Topfrizura nyárra: legyen kétszínű a hajad!

2011.06.19. 23:47

Napcsókolta tincsekre vágysz? Akkor a balayage frizurát neked találták ki! Csináltass a fodrászoddal mihamarabb kétszínű hajat magadnak, mindenki téged fog irigyelni. Házilag azonban ne kísérletezz, csak szakember tudja profin elkészíteni.

Tipp! Őrült kalapok az ascoti derbin! Nézd meg képgalériánkat!


Isteni szín-játék

A balayage inkább egy francia táncot idéz, mégsem az. A balayage technika lényege egyszerű, de nagyszerű. A sötét alaptónust világosabb árnyalattal dobják fel. Egész pontosan a hajvégek kapnak más színt, mint a hajtövek, mégsem néz majd ki úgy a frizurád, mintha alaposan lenőtt volna a hajad. Sőt, kimondottan természetes, napszítta kinézettel ajándékoz meg a balayage.Forrás: AFP
Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Drew Barrymore

A kétszínű frizura elkészítése különleges technikát igényel, mind a festés, mind a vágás tekintetében. A színek között ugyanis harmonikusnak kell lennie az átmenetnek és az árnyalatoknak passzolnia kell egymáshoz. A vágás pedig tovább hangsúlyozza a sötét és a világos kontrasztját és kiegyenlítettségét. És ami a legvonzóbb az idei nyár topfrizurájában, hogy a színjáték teljesen természetes, az összeillő tónusok nem keltenek mű hatást egy pillanatra sem.

Te mész az idén fesztiválozni?


Balayage-ikonok

A balayage valójában nem új hajtrend, hiszen Carrie Bradshaw is ezzel hódított a Szex és New York első epizódjaiban a 90-es évek legvégén. A tévés stílusikon pontosan úgy festett, mintha a manhattani forgatások szünetében Long Islanden napozott volna. Sarah Jessica Parkeren kívül Drew Barrymore, Ashlee Simpson, Jessica Biel és Jodie Foster is a kétszínű frizurára esküszik. Ekkora divat, mint most, azonban soha nem volt a kétszínű haj. A topfodrászok az idei nyárra kicsit fel is frissítették a frizurát, hogy frissebb és fiatalosabb legyen. Ezért a hajat félhosszúra vágták, a világos árnyalat pedig csak a hajvégeket fedi.Forrás: AFP
Ashlee Simpson, Jessica Biel és Jodie Foster

A technika

A technika Franciaországból ered, a neve a balayer szóból ered, ami seprést jelent. De ne ijedj meg, nem fogsz úgy kinézni a trendi frizurával, mintha egy seprű lenne a fejeden!  A saját hajszínedet világosabb festékkel egészíti ki a fodrász. A szakember csak a haj végeit színezi világosabbra egy ecsettel, de nem fedi be fóliával a festett részt, mint a melírozásnál. Amíg a szőkítő kifejti a tincseiden a hatását, úgy fog kinézni a hajad, mint egy seprű... Utána viszont álomszép lesz a frizurád.

Tipp! Káprázatos képek, festmények meztelen tetsteken! Nézd meg képgalériánkat!


Házilag? Felejtsd el!

Bár könnyűnek tűnik a balayage-frizura elkészítése, ne kísérletezz házilag a fodrászkodással. Ugyanis annál kicsit nehezebb és bonyolultabb, minthogy kiszőkíted a hajad végét. A trendi frizurát ugyanis formára is kell vágni, nem csak festeni. Ecsettel hajat színezni pedig nem tud mindenki szakemberként. Ráadásul hátul is tökéletesnek kell lennie, ahova valószínűleg nem látsz túl jó. A színválasztáshoz is elkelhet a profi segítség. A drogériákban kapható festékek ugyanis csak a legritkább esetben pont olyan színűek, mint a csomagoláson. A fodrászok ezzel szemben a színkeverésben is gyakorlottak, a sötét és a világos árnyalat között nem lehet több 2-3 fokozatnál. Ha ennél több a különbség, túl kontrasztos lesz a hajkoronád, az pedig nem illik a kívánt natúr hatáshoz. Sőt, a fodrászmesterek a hatóidőt is jobban meg tudják határozni a tökéletes napcsókolta frizura érdekében.

Thinkstock

Helyes hajápolás

Egy bonyolult frizurát karbantartani sem egyszerű. Gondoskodnod kell a hajvégek megfelelő és gondos ápolásáról. Ugyanakkor a hajtöveknél sem lapulhat le a frizura, tehát nem használhatsz nehéz balzsamokat.

A hajvégeket mindenképpen ápolnod kell - hajvégápolóval, hiszen a szőkítés nagyon lestrapálja a hajat. Hogy speciális balzsamot, pakolást, szérumot vagy olajat használsz, tulajdonképpen a te döntésed, de érdemes tanácsot kérned a fodrászodtól is. A tincsek végét pedig rendszeresen vágasd le, ilyenkor a szakember nem csak megigazítja, hanem újra is színezi a frizurádat.

Ha a sötét színt is festéssel kell tökéletesíteni, ne feledkezz meg a kimondottan színezett hajra való készítményekről. Ajánlott a sampontól a balzsamon át a hajpakolásig ilyen speciális termékekre cserélni a már meglévőket. A fodrászok többsége azt tanácsolja, hogy ugyanattól a gyártótól, összetartozó vagy éppen kiegészítő szereket vásárolj.

Thinkstock

Az újrafestésre akkor is szükség van, ha kifakult vagy fénytelenné vált a hajad és a vége. A mai hajfestések szerencsére rengeteg hozzáadott ápolóanyagot tartalmaznak, így nemcsak színezik, hanem szépítik és óvják is a hajat.

Hogy mindig természetes legyen a megjelenésed, mintha épp a strandról jönnél, ne használj nehéz samponokat, balzsamokat és pakolásokat. Inkább a hajtípusodnak megfelelő szereket válaszd és azokat is vízzel felhígítva vidd fel a tincseidre. A nehéz ápolók ugyan a hajszálaknak és a hajvégeknek jót tesznek, de a hajtöveket zsírosíthatják, amitől lelapul a hajkoronád. A balayage lényege pedig éppen a szabadon szárnyaló, nyarat idéző tincsekben van.

Ha érzékeny a fejbőröd, de szeretnéd feldobni a megjelenésed egy új frizurával, a bayalage-t neked találták ki. Hiszen a festés nem érinti a bőrt és a hajtöveket. Így nem kell aggódnod az irritáció kellemetlenségei miatt.

Tipp! A nyár legtrendibb szandáljai képgalériánkban! Katt ide!


Lájkolj minket a Facebookon és nyerj Volt vagy Balaton Sound jegyet!


A vörös hajszín titkaihttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110602-a-voros-hajszin-titkai.html 6 egyszerű tipp, hogy egészséges legyen a hajadhttp://www.life.hu/lifecoach/20110209-tippek-az-egeszseges-hajert.html A hajszárítás aranyszabályaihttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110510-a-hajszaritas-aranyszabalyai.html Vörös hajra váltott a hollywoodi szőkeséghttp://www.life.hu/szepulj/20110509-vorosre-festette-a-hajat-scarlett-johansson.html Hogyan legyek jó nő? - Kényeztető banános hajpakolás a gyönyörű tincsekérthttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110427-hogyan-legyek-jo-no-kenyezteto-bananos-hajpakolas-a-gyonyoru.html Lady Gaga haja hullik a sok szőkítés miatthttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110329-lady-gaga-haja-hullik-a-sok-szokites-miatt.html
sztárokfrizuratermészetességhajfestékhajszínezés