házasság párkapcsolat szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a szerelmi kapcsolat sokféle formát ölthet, a pszichológusok szerint léteznek alaptípusok vagy szerelmi stílusok. Ezek egyike az úgynevezett pragmatikus szerelem, amelynek összetevői minden kapcsolatban megjelennek kisebb-nagyobb mértékben.

Ez a szerelmi típus legjobban a praktikus, pragmatikus, racionális, realisztikus szavakkal jellemezhető. Párválasztásuk bizonyos értelemben a bevásárlólistához hasonlít: előre tudják, milyen tulajdonságokkal kell a partnernek rendelkeznie ahhoz, hogy érdemes legyen vele kapcsolatot kezdeni. A rövid kaland helyett a hosszú távú elköteleződés a fontos és a "kompatibilitás", azaz összeillés, hasonlóság az élet lényeges kérdéseiben. Ezek a megfontolások a kapcsolatra stabilizáló hatással vannak, szemben az érzelmek hullámhegyeivel és hullámvölgyeivel vagy a romantikus, idealizáló típusú szerelemmel.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szerelem és a párválasztás célja ebből a nézőpontból a "bevásárlólista" minél teljesebb megvalósítása. Mindkét partner magával hoz valamit a kapcsolatba, amire a másiknak szüksége van és amit értékel (mint például az anyagi javak, a lakás, az állandóság). Kapcsolatuk segíti őket egyéni és közös céljaik elérésében.

A pragmatikus típusú szerelmes számára a partnerválasztás inkább gyakorlati és racionális, mintsem érzelmi kérdés. Nem a romantikus szerelmet tartják fontosnak, hanem inkább az összeillést és a józan megfontolást. Reális elvárásai vannak, szemben a romantikus szerelmessel, aki idealizálja párját. Olyan társat keres, akivel hasonlítanak egymásra világnézetükben, szokásaikban, értékrendjükben. Ehhez legtöbbször elengedhetetlenek a közös kulturális gyökerek, a hasonló iskolai végzettség, az életkor, a tágabb értelemben vett foglalkozás, időnként a vallás. Elítélik az eltúlzott érzelmeket, az érzelgősséget, a jeleneteket, különösképpen azt, ami kontrollvesztéssel jár (például féltékenységi jelenetek). A viharos érzelmek helyett inkább a racionalitást és a meggondoltságot tartják fontosnak, a józan tervezést és a megbízhatóságot. Általában is érvényes erre a szerelmi típusra, hogy törekszik és képes is élete irányítására és kontrollálására. Társában olyan szövetséges keres, akivel együtt még jobban és még hatékonyabban folytathatja saját életét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudni akarják az elköteleződés előtt, milyen is a jelölt valójában, ezért hacsak tehetik, "leinformálják". A szex és az összeillés is fontos, de inkább a jártasság és az ügyesség kérdését tartják fontosnak, mint a szerelmet vagy a beteljesülést. A világirodalomból jó példa minderre Charlotte alakja Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéből.

A második házasság kihívásaihttp://www.life.hu/tested-lelked/20131015-parkapcsolat-es-szerelem-a-masodik-hazassag-kihivasai.htmlA jó házasság feladataihttp://www.life.hu/tested-lelked/20131008-a-jo-hazassag-feladatai-es-jellemzoi.htmlA flörtölés virtuóza: a ludikus szeretőhttp://www.life.hu/tested-lelked/20131001-a-flortoles-virtuoza-a-ludikus-szereto.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.