország tanfolyamaira.




Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Steiner Kristóf: Kopasz kisherceghttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110429-steiner-kristof-kopasz-kisherceg.htmlSteiner Kristóf: Tanulj te is repülni!http://www.life.hu/sztarszerzok/20110418-steiner-kristof-tanulj-te-is-repulni.htmlSteiner Kristóf: Ki alszik középen? - A szerelem "harmadik szeme"http://www.life.hu/sztarszerzok/20110415-steiner-kristof-ki-alszik-kozepen-a-szerelem-harmadik-szeme.htmlSteiner Kristóf: Felemás zokniban a temetésemenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110404-steiner-kristof-felemas-zokniban-a-temetesemen.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.