hallucinál alvászavar démon Carla MacKinnon alvásparalízis álmok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alvási bénulás, vagy más néven alvásparalízis egy nagyon komoly jelenség. Van, hogy ilyenkor az ember pár percig mozdulni vagy beszélni sem tud. Ráadásul még erősen hallucinálhat is. Ismerős érzés?

Alvási bénulás - félelmetesen hangzik, pedig az emberek többsége átélte már ezt. Hátborzongató érzés lehet, amikor az éjszaka közepén felriadva képtelenek vagyunk megmozdulni. A tudatunk ilyenkor már ébredezik, de az izmaink nyugalmi állapotban maradtak.

Forrás: AFP/Photo12
Forrás: AFP/Photo12

Néhány embernél ezen felül erős ébrenléti hallucináció is fellép, akik emiatt állandó rettegésben élnek. Ilyenkor démonok, túlvilági szereplők jelennek meg előttük. Az orvostudomány még nem talált magyarázatot a furcsa jelenségre, látomásokra, pedig a kutatások szerint az emberek 50-60 százaléka már legalább egyszer tapasztalt hasonlót. Az alvásparalízis gyakori következménye a narkolepsziának vagy más alvászavaroknak.

Ez gyötörte a filmrendező Carla MacKinnont is. Számtalanszor úgy ébredt fel, hogy képtelen volt megmozdulni, és azt hitte, hogy valaki van a szobájában. Ő azonban nem kért segítséget a szellemirtóktól, inkább kutatni kezdte a jelenséget. Az eredmény egy film lett, ami alaposan körbejárja a problémát. Rájött, hogy számos legenda és mítosz övezi az alvásparalízist, a tudomány azonban magyarázatot ad a fizikai tünetekre. Például amikor azt érezzük, hogy valami ijesztő szellem erőszakkal nyomja a mellkasunkat, igazából csak "bekapcsol" az alvás alatti, automatikus légzési mechanizmusunk. Amikor pedig hirtelen felébredünk, megpróbáljuk kontrollálni a légzésünket, és ez okozhatja a fullasztó érzést.

A legtöbben hallgatnak arról, hogy lebénulnak és démonokkal, szellemekkel találkoznak, nehogy bolondnak gondolják őket, pedig szakemberek segítségével megszabadulhatunk az alvásparalízistől és az összes, éjszaka támadó kísértettől.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.