Ami a turkálóknál is jobb - Így szerezz új ruhát fillérekért!

spórolás fashion week vásárlás ruha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs mit szépíteni: van úgy, hogy minden másra kell a pénz, de a - nőként szintén létfontosságú - ruhára, ékszerre, cipőre, táskára és egyéb csecsebecsékre nem telik. Elsőre talán a turkálók, a bolhapiacok vagy a kínai üzletek ugranak be, pedig sokkal kellemesebb módja is van annak, hogyan bővítsd a ruhatárad. A Life.hu elárulja, hogyan juss a legegyszerűbb módon fillérekért vagy teljesen ingyen új ruhákhoz.

Kétszemélyes gardróbbuli

A stílusszakemberek szerint évente vagy kétévente érdemes átnézned a szekrényed tartalmát. Ilyenkor kiderül, milyen darabokat nem viseltél jó ideje, milyen ruhákat fogytál vagy híztál ki, melyik vált hordhatatlanná a sok mosástól, vagy melyik fatális tévedés eredménye. Ahelyett, hogy egyedül néznéd át a tornyosuló ruhahalmokat, szólj a testvérednek vagy a legjobb barátnődnek, hogy segítsen a döntő pillanatokban. Az sem baj, ha nem egyforma a stílusotok. Ami az egyik számára unalmas, hétköznapi darab, a másik számára valódi különlegesség.

Thinkstock
Thinkstock

Ágnes, projektmenedzser

"Nagyon nehezen válok meg ruhadaraboktól, a mai napig vannak a szekrényemben gimis koromból maradt 'ereklyék'. Van egy barátnőm, aki szerencsére nem szívbajos, ha selejtezésről van szó, és olyankor mehetek hozzá 'turkálni'. Alapból más a stílusunk, de mindig találok nála kincseket, amiket aztán körbedicsérnek rajtam mások. Nemrég, életemben először, én is barátnős szelektálást tartottam, ahol új gazdára talált néhány ruhadarabom. A cserélgetés maga jó közös program, meg a legolcsóbb beruházás, ugye. Ráadásul engem megnyugtat, hogy hajdan volt kedvenceim 'családban maradnak', és nem a kukában végzik."

Anikó, főiskolai hallgató

"A cserélgetés több okból is jó. Van, hogy annyira jól áll a barátnődön egy adott ruhadarab, hogy ezer éve tetszik neked is. Így amikor ő megunta, mint egy cápa, úgy csapsz le rá. Persze előfordulhat az is, hogy mikor már megkapod, rájössz, hogy neki sokkal jobban állt, és rajtad nem is mutat olyan jól. Ez a cserélgetés kicsit olyan, mint a turkáló, csak itt te is adsz, ő is ad. Szerintem az ember inkább adja előbb egy rokonnak vagy barátnőnek a megunt ruháját, mint hogy kidobja."

Ruhacsere parti a csajokkal

Ennél egy kicsit összetettebb és több szervezést igénylő megoldás, amikor páros cserebere helyett igazi barátnős partit tartasz. Kicsit olyan ez, mint a Szex és New York mozifilmjének egyik kulcsjelenete, amikor Carrie három jó barátnője és néhány üveg pezsgő társaságában dönti el, mi számít kincsnek vagy szemétnek. A filmhez képest a különbség annyi, hogy a ruhacsere bulin nemcsak az egyikőtök ruháit nézitek át, hanem mindenkiét. Legyen valamelyikőtök lakása a színhely, ahova mindenki átvisz egy szatyor vagy egy zsák, de körülbelül ugyanannyi, jó minőségű, frissen mosott, de általa már nem kedvelt ruhát, hogy aztán mindenki lecsaphasson valamire. Ha úgy alakul, hogy egy-egy darabot többen is szeretnének megkapni, akkor kell segítségül hívni a közönséget. A barátnők szavaznak arról, kinek áll jobban az adott felső vagy szoknya, és aki több szavazatot kap, az viheti el a kiválasztott ruhát. Ha szerencsés vagy, sok új holmit szerezhetsz teljesen ingyen, de ha válogatósabb vagy, akkor is gazdagabb leszel egy csajos élménnyel.

Szemes Nóra, személyi stylist

"A ruhacsere partik hátrányai közé tartozik, hogy amíg te gyönyörű, jó minőségű, divatos, kimosott, kivasalt ruhákat viszel, amelyeknek egyetlen problémája, hogy épp kinőtted őket vagy nem tetszenek, csak kopott, divatjamúlt, rossz minőségű darabokból válogathatsz. A legjobb módja annak, hogy olyat találj, ami nem csak önmagában jó darab, de a stílusodhoz is illik, ha te magad szervezel ilyen partit a saját ismerősi körödben. Akár négy-öt fővel is érdemes összehozni, ha a méret, színtípus és stílus nagyjából hasonló, így a legkisebb a csalódás esélye."

Családias hangulatú bolhapiac

A szezononként vagy évente, viszonylag szűk körben, mindössze rendezett ruhacseréből még szélesebb körben megszervezett, de még mindig családiasnak tekinthető vásár nőheti ki magát, ahol fillérekért lehet vásárolni a jobbnál jobb ruhák, ékszerek, kiegészítők és egyéb csecsebecsék között. Arról nem is beszélve, hogy közben te is megszabadulhatsz a saját, feleslegessé vált holmijaidtól, közben pedig örömet szerzel másoknak. A szervezők szerint az ilyen jellegű vásározásnak nincsenek jogi vagy törvényi követelményei, évi 800.000 forint bevételig adózni sem kell.

jucjucjuc.blog.hu
jucjucjuc.blog.hu

Osvárt Judit, bolhapiac-szervező, blogger

"A Garázsvásár elődje nálunk is a barátnős ruhacsere volt, aminek a végén mindig maradt egy kupac ruha, ami nem kellett senkinek. Ezek mindig ruhagyűjtőkben vagy más adomány-gyűjtő helyeken landoltak. Mi a szervezőtársam, Szonja udvarán árultuk ki a felesleges cuccokat, de előtte mozgósítottunk az ismerősök, barátok, blogkövetők között. Amikor a baráti körben megszületett az első dátum, gyakorlatilag aznap elfogyott az asztal és a hely, és már csak a hírverés kellett. Azóta nagyon, nagyon sokan kérdezik tőlem, hogyan lehet ilyet szervezni, de igazából nem kell hozzá semmi, csak egy placc és egy kis szervezőkészség. Általában a ruhák és a gyerekruhák, -játékok a legkelendőbbek. Mivel barátok között vagyunk, az egész szuper, mert ha nem is adunk el semmit, akkor is egész nap együtt voltunk, jól kipletykáltuk és kiröhögtük magunkat."

Rózsa Szonja, bolhapiac-szervező

"Mindig szerettem szervezkedni, de főleg vendégül látni kisebb-nagyobb baráti társaságot. Először karácsony előtti barátnős csokipartikat szerveztem, aztán a ruhacserébe is bekapcsolódtam. A Garázsvásárral már régóta kacérkodtam, mert nagyon hasznos tengerentúli hagyománynak tartom. A 'haszonszerzés' mellett főleg a csevegésről, sztorizgatásokról szólnak. Nagyon vidám kis esemény, ez az új hobbink."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.