Oprah Winfrey talkshow a nap cikke televízió műsorvezető vagyon Amerika Tom Cruise show sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogyan legyek a világ egyik leggazdagabb nője? Az én szakterületem az, hogyan legyen valaki csinos és szép, a pénzhez sajnos nem értek. Oprah Winfrey viszont tudja a választ a kérdésre, neki ugyanis sikerült. A Forbes magazin szerint a talkshow-k királynőjének összvagyona 2,7 milliárd dollárra rúg. Nem millió, milliárd!
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának az info@jono.hu címre!

Átalakítunk! 30 kilót fogyott és bombanővé változott Zita! Kattints a galériáért!


"XY olyan híres, hogy még Oprah show-jában is szerepelt".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Orpah Gail Winfrey 1954. január 29-én született a Mississippi állambéli Kosciuskóban. A nevét nem írtam félre, így a helyes. Eredetileg Orpah-nak hívják, csak a könnyebb kiejtés és dallamosabb hangzás miatt cserélték meg a p és az r betűket. Családi háttere a lehető legrosszabb volt: anyja tinédzserként esett teherbe a szintén tini barátjától, így született ő. Anyja a szülést követően túl nagy tehernek és felelősségnek ítélte a kisbabát, így inkább utazgatni ment, a lányát pedig a nagymamára hagyta. Nagy szegénységben éltek víz és villany nélküli házikójukban, élelemre és rendes ruhára sem volt pénzük. A kislánynak sokszor krumpliszsákból varrtak ruhát, amin persze jót mulattak a környékbeli gonosz gyerekek. Az ilyen dolgoktól mindig összeszorul a szívem. Oprah okos kislány volt, a nagymamája tanította például olvasni - olyan sikerrel, hogy négyéves kora környékén már hosszú részeket mondott el kívülről a Bibliából. Szegényen, de viszonylag boldogan éltek.

6 éves korában azonban visszatért utazgatásaiból anyja, aki közben újabb gyermeket szült, Patriciát, Oprah féltestvérét, aki 2003-ban halt meg kokainfüggősége miatt. Született később egy harmadik lány féltestvére is, akit anyja örökbe adott. Róla Oprah 2010-ig nem is tudott. Végül pedig megérkezett az egyetlen fiú féltestvére, Jeffrey is, aki 1989-ben halt meg AIDS-ben. Elég szörnyű családfa. Az pedig csak még szörnyűbbé teszi, hogy Oprah-t szexuálisan molesztálták 9 éves korában, méghozzá családon belül. Nagybátyja, unokatestvére és a család egyik barátja is bántalmazta őt. 13 évesen megelégelte ezt az életet és megszökött anyjától. Elképzelni sem tudom, milyen lehet így élni, de sejtem, hogy nagyon bátornak kell lenni egy ilyen lépéshez. Hogy mi történt vele ezután, pontosan nem tudni, egy bizonyos: 14 évesen teherbe esett, sőt meg is szülte gyermekét. A kisfiú nem sokkal a születése után meghalt. Oprah szerette volna ezt a történetet - érthető okokból - titokban tartani, de családja, mikor Oprah már híres volt, 1990-ben jó pénzért eladta a National Enquirernek. Pompás, önzetlen família, mondom én.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Gyermeke születése után anyja látni sem akarta Oprah-t, ezért elküldte apjához, Vernon Winfreyhez Nashville-be, Tennessee államba. Apja meglepő szigorral nevelte a lányt, ugyanis felfigyelt rá, hogy nagyon intelligens és okos fiatalról van szó, aki még sokra viheti. Ahogy ő maga, Mr. Winfrey is tette: tinédzserként bányászként dolgozott, majd fodrász lett, végül sok tanulással köztisztviselő. Úgy gondolta, lánya még nála is többre viheti. Oprah jól tanult az ottani középiskolában, ösztöndíjat is szerzett, őt választották meg a legnépszerűbb lánynak a suliban, sőt, még egy szépségversenyt is megnyert. Csatlakozott az iskola beszéd és dráma szakköréhez, így jutott ösztöndíjhoz. Tanulmányait érettségi után a Tennessee State Universityn folytatta, ahol kommunikációt tanult. Mindig azt mondom, hogy a tehetség utat tör magának, így volt ez az ő esetében is. Hamarosan hírolvasó lett az egyik helyi színes bőrűek által kedvelt rádió csatornánál, a WVOL-nél. Nagymamáját egyáltalán nem lepte meg, hogy Oprah végül a média felé kacsingatott, azt mondta, mióta csak megtanult beszélni a kislány, be nem állt a szája, gyerekként kedvenc kedvtelései közé tartozott, hogy meginterjúvolta az összes kukoricacső babáját.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Oprah a Bíborszín című filmben (1985)

