Leárazáson vásárolni sokszor garantált pénzkidobás - Kerüld el a leggyakoribb csapdákat!

spórolás fashion week vásárlás leárazás baki stylist
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, hogy beindult az első, több helyen már a második leárazási hullám, akár fillérekért vásárolhatsz a legújabb trendeket követő ruhákat és kiegészítőket. A kínálat gyakran annyira szédítő, hogy nemcsak többet költesz, mint szerettél volna, hanem felesleges és előnytelen darabokat vásárolsz össze. Szemes Nóra személyi stylistot arról kérdeztük, hogyan kerülheted el a leggyakoribb csapdákat.

"Ha tudjuk, milyen színek állnak jól, mit kell magunkon kiemelni és tisztában vagyunk a stílusunkkal, akkor nem lehet nagy baj" - mondja Szemes Nóra személyi stylist. Ha viszont ilyen egyszerű lenne a dolog, akkor valószínűleg nem látnánk ennyi félresikerült összeállítást az utcán. "Sajnos az ügyfeleim kapcsán is sokszor azt tapasztalom, hogy sokan még mindig nagy hibákat követnek el ruhavásárlás közben. Én sem vásárolok mindig okosan, de legalább tisztában vagyok azzal, hogy ilyenkor elkap a vásárlási láz."

Thinkstock
Thinkstock

Hiába olcsó és divatos, ne vedd meg!

"Leárazásokon érdemes a ruhatár jól kombinálható alapdarabjait beszerezni. Egy sötétkék farmer, a klasszikus tengerész vagy szafari stílusú darabok mindig jól jönnek" - tanácsolja Szemes Nóra. "Ha valaki épp új stílust szeretne kialakítani - például romantikusabb stílusban vagy vagányabban öltözni, akkor is érdemes az alapdarabokat ilyenkor beszerezni." Az 50-70 százalékos leértékelések viszont arra késztetnek, hogy az épp aktuális trendeknek megfelelő darabokat is megvedd. "Az idén divatos darabok, mint a peplum szoknya vagy felső, a neon színek hiába szerezhetők be olcsón a leárazásokon, nem mindenkinek állnak jól. A nyári trendszínek, mint a korall, a menta vagy a fagyiszínek nagyon jól mutatnak a tavasz és a nyár típusú nőkön, az ősz és tél típusúaknak viszont ez a trend nem kedvez."

Különleges daraboknál gondolkodj szettben!

Természetesen nem kell lemondanod a különlegesebb darabokról, de ilyenkor át kell gondolnod, vannak-e olyan ruhák és kiegészítők a szekrényedben, amellyel kombinálni tudod ezeket. "Ha megveszel egy divatos peplum felsőt, de venned kell hozzá illő nadrágot, cipőt és táskát, akkor máris tízszeresét költöd el annak, amennyit szerettél volna."

Átalakítunk! Dögös nő lett az ifjú feleségből. Kattints a galériáért!


Olvasd el a kezelési útmutatót és nézd meg az anyagösszetételt!

Nem lesz akkora fájdalom lemondani az adott ruhadarabról, ha még felpróbálás előtt átnézed a címkében feltüntetett kezelési útmutatót és anyagösszetételt. Az utóbbinál érdemes az ár-érték arányt figyelembe venni. Egy jó minőségű selyemruha leértékelve jó fogás lehet. "A kényes anyagoknál viszont sokszor a kézi mosást vagy a vegytisztítást ajánlják, akkor számoljunk azzal, hogy az utóbbi alkalmanként több ezer forintba is kerülhet."

Bakik a próbafülkében

"Azok a próbafülkék a legjobbak, amelyeknél olyan a tükör, hogy hátulról is megnézhetjük magunkat, mert a fenék és a comb a két legkritikusabb terület. Az egyik ügyfelem kis tükörrel jár vásárolni, hogy mindig ellenőrizni tudja, jól áll-e neki az adott darab." Nóra tapasztalatai szerint egyébként nagyon sokan vannak, akik nem hisznek annak, amit a tükör mutat. Tényleg sokszor előfordul, hogy torzít a tükör - vékonyít vagy szélesít, ilyenkor tisztában kell lenned azzal, hogy a valóság teljesen más.

