Műköröm - igen vagy nem? Mit mond a stylist? Mit mond a műkörmös? Mit mond a bőrgyógyász?

bőrgyógyász manikűr műkörömépítő pedikűr műköröm stylist
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai műkörmös technika a hetvenes években alakult ki. Azóta hol őrülten divatos a műköröm, hol alábbhagy a lelkesedés. Az utóbbi években a rövidre vágott, színes körmök volt a trend, a hetvenes évek retrójának, Lady Gagának, Beyoncénak és Rihannának köszönhetően újra téma a műköröm. Egyesek rajonganak érte, mások hallani sem akarnak róla, de vajon mit gondol a műkörömről három érintett szakember?

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Barbra Streisand, Lady Gaga, Rihanna

Mit mond a stylist?

Hogy tényleg divat-e most a műköröm, arról Szemes Nóra személyi stylistot kérdeztük, akinek több műkörmöt viselő ügyfele is van. Nóra szerint a műköröm valamilyen szinten mindig is jelen lesz a divatban, ennek ellenére ő a természetesség híve. "Nemrég egyik ismerősöm döbbentett meg, akinek gyönyörű körmei műkörmök voltak, de első pillantásra meg nem mondtam volna, hogy azok. Sajnos, ő a kevés kivétel egyike, aki képes tartani a mértéket, ami itthon nem jellemző" - mondja a személyi stylist, aki a túlzásokkal nem ért egyet. "Sokan nem tudják megkülönböztetni a hétköznapokra készített műkörmöt a versenyekre való, látványos változattól, és az utóbbit kérik hétköznapokra is."

Tom Ford
Tom Ford

Kampány műkörömmel

Szerinte az egyéniséghez passzoló körömmel nem lehet mellélőni. A túl hosszú, túl díszes vagy a mostanában gyakran látható ragadozó madár karmokkal az a baj, hogy nehéz hozzájuk öltözni, könnyen kilógnak az illető stílusából, vagy olcsónak tűnnek. "Még mindig a rövid, színesre lakkozott körmök divatja az erősebb. Akinek ez tetszik, az műköröm helyett próbálkozhat a 2-3 hétig tartós zselélakkal is" - teszi hozzá.

Mit mond a műkörmös?

Darabos Évi 2002 óta dolgozik műköröm-építőként. Az elmúlt években számtalan versenyen és továbbképzésen tökéletesítette tudását. Szerinte a műköröm nagy divat, és sokszor nem is tudjuk, hogy műkörömről van szó. "Két irányzat figyelhető meg. Az egyik a teljesen natúr köröm, ami lehet a természetes köröm manikűrözése és lakkozása, használhatunk lakkzselét és készíthetünk műkörmöt is. Nagyon sok vendégem van, akinek a környezete nem is tudja, hogy műkörme van, mert megtévesztésig hasonlít a természetes körömhöz. A másik irányzat, amikor színes és valamivel hosszabb körmöket készítünk, itt a körmök a megjelenés kiegészítőjévé válnak."

www.mukormos.hu
www.mukormos.hu

Érdekes, hogy amíg a trendekben a nagy divatházak diktálnak, addig az építési és díszítési technikákat tekintve a magyar műkörmösök is meghatározó szerepet játszanak az orosz, ukrán, japán és koreai szakemberek mellett. Aki ősszel szeretné követni a divatot, annak Darabos Évi azt ajánlja, válasszon fémes, metál hatású színeket, amelyek lehetnek a kék árnyalati, a rózsaszín és a lila fáradtabb változatai. A fehér francia örök divat, visszajön a mandulaformájú köröm, de nem megy ki a divatból a szögletes forma sem, csak finomítunk a vonalakon, amitől egy kicsit kecsesebb lesz a köröm."

www.mukormos.hu
www.mukormos.hu

Darabos Évi bemutató munkája

Szerinte a szakszerűen elkészített műköröm nem károsítja az eredeti körmöt, hiszen a körömlemez előkészítése során a felszínt csak minimálisan reszelik meg, ezután fertőtlenítik a felületet, és csak aztán kezdődik meg az anyagok felvitele. "Probléma akkor lesz, ha a körömlemezt túlságosan elreszelik, így a köröm elvékonyodik. Ha fellevegősödik az anyag és azt hosszabb ideig nem javítják ki, algásodáshoz, gombásodáshoz vezet. Ezek azonban mind a szakszerűtlen munka és a helytelen kezelés eredményei" - mondja a műköröm-építő.

