5 biztos jel, hogy szorongásos zavarban szenvedsz

betegség álmatlanság lélek feszültség szorongás pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Be kell látnunk: elkerülhetetlen, hogy aggódás és idegeskedés nélkül tudjunk átvészelni akár egy napot is az évben. A bennünk lévő feszültség és szorongás ellenére azonban aránylag kevesen szenvedünk szorongásos zavarban. Kíváncsi vagy, milyen tünetek jelzik ezt a lélekmarcangoló betegséget? Összegyűjtöttük a legismertebb intő jeleket!

Thinkstock
Thinkstock

Az elmúlt néhány évtizedben valahogy a viselkedésünk alaprepertoárjának részévé vált a szorongás. És ezen persze nincs mit csodálkozni: minden csupa kihívás és frusztráció. Nem elég nekünk, hogy egyszerre akarunk szépek és okosak lenni, kimondatlan elvárásként lebeg a fejünk felett a cél, hogy ne csak sikeresek legyünk, de próbáljunk meg belebújni a jó szerető, na meg gondoskodó édesanya szerepébe is. Hát nem csoda, hogy minden állásinterjú előtt tövig lerágjuk a körmeinket, hogy remeg a kezünk randi közben, kiszárad a szánk a munkahelyi prezentáció alatt, és görcsbe rándul a gyomrunk a főnök "beszélnem kell veled" kijelentése hallatán. Ezektől a tünetektől azonban nem kell megijedni; természetes, hogy a komolyabb stresszhelyzetekre szorongással reagálunk, ahogy az is, hogy a stresszhelyzet elmúltával szinte azonnal oldódik a bennünk felhalmozódott feszültség. A szorongásos zavart azonban a hétköznapi, "szimpla" szorongástól eltérő, komplexebb tünetegyüttes kíséri. Kíváncsi vagy, te is a krónikus szorongók táborát gyarapítod-e? Teszteld magad az alábbi útmutató alapján!

Figyelem! A tünetek csak egymással összefüggésben értelmezhetők a szorongásos zavar tüneteiként, önmagukban nem.

1. Feszültség

Ha szorongásos zavar, akkor tuti, hogy a tünetek közül a zaklatott hangulat és a tartós, feszült idegállapot bitorolja az első helyet. Ha úgy érzed, hogy gyakran minden ok nélkül felkapod a vizet, hogy állandóan semmiségek miatt parázol, indokolatlan helyzetekben is halálfélelemmel küzdesz, és akkor is levegő után kapkodsz, amikor látszólag minden a legnagyobb rendben - jobb, ha mostantól jobban odafigyelsz magadra.

Thinkstock
Thinkstock

2. Inszomnia

Van, aki a telihold, mások a rengeteg bennük kavargó gondolat miatt képtelenek nyugodtan átaludni egy-egy éjszakát. Ha azonban azt tapasztalod, hogy egy ideje nemcsak aggódósabb vagy a szokásosnál, de még álmatlanságban is szenvedsz, megvan az esélye, hogy te is szorongásos zavarral küzdesz.

3. Szomatikus tünetek

Fejfájás, gyomorfájdalmak és társaik. A sok idegeskedés és a zaklatott életmód nyilván megviseli a pszichénket. Ez a krónikus lelki túlterheltség pedig leggyakrabban különböző betegségek, testi tünetek formájában köszön vissza. A szorongásos zavar nemcsak a migrénért vagy a gyomorbántalmakért, de olyan súlyos betegségekért is felelőssé tehető, mint az érszűkület és szívproblémák.

Thinkstock
Thinkstock

4. Megváltozott mozgás

Állandóan dobolsz a lábaddal? Egy percig sem bírod ki, hogy ne kocogtasd az ujjaidat az asztalon? Csikorgatod éjszaka a fogad? Vagy inkább azt tapasztalod, hogy a szokásostól eltérően, sokkal óvatosabban és bizonytalanabbul mozogsz? Figyelem! A szorongásos zavar egyik fő tünete a megváltozott mozgáskoordináció!

5. Emocionális hinta

A szorongásos tünetek toplistása a negatív hangulat: a depresszív, beszűkült gondolkodás, szomorú jövőkép és halk, félénk beszéd. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy nemcsak a negatív, de a túlságosan pozitív hozzáállás is tükrözhet erős szorongást: az állandó vigyorgásra és indokolatlan közlésvágyra is érdemes odafigyelni.

Szorong a gyerekem? - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=A0uZGHsX61PRNn2z





Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.