1983-ban, 29 évesen Chicagóba költözött, ugyanis ott kapott munkát a helyi tévéállomáson. Egy reggeli, félórás beszélgetős műsort vezetett, meghívott vendégeket kérdezgetett aktuális témákról. A műsor jól ment, Oprah élvezte az új szerepét, a nézők meg szeretették őt. Olyannyira futott a szekere, hogy pár hónapon belül nagy tömegeket vonzott a tévé elé, olyanokat is, akik addig nem nagyon kedvelték az ilyen műsorokat. Miután a tévé fejesei felismerték, hogy milyen hatással van az emberekre, hogyan tudja megszólítani őket, azonnal leszerződtek vele. Áttették műsorát az esti sávba, a show neve Oprah Winfrey lett, a félórás hosszt pedig egyórásra növelték. Mikor látták, hogy a dolog így is sikeres, 1986-ban elkezdték országosan is sugározni a műsort. A show pedig nemhogy megbukott volna, hanem megduplázta a nézettségét. Innentől a gépezet már működött magától. Az emberek és a szakma is elismerően bólogatott, ha Oprah-ról kérdezték: szerették a humorát, kedvességét, szakértelmét. Őstehetség, nem kérdés. Olyan empátiával közelített vendégei felé, hogy a legcsöndesebb, legzárkózottabb ember is felfedte neki a titkait, miközben ő is sokat mesélt magáról. Mindent kiszedett mindenkiből, nem hízelgéssel, hanem őszinteséggel, figyelemmel. Szinte nincs is olyan sztár, aki meg ne fordult volna már Oprah műsorában, közülük az egyik legkiemelkedőbb beszélgetést kétségkívül Michael Jacksonnal készítette. Az adás rekordnézettséget ért el, összesen 36,5 millióan nézték csak Amerikában. Ez minden idők negyedik legnézettebb televíziós eseménye. Az sem marad el egyébként sokkal mögötte, amikor Oprah megjelent a talk show-k királyának, David Lettermannak a műsorában, hogy promotáljon egy Broadway musicalt, aminek ő volt a producere. Sokak szerint ez volt az évtized televíziós pillanata. Igen, végül is elég szokatlan húzás megjelenni a konkurens tévésztár műsorában és beszélgetni vele, de az emberek szeretik az ilyesmit. Meg az olyat is, amikor valaki hülyét csinál magából. A frissen házasodott Tom Cruise-t például annyira fellelkesítette, körmönfont kérdéseivel annyira "felhúzta", hogy az többször felpattant és a kanapé körül ugrándozott azt ismételgetve, mennyire szereti a feleségét, Katie Holmest. Néha sírnak, néha megbuggyannak a vendégek, embere válogatja. Oprah végül 25 évad után, 2010-ben bejelentette, hogy visszavonul. Amerika magára maradt, 2011 óta megszűnt a show, a világ egyik legsikeresebb tévéműsora.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Oprah az általa alapított iskola első végzőseivel

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!




Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem csupán tévézésben és birodalomépítésben nagy tálentum, Oprah színésznőnek sem utolsó. Az 1985-ös Bíborszín című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában. Temérdek vagyonának nagy részét jótékonykodásra fordítja. Nem felejtette el azt a szegénységet, amiben élt, ahonnan jött. Lévén sosem lett saját családja, nem született gyereke újból, abban éli ki magát, ha másokon segíthet. "Hálás vagyok a sorsnak, hogy gazdag lettem, a pénz azonban nem változtatott meg. Továbbra is a földön járok, éppen csak jobb cipőkben" - mondta, számomra rendkívül szimpatikusan megfogalmazva véleményét. Rengeteg pénzt adományozott az évek során: Dél-Afrikában leányiskolát hozott létre, ahol több száz árva neveléséről gondoskodik, de saját alapítványa is van, Oprah Angyalai néven, ami szintén ott segít, ahol csak tud. Célja az, hogy olyan embereket is támogasson, akik azért fáradoztak, hogy másoknak segítsenek. Sokszor megajándékozta a stúdióban ülő nézőit is. 2004 szeptemberében például megkérte őket, hogy nyúljanak a székük alá, és nézzék meg, mi van a kis dobozkájukban elrejtve. Kiderült, egy vadonatúj kocsit kapott minden vendég, a dobozkákban a kulcsokat lelték meg. A csekély kis ajándék 8,3 millió dollárba fájt, nyilván nem neki, hanem a kocsit felajánló cégnek. No, de akkor is, ilyet még nem láttunk. Máskor luxusutazásokra vitte a nézőket, nemrég úgy, hogy a repülőgép kapitánya John Travolta volt, persze csak a stúdióban. Olykor pedig gyémántokkal kirakott órát kaptak ajándékba a nézőtéren ülő szerencsések. Így kell nagylelkűnek lenni.

Oprah tehát adakozó, jószívű, ugyanakkor határozott és kemény asszony. A politikából sem marad ki, 2008-ban nyíltan támogatta Barack Obamát, ami egyes elemzők szerint plusz 1 millió szavazót jelentett az elnökjelöltnek, Oprah nélkül lehet nem is sikerült volna nyernie. 1993-ban Bill Clinton aláírta azt a törvényt, amelyet azóta csak Oprah-törvényként emlegetnek. Ebben a gyerekbántalmazás megakadályozásáról és felszámolásáról van szó. Oprah bevallotta, hogy őt is bántalmazták gyerekként, ezzel támogatta a törvény beiktatását. Jellemző rá egyébként ez a nyílt őszinteség, bevallotta azt is, hogy voltak az életében sötétebb, drogos időszakok is a nyolcvanas években, de sikerült leszoknia. Mikor kiderült, nem tagadta azt sem, hogy gyermeke született tinédzserként, és vállalta súlyával kapcsolatos problémáit is. Ez az őszinteség teszi őt különlegesebbé másoktól. Ő bevállalja a hibáit, őszintén beszél róla, őszintén kérdez másokat. Vagyis már nem, mióta visszavonult. Soha másnak nem sikerült még önként így kiszállnia a showbizniszből. Egyesek alatt elfogyott a talaj, lecsúsztak, kiöregedtek, csökkent a népszerűségük. Ő még most is a csúcson van, de azt mondta, köszöni, elég volt. A birodalom többi részével szeretne foglalkozni, a tévézéshez már kezd fáradt lenni. Az utolsó adás családias volt. Olyan sztárokat hívott meg, akik sokat jelentenek számára. Ott volt többek között Madonna, Tom Hanks, Tom Cruise, Katie Holmes, Will Smith, Dakota Fanning, Halle Berry, Queen Latifah, Aretha Franklin és Stevie Wonder is. Felidézte az elmúlt 25 évet, azt, hogy hogyan jutott el odáig, ahol most tart. Többször elérzékenyült az adás közben, megköszönte a stáb munkáját és búcsúzott. Az utolsó adást Amerika háztartásainak 13,3%-a nézte.

Oprah nagyon mélyről indult és nagyon magasra jutott. Ő a legjobban fizetett tévésztár, a XX. század leggazdagabb afroamerikai asszonya, a világ egyik legbefolyásosabb nője. Egy ember, aki megjárta a poklot, közben sokat hibázott, de ezeket igyekszik helyrehozni. Törődik másokkal és törekszik arra is, hogy minél jobb életet éljen. Oprah Winfrey egy harcos amazon, egy élő legenda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.