Gusztustalan állatságok a kedvenc pipereholmidban

pipere rúzs szépségápolás faggyú gusztustalan összetevő szépség kozmetikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állatvédelem az élet számos olyan területére is kihat, amire elsőre nem is gondolnánk, így a szépítkezésre is. Az egy dolog, hogy nem használunk remegő lábú bébinyuszikon és egyéb kedves lényen tesztelt termékeket. Ezeken kívül számtalan olyan állati adalékanyag rejtőzik a kedvenc pipereholminkban, amire nem is gondolnánk. Most megmutatunk néhány hozzávalót (a lista sajnos nem lehet teljes), amelyekre nemet mondanak azok az állatvédők, akik imádnak sminkelni.

Thinkstock
Thinkstock

Coboly (nyérc, mókus, kecske, póni, teve) szőr

A szőrmeipar egyik szegmense, hogy az elpusztult vagy leölt állatok bundájának minden négyzetcentiméterét felhasználják, például sminkecsetet készítve a szőrszálakból. Vannak olyan állatok, amelyeket az állatfarmokon tenyésztenek, de millió olyan kis lény van, amelyiket egyszerűen fogságba ejtik és leölik. A póni-, ló- vagy kecskeszőr többnyire a húsukért tenyésztett állatok bundájáról származnak. Bár sok helyen azt olvastuk, hogy a természetes, valódi szőrecsetekkel dolgozni sokkal jobb, mint a szintetikus társaikkal, ma már rendkívül jó minőségű, szintetikus szálakból készült ecsetek is vannak a piacon. Ezek sokszor olcsóbbak, mint a természetes társaik és persze állatbarátok.

Tipp! Nagyot hibázott, most az egész világ őt gúnyolja. Kattints a galériáért!



Cetil-alkohol

Ettől az alkotóanyagtól a különböző krémek sokkal jobb tulajdonságúak lesznek, például könnyebben beszívódnak a bőrbe, nem hagynak zsíros utánérzést, mattító hatásuk van, sőt, a bőrt is kisimítják valamennyire. Szeretnénk azt hinni, hogy ma már nem az ámbrás cet fejüregéből (más források szerint a bálnavelőből) nyerik, hanem minden esetben mesterségesen állítják elő.

Faggyú

A birka- vagy marhahúsból nyert, szobahőmérsékleten szilárd állapotú, zsírszerű anyag és egyéb vegyületei (a marhafaggyú nátriumsója, azaz a sodium tallowate) rendszeresen előfordulnak különböző kozmetikai termékekben, mint a szappanok, rúzsok, borotvakrémek. Ezek sokszor ekcémát vagy egyéb bőrproblémákat okozhatnak, ezért érdemes inkább olyan termékeket keresni, amelyekben növényi eredetű faggyúval vagy japán viasszal találkozhatunk.

Halpikkely

Az idén tavasszal is divatos, csillogó, metálfényű sminktermékek és körömlakkok sem olyan ártatlanok, mint hinnénk, mivel sok közülük finomra őrölt halpikkelyek miatt olyan szeretnivalóan csillogó. Aki ódzkodik az állati eredetű alapanyagoktól, az térjen át a szintetikus gyöngyházat, csillámpalát vagy műselyemport felhasználó termékekre.

Thinkstock
Thinkstock

Kasztoreum

A sornak még nincs vége. Következő alapanyagunk a kasztoreum névvel leplezett váladék, amelyet akár hódmirigy-váladéknak is nevezhetnénk. Többek között ez az anyag is hozzájárult a parfümök érzéki illatához. Úgy tudjuk, a ritka és reménytelenül drága állati eredetű alapanyagokat ma már egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán használják.

Kármin

Ki gondolná, hogy ha valaki a természetes kozmetikumok mellett teszi le a voksát, egyben arra is szavaz, hogy halott bogarakból nyert festékkel tegye csábítóvá magát. A kedvenc vörös rúzs, a piros körömlakk vagy arcpír természetes festékanyaga ugyanis nem más, mint a kármin, amelyet a bíbortetű nőstényeinek szárított és porrá zúzott testéből vonnak ki.

Kitozán

Abból már ki lettünk képezve, hogy egyes izzadásgátlókban és dezodorokban káros alumínium-származék található. Azt viszont nem tudtuk, hogy kitozán is van benne. Ez az anyag elsősorban a fogyni vágyóknak mondhat valamit, mivel számtalan fogyókúrás kapszulában megtalálható. A kitozán tulajdonképpen a héjas állatok (kagylók, csigák, rákok) páncéljából nyert összetevő, amelynek zsírmegkötő hatása van.

Squalene

Sok ember sok mindent megtenne azért, hogy valahogy konzerválja magát a húszas évei után is. A különböző ígéretekkel és idegen nevű összetevőkkel felturbózott csodakencék közül sok tartalmazza a squalene nevű olajat, amely A- és D-vitaminban gazdag, ápolja a bőrt, és méregtelenítő hatással van a sejtekre. Bár ezt a hatóanyagot olívaolajból, búzacsíraolajból és rizskorpából is elő lehet állítani, még mindig elég gyakori, hogy inkább a mélytengeri cápa májából nyerik, mert ott sokkal nagyobb koncentrációban fordul elő.

Átalakítunk! Teljesen kivirult a szingli lány. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.