Gyümölcs gyógyítja a rákot – mi az igazság?

rákbeteg gyümölcs gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu sorozatában olyan híreket, történeteket vizsgálunk meg, amelyek nagy népszerűséget érnek el az interneten, ám cseppet sem biztos, hogy mindig (teljesen) igazak. Ezúttal az állítólag rákot gyógyító szúrszop (avagy graviola) gyümölcs nyomába eredtünk.

Kevés rettenetesebb állapot képzelhető el annál, mint amikor valaki megtudja, hogy halálos betegségben szenved, netán az egyik szerettéről derül ki ugyanez. Ilyenkor mindenre hajlandó az ember, bármilyen árat megadna egy csodaszerért, ami elősegíti a gyógyulását. Hinnie kell a csoda lehetőségében, hiszen csak így gyógyulhat meg. Ráadásul az emberek többségében (jó okkal) él némi bizalmatlanság is a nagy gyógyszergyártókkal szemben, továbbá abban is sokan hisznek, hogy a természet még rejt magában olyan felfedezetlen, vagy épp elfelejtett gyógymódokat, amelyek hatékonyabbak lehetnek, mint a „hivatalos" út. Mindezeket a hiteket és kétségbeesett élethelyzeteket pedig sokan igyekeznek kihasználni, aminél visszataszítóbb pénzkereseti módszer kevés létezik a világon.

A közelmúltban futótűzként terjedt a magyar interneten és közösségi oldalakon egy szöveg, amely a graviola fa szúrszop nevű növényéről állítja, hogy tízezerszer hatékonyabb a rák ellen, mint a jelenleg kapható gyógyszerek. Kezdjük azzal, hogy a graviola és a szúrszop igazából ugyanannak a gyümölcsnek a két neve, csak épp másként hívják ezt az örökzöld növényt a különböző területeken, ahol terem. Elsősorban az amerikai kontinens középső részein, de Afrika, Délkelet-Ázsia és Óceánia egyes térségeiben is megtalálható. Az íze amúgy leginkább az eper-ananász-banán kombinációval írható le, és nem könnyen érhető el gyümölcs formában a térségünkben. De nézzük a szöveg további állításait!

Forrás: Thinkstock

„A legfrissebb kutatások alapján azt mondhatnánk a szúrszopról, hogy egy igazi csodaszer. Olyan anyagokat tartalmaz, ami ha egyszer bekerül a szervezetbe, számos daganatos sejtet elpusztít. Egyes források úgy tartják, hogy 10.000-szer erősebb, mint bármilyen kemoterápia és képes elpusztítani mindenfajta rákot. A kutatók eredményei lenyűgözők. Ez a banális gyümölcs képes a rák bizonyos típusával felvenni a harcot, laboratóriumi kísérletek ezt már bizonyították, viszont nagy számú, emberen végzett kísérletek még nem történtek ezügyben. Való igaz, hogy a kemoterápia megviseli a szervezetet, a gyümölcs fogyasztása a terápia során kiegészítésként hatásos lehet."

Vegyük észre a ködösítéseket: „legfrissebb kutatások alapján", „egyes források", „laboratóriumi kísérletek bizonyították" - nagy szavak, de sehol semmi konkrétum, egyetlen forrás sincs megnevezve, egyetlen intézmény sincs feltüntetve, amely hitelesítené az információkat. A legbiztosabb jele a megbízhatatlanságnak pedig maga a 10.000-es szám: mihez képest 10.000? Miben 10.000? Komolytalan reklámszlogenek szoktak élni ilyen kijelentésekkel, de még azok után is perek szoktak következni a konkurencia részéről. Ilyenkor persze nem hiányozhat egy kis összeesküvés-elmélet sem, elvégre azt is meg kell magyarázni, miért halnak meg továbbra is az emberek rákban, ahelyett, hogy két pofára tömnék vígan a szúrszopot.

Forrás: Thinkstock

„Logikusnak tűnik a kérdés, hogy eddig miért nem tudtunk minderről? A válasz egyszerű. Valószínű, hogy eddig is tisztában voltunk ennek a különös gyümölcsnek az előnyeivel, azonban egy ilyen egyszerű megoldás tönkretenné a hatalmas gyógyszercégek profitorientáltságát. Őket ugyanis nem a beteg gyógyulása, hanem a minél több eladott gyógyszer érdekli. Az általuk kínált lehetőségek nem minden esetben jótékonyak, és ha valóban sikerül meggyógyítani egy betegséget, a jelentkező mellékhatások még rosszabbak."

Úgy tűnik, a graviolával bizniszelőket viszont nem zavarja a profitorientáltság: ilyen tartalmú kapszulákat ugyanis vígan árulnak a kétségbeesett rákbetegeknek, többek között az efféle szövegekre és legendákra hivatkozva. Amely kapszulák nemhogy gyógyítanának, de egyenesen ártanak: az ÁNTSZ egyes ilyen kapszulákat és növényi kivonatokat egyenesen betiltott és felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne vegyenek belőlük, mert egészségre károsnak találták őket a laboratóriumi vizsgálatok során. Angliában és az Egyesült Államokban pedig több, graviola-termékek forgalmazásával kapcsolatos bírósági ítélet is kimondta, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nem létezik arra, hogy ez a gyümölcs bármiféle módon segítené a rákbetegség gyógyulását. Ettől persze még mindig lesznek olyanok, akik végső reményként ilyen ellenőrizetlen „csodaszerekhez" fordulnak - és mindig lesznek olyanok is, akik ebből hasznot húznak, többek között ilyen neten terjedő álinformációk segítségével.

Őserdőért síró indián törzsfőnök - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20131114-oserdoert-siro-indian-torzsfonok-mi-az-igazsag.html599-es kód jelzi a magyar terméket - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20131107-osszeeskuves-elmeletek-nyomaban-599es-kod-jelzi-a-magyar-termeket-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.