Thinkstock
Thinkstock

A nagy fehérnemű-csapda

Ha azt hiszed, mindent tudsz és megveheted álmaid ruháját, a fehérnemű még útját állhatja a dolognak. "Hiába álomszép a ruha, a rossz fehérnemű teljesen elrontja az összképet" - mondja a sokat látott személyi stylist. "A felsőknél át kell gondolni, felvesszük-e melltartó nélkül az adott darabot, vagy van-e olyan melltartónk, amivel fel tudjuk venni. Ha be kell ruházni egy felső miatt egy speciális melltartóra, amely gyakran nem olcsó, akkor is érdemes elgondolkozni, megéri-e megvenni a felsőt. Ha tudjuk magunkról, hogy nem szívesen viselünk tangát, akkor szerezzünk be testszínű, varrás nélküli fehérneműt, amellyel a vékony anyagból készült vagy fehér színű nadrágot és szoknyát is gond nélkül viselhetjük."

A méret a lényeg

A "majd belehízok", "majd belefogyok", "majd átalakíttatom", "majd felvarratom" esete a legtöbb alkalommal csak fölösleges pénzkidobást szül. Nóra szerint nem érdemes sem kisebb, sem nagyobb, sem hosszabb ruhát venni annál, mint amekkorára szükséged van. "Ha mégis így döntünk, érdemes egy héten belül átalakíttatni az adott darabot, mert - tapasztalatból mondom - ha három hétig nem történik vele semmi, akkor nem is lesz megcsináltatva."

A legnagyobb buktatók idén nyáron - Szemes Nóra személyi stylist szerint:

"Minden évben vannak olyan divatos darabok, amelyeket sokan vásárolnak, pedig csak nagyon keveseknek állnak jól. Idén nyáron nagy divat a vastag bokapántos saru, amelyet rengetegen viselnek, pedig ezzel nagyon kell vigyázni. Csak hosszú és / vagy vékony lábon mutat jól, akkor is úgy, ha miniszoknyát, sortot, csőnadrágot vagy maxiruhát visel mellé az illető. Térdig vagy combközépig érő darabokkal, ahogy a legtöbben viselik, borzalmas. A másik ilyen kategória a most divatos két színből álló kiegészítők. Ezekről sokan azt hiszik, hogy sokkal több mindenhez lehet őket viselni, mint az egyszínű darabokat, pedig nem. Egy csokibarna-piros szandált a csokibarnán és a piroson kívül talán csak sötétkékkel és fehérrel lehet kombinálni, más színnel vagy mintás darabokkal már nem."


Tipp! Annie Leibovitz sztárokról készült különleges fotói. Kattints a galériáért!


"A párom azt hiszi, szeretőt tartok" - Életeket tehet tönkre a vásárlási szenvedélyhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120213-eleteket-tehet-tonkre-a-vasarlasi-szenvedely.htmlHatalmas a szerelem: Lady Gaga már házvásárláson gondolkodikhttp://www.life.hu/hazitunder/20111228-hatalmas-a-szerelem-ezt-a-hazat-nezte-ki-lady-gaga.htmlMűköröm - igen vagy nem? Mit mond a stylist? Mit mond a műkörmös? Mit mond a bőrgyógyász?http://www.life.hu/szepulj/20110913-mukorom-igen-vagy-nem-mit-mond-a-stylist-a.htmlElképesztő ruhák a 2013-as tavaszi-nyári férfi divatbemutatókrólhttp://www.life.hu/legytrendi/20120703-ferfiak-csipkeben-es-szines-celofanban-elkepeszto-osszeallitasok-a-2013as.html5 divatos alapdarab a strandrahttp://www.life.hu/legytrendi/20120619-a-szexi-bikinin-tul-5-divatos-alapdarab-a-strandra.htmlKülönleges ruhák magyar divattervezőktőlhttp://www.life.hu/life/galeria/20120323-kulonleges-ruhak-magyar-divattervezoktol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.