Thinkstock
Thinkstock

Vannak viszont olyan esetek, amikor még a műkörmös is nemet mond a munkára. Nagyon izzadós, nyirkos kezű embereknél sem készíthető műköröm, de klasszikus manikűr sem lehetséges, mert áztatott, nyirkos körmön nem tapad meg az alapanyag. Tizenhat éves kor alatt csak szülői engedéllyel szabad műkörmöt feltenni. "Ez alól egyedül akkor szabad kivételt tenni, ha a gyermek rágja a körmét és terápiás céllal készül a műköröm, amely azonban teljesen természetes kinézetű mind hosszában, mind formájában, mind színében."
Évi nem ajánlja a műkörmöt annak sem, akit egy kicsit is zavar a hosszabb köröm. Aki anyagi szempontból nem tudja vállalni, hogy 3-4 hetente körmöshöz menjen, annak is inkább más megoldást javasol a szakember. Vannak olyan esetek, amikor tilos műkörmöt feltenni. Ha például nem egészséges a bőr vagy a körömlemez (gyulladás, gomba, szemölcs, nyílt seb van rajta), ne is álmodjunk róla!

www.mukormos.hu
www.mukormos.hu

Darabos Évi Európa Bajnokságra készült verseny műkörme

Mit mond a bőrgyógyász?

Orvosi szempontból egyáltalán nem ajánlja a műköröm viselését dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász. "A tippes, a zselés és a porcelán technika esetében is elmondható, hogy a felrakás előtt megreszelik a körmöt. Ilyenkor mikro-trauma éri a köröm felületét és széleit is, amely gombás és bakteriális fertőzésekhez vezethet. A műkörmösök fertőtlenítik az eszközeiket, de a gombás fertőzések elkerülésére olyan szerekre lenne szükség, amely a körömépítők számára nem minden esetben elérhetők" - mondja a doktornő.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzáteszi azt is, hogy a köröm felületének lereszelése miatt másodlagos felülfertőződés is kialakulhat még akkor is, amikor már a körmön van a műköröm. Ilyenkor a tenyéren és a körömágy területén vírusos szemölcsök jelentkezhetnek. A doktornő tudja, miről beszél, hiszen hetente keresik fel olyan páciensek, akiknek a műkörmük okozott valamilyen problémát, és állítása szerint sokkal többen lehetnek, akik baj esetén nem fordulnak szakorvoshoz.
Vigyázni kell akkor is, ha a műköröm alapanyaga metil-metakrilát. (Ezt az anyagot korábban szinte valamennyi műkörmös használta, a legújabb technikák elsajátításával viszont kivédhető.) "Aki hajlamos az ekcémára, annál ez az anyag allergiás reakciót okozhat" - mondja dr. Kaszab Csilla. "Ilyenkor érzékeny lesz a körömágy, a tenyér bőre piros lesz, krónikus változat esetén pedig hosszanti berepedezések keletkeznek rajta."

Thinkstock
Thinkstock

Bár még nem találkozott hasonló esettel, a doktornő külföldi szakújságokban olvasott arról, hogy egyre gyakrabban találkozni az ujjak végén kialakult bőrdaganattal, amely korábban nem volt jellemző. Azt feltételezik, hogy az UV-fénnyel kötött műköröm emelte meg a szokatlan helyen lévő bőrdaganatos megbetegedések számát. A doktornő ennek ellenére senkit sem tilt el a műköröm viselésétől, kivéve a kórházi dolgozókat, sebészeket és a csecsemőosztály dolgozóit, akik számára tilos ez a kiegészítő.

Két különegességet is mutatunk nektek: a japán és a polinéz manikűrt!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ofi4gJHVz6QNSGVM



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.