Boldogság Minisztérium - Sütő Enikő: Ép lélekben ép test

2018.03.23. 16:00

Van egy angol mondás: „ Ha egy ujjal rád mutatok, hárommal magamra."
Ma, amikor a közösségi oldalakon szinte bárki, bárkiről, bármit mondhat, mindezt arctalanul, következmények nélkül, az ítélkezés és a bírálat szinte természetessé vált. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mindez kit érint jobban? Akit bírálunk vagy esetleg azt, aki bírál?

Amikor ítélkezünk, az a képességünk bontakozik ki, hogy képesek vagyunk meglátni a rosszat, ami egy negatív gondolkodásminta, negatív érzelemmel párosul. Valójában ilyenkor tudnunk kell, hogy azért mert képesek vagyunk meglátni a rosszat, attól még nem válunk jóvá. Ezt a gondolatmintát érdemes magunkban megfigyelni. Bizonyára mindenki ült már vonaton, és amikor a mellette lévő vonat elindult, azt gondolta, hogy ő haladt. Valójában egy helyben állt. Így van ez velünk is, talán azért érdemes az ítélkezést a minimálisra csökkenteni, hogy a mi vonatunk haladjon, és ne egy helyben álljon, hiszen az egyetlen dolog, amit az életben meg tudunk változtatni egészen biztosan, azok mi magunk vagyunk.

És az élet olyan szép, hogy ha ezt megcsináljuk, a díszletet is úgy rendezi körénk, hogy az nekünk is sokkal kellemesebb lesz egyszer csak.

Sütő EnikőForrás: Fem3Café

Nagyon lényeges, hogy mit mondunk ki, és mit gondolunk. A pozitív pszichológia, a viselkedéstudomány is rávilágított már arra, hogy a gondolataink hatással vannak a fizikai testünkre. Masaru Emoto az alternatív gyógytudományok japán doktora az ember mentális és emocionális állapota, valamint a jégkristályok képződése között tételez föl szoros összefüggést, és azt állítja, az emberi gondolatok, a zene, de az írott szó is egyértelmű befolyást gyakorol a kristályképződésre. Emoto a víz kristályos szerkezetét lefagyasztva fotózta.

Kísérletének lényege az volt, hogy megfigyelte és fotóival bizonyította, hogy ha a vízre nézőnek szeretetteljes gondolatai voltak, akkor az gyönyörű, harmonikus, rendezett szerkezetté állt össze. A gyűlölködő gondolat hatására a víz kristályai homályos, zavaros alakzatot vettek fel.

Emoto fotóiból kiállítást is rendezett, sőt könyvet is jelentetett meg, amiről méltatlanul keveset tudunk. Ezek után megkérdezném, a testünk hány százaléka víz? A Föld hány százaléka víz? E gondolatmenet szerint minden gondolatunkat első sorban a saját vizünk hallja. Tehát az ítélkezés tartós gyakorlása bennünk okozhat nagy bajt. A mi gondolatunk az a mienk, vagyis a mi sejtjeinkre lesz hatással. Ha például van egy dühös, gyűlölködő gondolatunk, akkor a pszichoszomatikája egyértelműen betegséget hoz létre. Nem véletlen, hogy népbetegség például a szívinfarktus. A düh, harag, gyűlölet a szívkoszorúerek beszűküléséhez, a szív energetikai rendszerének az akadályozásához vezet, vagy például a ráknál a megbocsátásra való képtelenség, az önbüntetés negatív gondolatai lesznek hatással a fizikai testre. Ép ezért fordítottam meg az Ép testben ép lélek kifejezést, mert szerintem sokkal inkább igaz az, hogy ha a lelkünk rendben van, a testünk is jól érzi magát és egészséges.

Miért ítélkezünk? Ez egyfajta védekezés?

Ez egy gondolati program, egy rossz beidegződés, amiből ki kéne szállni. Én el sem ítélném az ítélkezést, saját érdekemben. Saját gondolataink elsősorban minket bántanak, ezért figyeljünk oda rájuk!

Felelősek vagyunk testünkért, lelkünkért egyaránt.

Nagyon örülök annak, hogy ma már az egészséges táplálkozásról beszélni közhelyes, fontossága már beépült mindenki tudatába. De annyira szeretném, ha a lelki vagy a gondolati tisztogatást is megtanulnánk, mert azt is magunkért tesszük. Ha ezt rendszeresen csinálnánk, ugyanúgy mondjuk, mint egy testedzést, akkor egyszer csak egy nagy átrendeződés következne be, egyfajta rendezettség, harmónia, béke vagy boldogság uralkodna körülöttünk.

Saját gondolataink elsősorban minket bántanak, ezért figyeljünk oda rájuk!Fotó: Polyák Attila/Origo

A gyerekek másolnak minket. Ha ők ítélkeznek, hogyan lehet más irányba terelni, eltüntetni ezt az életükből?

A gyerek mintát követ. Olyan mintát kell, hogy kövessen, ami egy magasabb tudat szint. Ahol az erre való tudatosság már megvan. Ezt nem kapja meg minden gyerek a családjában, mert mondjuk egyszerűen nincs rá idő. Én egész biztosan tanítanám az óvodákban, iskolákban ezt.

Vannak helyek, ahol már tartanak boldogságórákat, próbálják az újfajta gondolkodásra nevelni a gyerekeket. Ami a gyakorlatban úgy működik, hogyha ítélkezünk is, vegyük észre és változtassunk rajta. Én is ítélkezem néha, fut a régi programom, de már észreveszem, belátom, hogy megtettem és azonnal helyettesítem valami jóval. Egyrészt megbocsájtom magamnak, mert így tudom fejleszteni a lelki izmaimat, másrészt eldöntöm, hogy legközelebb majd másképp csinálom. Tudom, hogy ez a legnehezebb dolog az életben, de ha sikerül, hihetetlenül nagy boldogságot okoz. Azonnal érezni fogjuk, hogy ez valami más, számomra az igazi boldogság. 

Sütő EnikőgondolatokBoldogság Minisztériumboldogságlélek